Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Kuinka paljon verkostoa korjataan?
Kuinka paljon verkostoa korjataan?
Kysy vedestä

Kuinka paljon verkostoa korjataan?

Vesimaksuilla katetaan muun muassa vesihuoltoverkoston saneerauksesta syntyviä kustannuksia.

Kuopion Veden omistuksessa on lähes 1 200 kilometriä vesijohtoverkostoa ja 900 kilometriä jätevesiviemäriverkostoa. Yhtiö vastaa vesihuoltopalvelujen tuottamisesta kaikkiaan noin 120 000 asukkaalle Kuopiossa ja Siilinjärvellä.
Merkittävä osa yhtiön vuosittaisista investoinneista suunnataan verkoston saneerauksiin.

Missä kunnossa vesihuoltoverkosto on?

Kohtuullisen hyvässä kunnossa. Saneerausten tarvetta ja saneerausvelkaa seurataan reaaliaikaisesti. Vuosittaisten saneerausinvestointien taso on mitoitettu niin, että vesihuoltoverkoston saneerausvelka ei kasva. Saneeraustarpeet on ennakoitu usean vuosikymmenen aikajänteellä.

Viime vuonna Kuopion Vesi investoi vesihuoltoverkostoon noin kuusi miljoonaa euroa, josta puolet käytettiin saneerauksiin.

Mihin vesimaksu käytetään?

Asiakkailta kerättävillä vesimaksuilla katetaan vesihuoltopalvelujen tuottamisesta sekä uus- ja saneerausinvestoinneista aiheutuvat kustannukset. Kustannusten kattaminen on välttämätöntä laitoksen toimintaedellytysten varmistamiseksi.

Perusmaksuilla katetaan vesihuoltoverkostojen ja -järjestelmien ylläpidosta ja huollosta, sekä jatkuvasta toimintavarmuudesta koituvia kiinteitä kustannuksia.

Käyttömaksuilla katetaan vedentuotannosta ja toimittamisesta, sekä jäteveden johtamisesta ja käsittelystä aiheutuvia kustannuksia. Perus- ja käyttömaksua peritään erikseen vedestä ja jätevedestä.

Lain mukaan vesihuollon maksujen on pitkällä aikavälillä katettava vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Vesimaksuilla rahoitetaan siis viime kädessä myös saneeraushankkeita.

Voiko asiakas vaikuttaa omalla toiminnallaan verkoston kunnossapitotarpeeseen?

Kyllä voi. Vesiyhtiön kannalta asiakkaan ilmoitukset ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Kaikista vesihuoltoon liittyvistä poikkeamista kannattaa ilmoittaa Kuopion Vedelle matalalla kynnyksellä. Moni vesihuollon häiriötilanne saadaan selville asiakkaiden tekemien ilmoitusten perusteella. Niiden avulla voidaan välttyä suuremmilta vahingoilta. Kaikki asiakkaiden ilmoitukset käydään läpi.

Viemäriverkosto laitteineen toimii hyvin, kun sitä käytetään oikein. Viemärin kautta puhdistamolle menee tällöin vain tiski- ja pesuvesi, vessapaperi ja vessahädän lopputuote. Viemäriä ei ole tarkoitettu roskakoriksi. Viemäriin sopimattomat aineet, kuten jätteet, nesteet, rasva ja lääkkeet aiheuttavat ikäviä ja kalliita ongelmia kiinteistön omissa viemäreissä, viemäriverkostossa ja pumppaamoilla sekä lisääntynyttä puhdistustarvetta jätevedenpuhdistamoilla.

Miten havainnoista kannattaa ilmoittaa?

Kiireettömissä tapauksissa kannattaa ilmoittaa asiakaspalvelun sähköpostiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotto häiriö- ja vikailmoitusnumeroihin, jotka palvelevat kellon ympäri.

Vesi- ja jätevesiverkoston sekä jätevedenpuhdistamoiden ja –pumppaamoiden vika- ja häiriöilmoitukset 0500 203 023

Vedenlaatuhäiriöilmoitukset 044 718 5362

Ennen yhteydenottoa kannattaa kuitenkin tarkistaa Kuopion Veden verkkosivuilta ajankohtaiset tiedot vedenjakelun häiriöistä ja huoltokatkoksista.

Lähteet: Tekninen johtaja Jani Koski, verkostoinsinööri Annika Rautanen, Kuopion Veden tilinpäätökset ja toimintakertomukset.