Esteettömyysvalinnat

Kuopion Vesi ottaa käyttöön tekstiviestipalvelun
Kuopion Vesi ottaa käyttöön tekstiviestipalvelun

Kuopion Vesi ottaa käyttöön tekstiviestipalvelun

Tekstiviestipalvelu tulee käyttöön marraskuussa. Tekstiviestitiedotusta on tarkoitus käyttää erityisesti vesihuollon häiriötilanteissa, vesikatkoksissa ja verkoston huoltotöiden yhteydessä.

Tekstiviestipalvelu tulee käyttöön marraskuussa. Tekstiviestitiedotusta on tarkoitus käyttää erityisesti vesihuollon häiriötilanteissa, vesikatkoksissa ja verkoston huoltotöiden yhteydessä.

Viestinnän nopeus ja tiedon tarve korostuvat etenkin vesihuollon häiriötilanteissa. 

– Tekstiviestipalvelu on täsmäviestintää. Häiriötilanteen tullessa verkkotietojärjestelmästä poimitaan häiriön piirissä olevat kiinteistöt ja tekstiviestipalvelun kautta lähetetään viesti asiakkaan kännykkään. Tekstiviesti mahdollistaa tiedon nopean perillemenon tarkasti kohdennettuun osoitteeseen, laatupäällikkö Kirsi Tähti kertoo. 

Kuopion Vesi ottaa tekstiviestipalvelun käyttöön marraskuussa viikolla 46. Tekstiviestitiedotusta on tarkoitus käyttää erityisesti vesihuollon häiriötilanteissa, vesikatkoksissa, verkoston huoltotöiden yhteydessä ja vesimittarien vaihtoasioissa. 

– Palvelun rinnalla käytetään ainakin alkuun myös aikaisempia tiedotustapoja, kuten tiedotteiden jakamista kiinteistöille, mutta rinnakkaisesta tiedottamisesta pyritään luopumaan sitä mukaa, kun palvelun toimivuus kaikilla alueilla paranee, Tähti kertoo. 

Iso muutos tiedottamisessa

Järjestelmän käyttöönotto on iso muutos Kuopion Veden tiedottamisessa. Palvelun käyttöönottoa on valmisteltu koko kuluva vuosi. Verkkotietojärjestelmän puolella on tarvittu paljon valmistelevaa työtä, jotta tekstiviestipalvelu toimii oikein. 

– Tekstiviestipalvelun haltuunotto ja henkilöstön käyttökoulutus vievät oman aikansa. Valmistelevaa työtä jatketaan vielä käyttöönoton jälkeenkin. On mahdollista, että palvelulla on alkuvaiheessa vielä katvealueita erityisesti liitoskuntien alueilla, Tähti kertoo.  

Palvelu on asiakkaille ilmainen ja rekisteröityjä puhelinnumeroita käytetään vain vesihuollon asioista viestittämiseen, ei esimerkiksi markkinointiin. Palvelu mahdollistaa myös sähköpostiviestit, jos asiakas on ilmoittanut järjestelmään sähköpostiosoitteensa.

Henkilökohtaiselle viestinnälle kysyntää

Asiakasviestinnän kehittämistarve huomioitiin Kuopion Vedessä jo vuonna 2016 käyttöönotetun Trimble Nis -verkkotietojärjestelmän hankinnassa. Tekstiviestipalvelu on rakennettu käytössä olevien verkkotietojärjestelmän ja asiakastietojärjestelmän tietojen pohjalle rajapintaominaisuuksia hyödyntäen. Varsinaisen viestijärjestelmän valinnassa painotettiin järjestelmän helppokäyttöisyyttä ja raportointiominaisuuksia. 

Palvelu on asiakkaille ilmainen ja rekisteröityjä puhelinnumeroita käytetään vain vesihuollon asioista viestittämiseen. 

Tietokouran Enerity-niminen asiakasviestijärjestelmä on käytössä lähes 30:ssä Suomen vesihuoltolaitoksessa. Selvitystyön aikana konsultoitiin myös muiden vesihuoltolaitosten kokemuksia asiakasviestijärjestelmistä. Kirsi Tähden mukaan järjestelmän hankinta on perusteltua.  

– Aikaisemmin käytössä olevat tiedotuskanavat eivät kaikilta osin ja kaikissa tilanteissa enää täytä nopeudessaan ja tavoitettavuudessaan tämän päivän tiedonvälitykseltä edellytettyjä vaatimuksia. 

