Esteettömyysvalinnat

Verkostoinsinööri Janne Paldanius tarkastelee pöydällä olevia jäätymisen rikkomia vesimittareita. Taustalla mittariasentaja Antti Mökkönen ja vesihuoltoinsinööri Jyri Kolehmainen.

Vesivahinko uhkaa kesäasuntoja

Joskus tarvitaan vain yksi kylmä yö, jolloin vesimittari jäätyy ja seurauksena ovat suuret vahingot. Erityisen salakavalaa tämä on tyhjillään olevilla kesämökeillä.

Joskus tarvitaan vain yksi kylmä yö, jolloin vesimittari jäätyy ja seurauksena ovat suuret vahingot. Erityisen salakavalaa tämä on tyhjillään olevilla kesämökeillä.

Vesimittareiden jäätyminen on arjen työssä tosi tuttua vesihuoltoinsinööri Jyri Kolehmaiselle, verkostoinsinööri Janne Paldaniukselle sekä mittariasentaja Antti Mökköselle. Kolmikko on kasannut Itkonniemen vesilaitoksen mittarointiosaston pöydälle joukon mittareita, joille pakkanen on tehnyt tuhojaan.

Yhden mittarin lasi on kokonaan sirpaleina, toisessa lasin läpi kulkee pitkä halkeama ja kolmannessa jäätynyt vesi on nostanut mittarin metallisen helan sijoiltaan. Jokaisessa esimerkissä vesi on suihkunnut voimalla asuntoon.

– Virtaava vesi ei niin helpolla jäädy, joten vahingot tapahtuvat yleensä yöllä. Muuta ei tarvita, kuin unohdus. Mittarihuoneen ikkuna tai ovi on jäänyt auki, tai sekin saattaa riittää, että tuuletusventtiili sijaitsee mittarin vieressä ja se on jäänyt auki.

Huolellisuus auttaa

Erityisen ikäviä mittareiden jäätymiset ovat kesämökeillä, koska vahinkoa ei huomata. Sen vuoksi syksyllä on syytä toimia ajoissa. On tärkeää, että kesämökin lämmitys ulottuu myös vesimittarille. Syksyn ja kevään myrskyt voivat kuitenkin aiheuttaa sähkökatkoksia, jolloin mittari voi jäätyä. Varmin keino on veden sulkeminen talven ajaksi. Silloin asunnon liittymä lasketaan tyhjäksi.

Jäätymisvahingolle on myös tyypillistä, että vesivahinko syntyy vasta sulamisvaiheessa. Ensin jäätynyt vesi laajenee yhdeksän prosenttia, jolloin se särkee mittarin tai putken. Kun jää sulaa, vesi alkaa suihkuta. Sitä voi tulla jopa viisi kuutiota tunnissa eli yli 100 kuutiota päivässä (100 000 l/päivä).

– Jäätynyttä mittaria ei pidä sen vuoksi yrittää itse sulattaa, vaan aina pyytää paikalle ammattilaiset.

Jäätymistä voi myös yrittää estää erityisillä automaattisesti säätyvillä sulatuskaapeleilla, jotka pitävät riskikohdat sulina. Suojaamalla vesimittarin pakkaselta kiinteistön omistaja voi säästää satoja euroja.

 

Jos vesimittari jäätyy

  • Sulje vesimittarilla olevat sulut.
  • Soita Kuopion Veden mittarointiin puh. 044 718 5367, iltaisin tai viikonloppuisin puh. 0500 203 023 (Nilsiä puh. 044 748 2409 ja Maaninka puh. 044 748 8583).
  • Jos sulut eivät mene kiinni, älä aloita sulatusta ennen kuin Kuopion Veden työntekijä on käynyt paikalla.
  • Kuopion Vesi antaa ohjeet jatkotoimenpiteistä.