Esteettömyysvalinnat

Siilinjärven laitosten ja vesihuoltokohteiden valvonta osaksi Kuopion puolen kaukovalvontajärjestelmää
Siilinjärven laitosten ja vesihuoltokohteiden valvonta osaksi Kuopion puolen kaukovalvontajärjestelmää
Kun valvontajärjestelmän saneeraus on ohi, kaikki Kuopion Veden 350 vesihuoltokohdetta toimivat samassa automaatio- ja kaukovalvontajärjestelmässä. Automaatioinsinööri Arto Hoffren Lehtoniemen valvomossa.

Kaukovalvontajärjestelmä kehittyy

Siilinjärven laitosten ja vesihuoltokohteiden valvonta liitetään osaksi Kuopion puolen kaukovalvontajärjestelmää. Häiriötilanteisiin voidaan reagoida entistä nopeammin, jos esimerkiksi sähkökatkos tai laitehäiriö yllättää.

Siilinjärven laitosten ja vesihuoltokohteiden valvonta liitetään osaksi Kuopion puolen kaukovalvontajärjestelmää. Häiriötilanteisiin voidaan reagoida entistä nopeammin, jos esimerkiksi sähkökatkos tai laitehäiriö yllättää.

Siilinjärven vesihuollon automaatio- ja kaukovalvontajärjestelmää saneerataan. Vesilaitosten ja pumppaamojen automaatio uusitaan ja liitetään osaksi Kuopion puolen kaukovalvontajärjestelmää.

Uudistus koskee Siilinjärvellä yhteensä 60:tä vesihuollon kohdetta. Mittava urakka käynnistyy keväällä 2021 ja valmistuu vuoden 2022 aikana.

– Asiakkaille uudistus näkyy siten, että vesihuollon toimintavarmuus paranee ja pystymme reagoimaan häiriötilanteisiin entistä nopeammin, sähköinsinööri Markus Happonen Kuopion Vedeltä kertoo.

– Urakan yhteydessä uusitaan myös kohteiden muuta sähköistystä, kuten sähkökeskuksia varavoimaliitännöillä sekä verkoston paine- ja virtausmittauksia.

Järjestelmä hälyttää häiriöistä

Toiminta vesilaitoksilla, jätevedenpuhdistamoilla ja pumppaamoilla on pitkälti automatisoitua.

Toimintaa valvotaan ja ohjataan päävalvomosta, joka sijaitsee Siilinjärvellä Jynkänniemen jätevedenpuhdistamon yhteydessä.

– Jos esimerkiksi jätevedenpumppaamolta katkeavat sähköt, käyttöpäivystäjä saa siitä hälytyksen. Jokaisessa kohteessa on akkuvarmennettu automaatio, joka lähettää päivystäjälle jätevesisäiliön pinnan mittaustiedot kaukovalvontajärjestelmän kautta, Markus Happonen kuvailee.

Jos sähköt palautuvat ennen kuin jäteveden pinta säiliössä nousee liian korkealle, pumput käynnistyvät itsestään ja toiminta jatkuu normaalisti. Jos taas sähkökatkos pitkittyy, päivystäjä lähtee paikan päälle kytkemään varavoimakonetta, jotta jätevettä ei pääse valumaan pumppaamolta ympäristöön.

Jokaisessa kohteessa on akkuvarmennettu automaatio, joka lähettää päivystäjälle jätevesisäiliön pinnan mittaustiedot.

Yhtenäinen järjestelmä koko alueelle

Tulevaisuudessa Siilinjärven vesihuoltoa voidaan valvoa myös keskitetysti Kuopion puolen päävalvomoista, jotka sijaitsevat Itkonniemen vesilaitoksella ja Lehtoniemen keskuspuhdistamolla Kuopiossa.

Lisäksi mittaustiedot lisätään yhteiseen raportointiohjelmistoon, josta vesihuollon toimintaa voidaan seurata jälkikäteen.

– Kuopion Veden linjauksena on, että kaikki vesihuollon kohteet liitetään samaan, nykyaikaiseen automaatiojärjestelmään. Aiemmin vastaavat saneeraukset on tehty kuntaliitosten yhteydessä Karttulassa, Vehmersalmella, Nilsiässä, Maaningalla ja Juankoskella, Happonen kertoo.

Kun urakka on ohi, kaikki Kuopion Veden noin 350 vesihuoltokohdetta toimivat samassa automaatio- ja kaukovalvontajärjestelmässä. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista yhtenäisistä vesihuollon automaatiojärjestelmistä.

Tekstit: Virpi Ekholm
Kuva: Matias Honkamaa