Lähettäjänä aina ihminen 

Numeroiden keruupalvelun ja tekstiviestien generointipalvelun tuottaa Tietokoura Oy. Verkkotietojärjestelmä Trimble Nis:in lisäpalvelu puolestaan mahdollistaa palvelukatkoksen tai häiriön piirissä olevien käyttöpaikkojen rajaamisen kartalta. 

– Sen jälkeen tekstiviestipalvelu poimii käyttöpaikkoihin rekisteröidyt puhelinnumerot, joihin viesti saadaan lähtemään nappia painamalla, kertoo Kuopion kaupungin paikkatietoinsinööri Jari Torvinen. Torvinen on ollut korvaamaton apu tekstiviestipalvelun hankintavaiheen järjestelmäasiantuntijana.

Viestijärjestelmää käyttää alkuvaiheessa pääasiassa verkoston ja vesimittaroinnin työnjohto. Viestin lähettäjänä on aina ihminen. Viesti ei lähde automaattisesti. Viestin lähettämisen nopeuttamiseksi ohjelmaan on tehty valmiita viestipohjia, joita tapauskohtaisesti ja tarvittaessa täydennetään. 

– Tekstiviestin rajallinen merkkimäärä rajoittaa kuitenkin viestin pituutta. Lisätietoja voidaan sen vuoksi ohjata tarvittaessa lukemaan myös verkkosivuiltamme, kertoo verkostoinsinööri Janne Paldanius, joka on yksi palvelun tulevista pääkäyttäjistä.   

tekstarin kayttoonotto

Projektipäällikkö Päivi Lankinen ja verkostoinsinöööri Janne Paldanius valmistelivat järjestelmän käyttöönottoa lokakuussa.

Palautetta ja yhteydenottoja toivotaan edelleen 

Tekstiviestipalvelun toivotaan jatkossa toimivan hyvänä viestin viejänä vedenjakelukatkoksissa, huoltotöissä sekä mahdollisesti myöhemmin työmaatiedottamisessa. 

Laatuhäiriöt ovat hankalampia. Verkoston rakenne on monimutkainen ja laatuhäiriöiden kohdalla tiedottaminen perustuu aina tilanteen kehittymiseen ja arviointiin. 

– Päivän aikana tilannekuvan tekemiseen osallistuu iso joukko ihmisiä. Esimerkiksi sakka saattaa edetä verkostossa ennalta-arvaamattomasti, jolloin alueen rajaaminen on vaikeampaa, eikä viestiä pystytä kohdentamaan kaikille, toteaa Paldanius. 

Asiakkaiden aktiivisuutta Kuopion Veden suuntaan tarvitaan häiriötilanteissa myös jatkossakin. 

– Häiriötilanteissa asiakkaiden yhteydenotot tuovat kullanarvoista tietoa, jota tarvitaan häiriön paikallistamisessa tai toimenpiteiden kohdentamisessa. Toivomme siis tekstiviestipalvelun käyttöönoton jälkeenkin asiakkailta vuoropuhelua. Ennen yhteydenottoa kannattaa kuitenkin tarkistaa, löytyykö häiriöstä jo tietoa nettisivuiltamme.

Kuopion Vesi toivoo saavansa asiakkailta palautetta myös tekstiviestipalvelusta. Jos tekstiviestiä ei ole tullut ja häiriöitä kuitenkin esiintyy, kannattaa olla yhteydessä Itkonniemen vesilaitoksen käyttöpäivystykseen tai asiakaspalveluun. 

– Myös verkkosivumme sekä sosiaalinen media ovat edelleen toimivia viestintäkanavia, käyttöönoton projektipäällikkö Päivi Lankinen toteaa.

 

Näin saat tekstiviestipalvelun käyttöösi:

Viikolla 46 matkapuhelimeesi tulee seuraavanlainen tekstiviesti numerosi rekisteröinnistä Kuopion Veden tekstiviestipalveluun:

"Saat jatkossa viestit vedenjakeluhäiriöistä. Jos haluat viestit, älä vastaa tähän viestiin. Jos et halua viestejä, vastaa viestiin EI (maksuton). Kuopion Vesi"

Puhelinnumeroiden poiminta rekisteröintiä varten on tehty julkisista numerorekistereistä. Jos numerosi on salainen, et saa viestiä automaattisesti. Jos haluat viestit, rekisteröidy palvelun käyttäjäksi verkkosivuillamme www.kuopionvesi.fi. Rekisteröityminen on mahdollista 14.11.2017 alkaen. Jos rekisteröityminen ei onnistu, ota yhteys asiakaspalveluumme.

Palvelun käyttöönoton alkuvaiheessa palvelun toiminnassa on vielä katve-alueita erityisesti liitoskuntien; Nilsiän, Maaningan ja Juankosken alueilla.