Esteettömyysvalinnat

Kalkki ei ole vaarallista

Veden kalkkipitoisuus puhuttaa. Vaarallista se ei ole, mutta sen haittana ovat esimerkiksi pinnoille syntyvät kalkkijäämät. Kalkista on kuitenkin myös hyötyä ja haittojen poistamiseen on olemassa tehokkaita keinoja.

Veden kalkkipitoisuus puhuttaa. Vaarallista se ei ole, mutta sen haittana ovat esimerkiksi pinnoille syntyvät kalkkijäämät. Kalkista on kuitenkin myös hyötyä ja haittojen poistamiseen on olemassa tehokkaita keinoja.

Veden kovuus eli vedessä olevan kalkin määrä on yleisimpiä asiakkailta tulevia kysymyksiä. Usein niihin vastaa tuotantopäällikkö Markku Lehtola.

– Hyvin monet soittajat pitävät kalkkia haitallisena ja hämmästelevät, miksi me lisäämme sitä talousveteen. Me emme kuitenkaan lisää kalkkia, vaan laimennamme veden kalkkipitoisuutta sekoittamalla Itkonniemen vesilaitoksella Jänneniemen vedenottamolta saatavaan veteen kolmanneksen verran Hietasalon vettä. Sen ansiosta veden kovuus on 5–6 ºdH. Kalkki on peräisin Jänneniemen vedenottamon vedestä, johon se liukenee alueen maaperästä. Maailmanlaajuisessa vertailussa Kuopion Veden vesi ei silti ole kovaa, sillä monissa eurooppalaisissa suurkaupungeissa veden kovuus voi olla jopa 15–20 ºdH ja esimerkiksi Yhdysvalloissa 85 prosenttia ihmisistä juo kovempaa vettä kuin Kuopiossa, Lehtola kertoo.

Talousvesiasetuksessa ei ole annettu raja-arvoa tai suositusta veden kovuudelle.

Hän korostaa myös, että kalkki ei ole missään nimessä vaarallista terveydelle. Päinvastoin! Tutkimuksissa on todettu olevan viitteitä positiivisista vaikutuksista ja siitä, että se korreloi negatiivisesti sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä selittyy mahdollisesti sillä, että kovassa vedessä on enemmän terveydelle hyödyllistä magnesiumia ja kalsiumia.

Kalkin voi poistaa

Markku Lehtolan mukaan kalkin voisi poistaa ajamalla veden suolan läpi. Silloin kalkki vaihtuisi natriumiin. Se ei olisi ainakaan terveyden kannalta hyvä vaihtoehto. Toisaalta myös putkistojen kannalta kalkki on parempi vaihtoehto, joten yleisesti ottaen Kuopion vesi on erinomaista talousvettä.

– Tietenkin asialla on myös toinen puoli, jota emme kiistä. Kalkilla on ikävä ominaisuus jättää jälkiä esimerkiksi kaakelipinnoille, saostua käsisuihkujen reikiin ja kertyä höyrysilitysrautoihin ja kahvin- ja vedenkeittimiin. Esimerkiksi astianpesukoneiden valmistajilla on omat suosituksensa siitä, pitääkö vettä pehmentää vai ei. Pehmentäminen tapahtuu lisäämällä suolaa astianpesukoneen suolalokeroon. Usein suositus lähtee siitä, että pehmennystä tarvitaan, jos veden kovuus on yli neljä tai viisi °dH. Tätä asiaa kysytään meiltä usein. Vaikka Kuopion­ veden kovuus niukasti ylittääkin tämän alimman raja-arvon, voi kotitalouskäytössä olevia astianpesukoneita käyttää yleensä ilman suolaakin. Kovassa teollisuuskäytössä olevissa astianpesukoneissa suolan käyttö voi sen sijaan olla tarpeen. Astianpesukoneet on suunniteltu käytettäviksi kaikilla mahdollisilla vesillä ja totuus on, että Euroopassa veden kovuus on hyvin usein jopa 15 ºdH tai enemmän, jolloin suolan käyttö on perusteltua, Lehtola sanoo.

– Sen sijaan suosittelen huuhtelukirkasteen käyttöä astianpesukoneessa. Se parantaa pesutulosta ainakin siltä osin, että vesi valuu pois lasien pinnoilta, eikä kuivuessaan jätä kalkkitahraa lasin pintaan.

Lähtee happamalla

Markku Lehtola korostaa, että veden kalkkipitoisuus eli kovuus on kaikkialla Kuopion keskeisellä kaupunkialueella sama, vaikka tietyiltä aluilta tulee enemmän kysymyksiä.

– Koko alueelle toimitetaan samankaltaista vettä, mutta olemme myös varmistaneet asian tutkimuksilla. Ilmeisesti kyse on siitä, että kalkkisaostumat näkyvät selvemmin uusilla alueilla, joilla on käytetty tummia kaakeleita kylpyhuoneissa perinteisten vaaleiden sijaan. Sen sijaan Vehmersalmella, Riistavedellä, Karttulassa, Maaningalla ja Nilsiässä vesi on pehmeämpää.

– Kalkin poistamiseen auttaa säännöllinen pesu ja tietenkin se, että pinnat kuivaa, jolloin saostumista ei tapahdu, toteaa Markku Lehtola.

Kalkin poistamiseen käyvät happamat aineet. Tavallinen etikka sopii hyvin esimerkiksi kahvinkeittimeen tai hanojen puhdistamiseen. Kaupoissa on myös myytävänä monia erilaisia kalkinpoistoaineita.

– Tärkein ohje on, että hangata ei kannata, koska se voi vahingoittaa pintoja. Jäljet lähtevät varmasti, varsinkin jos malttaa antaa puhdistusaineen vaikuttaa hieman pidempään. Teräsvillat tai muut hankausvälineet tekevät enemmän tuhoa kuin tulosta, Markku Lehtola muistuttaa.

 

kuopiohires 201115 5

Laborantti Maritta Tasken tekee päivittäin työtä Kuopion Veden omassa laboratoriossa. Meneillään on yksi monista analyyseistä.

kuopiohires 201115 2

Markku Lehtola korostaa, että kalkki ei missään nimessä ole terveydelle vaarallista, pikemminkin päinvastoin.

 

Veden kalkkipitoisuus

HYÖDYT

  • Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää.
  • Kovuuden myönteisistä terveysvaikutuksista on viitteitä.
  • Suojaa metalliputkia korroosiolta.
  • Parantaa veden makua.

HAITAT

  • Jättää saostumajälkiä pinnoille.
  • Kertyy kuumaa vettä käyttäviin kodinkoneisiin.

POISTO

  • Käytä happamia puhdistusaineita, älä hankaa.
  • Kahvinkeittimeen sopii hyvin etikka.

MISTÄ KALKKI TULEE VETEEN?

  • Vedenottoalueen kalkkikivipitoisesta maaperästä.

Veden kovuus Kuopiossa

Alue  mmol/l    ºdH  Kovuus 
Kaupunkialue ja Kurkimäki    1,08 6,0 keskikova
Melalahti 0,71 4,0 pehmeä 
Vehmersalmi  0,76  4,3  pehmeä 
Karttula 0,13 0,7 pehmeä
Nilsiä, Tahkovuori 0,43 2,4 pehmeä
Nilsiä, taajama 0,35 2,0    pehmeä
Maaninka 0,63 3,5 pehmeä