Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
”Elämäni paras työpaikka”
”Elämäni paras työpaikka”
Yhteistyö Kuopion Veden kanssa on todella arvokasta, Savon ammattiopiston opettajat Antti Pasanen ja Ville-Matti Asikainen kertovat. Keskellä Kuopion Veden käyttöinsinööri Ilkka Tirkkonen.

”Elämäni paras työpaikka”

Työ vesihuollossa yllätti monipuolisuudellaan, kertovat Kuopion Veden kesäharjoittelijat Niilo Viiliäinen ja Viivi Immonen. Kesäpesti voi poikia nuorelle työpaikan vesialalta. 

Kiva työporukka ja erittäin positiivinen kokemus, Niilo Viiliäinen, 20, tiivistää tuntemuksensa kesätyöstä Kuopion Vedellä.

Viiliäinen työskenteli Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla kesäharjoittelijana huhti–elokuussa 2024. Hän suorittaa prosessiteollisuuden perustutkintoa Savon ammattiopistossa (Sakky).

– Vesihuolto on ison luokan ympäristöteko. Ala on kiehtonut minua siitä asti, kun kuulin, että tällainen mahdollisuus on tarjolla, Viiliäinen kertoo.

– Niilo osoitti aktiivisuutta jo hakuvaiheessa, mikä on hyvä piirre nuoressa miehessä. Työkin on sellainen, että oma-aloitteisuutta vaaditaan, sanoo Kuopion Veden käyttöinsinööri Ilkka Tirkkonen.

Työ ja tekijä kohtasivat Kuopion Veden ja Savon ammattiopiston yhteistyön ansiosta. Siihen kuuluu oppilaitosvierailuja ja tiivistä yhteydenpitoa opettajien kanssa. Kuopion Vesi rekrytoi vuosittain harjoittelijoita laboratorioon, puhdistamon käyttötyöhön ja mekaaniseen kunnossapitoon.

– Meille on tärkeää varmistaa työntekijäresurssin jatkuvuus. Harjoittelijat ovat usein meidän tulevaisuuden osaajiamme. Opiskelijat taas pääsevät kurkistamaan, mitä vesihuollossa tehdään, Tirkkonen sanoo.

Arvokasta yhteistyötä

Sakkyn prosessiteollisuuden koulutusalalle Kuopion Vesi on tärkeä yhteistyökumppani, kertovat opettajat Antti Pasanen ja Ville Asikainen.

– Yhteistyö Kuopion Veden kanssa on meille tosi arvokasta. Mitä enemmän harjoittelupaikkoja tarjotaan, sen parempi meille. Työharjoittelu on paras tapa oppia ammattiin, Pasanen sanoo.

– Suuntaus ammatillisessa koulutuksessa on, että osaaminen osoitettaisiin pääsääntöisesti näytössä eli käytännön työtehtävissä. Opiskelijat ovat siis entistä enemmän yrityksissä oppimassa, Asikainen jatkaa.

Työharjoittelussa ollaan usein ensin palkattomalla koulutussopimuksella. Moni opiskelija jatkaa samassa yrityksessä oppisopimuksella, jolloin työharjoittelusta maksetaan palkkaa.

Kun näemme nuoria koulussa, voimme arvioida, kuka voisi soveltua mihinkin tehtävään ja suositella harjoittelijaa yritykselle.

– Kun näemme nuoria koulussa, voimme arvioida, kuka voisi soveltua mihinkin tehtävään ja suositella harjoittelijaa yritykselle. Prosessiteollisuus on laaja ala, jossa työpaikka voi olla esimerkiksi kaivoksessa, voimalaitoksessa, lääketehtaassa tai vesihuollossa, Pasanen sanoo.

Tirkkonen korostaa sitä, että suoraan vesialan töihin valmistavia tutkintoja ei ole, joten alan pitäminen esillä opiskelijoiden keskuudessa on työnantajalle tärkeä juttu.

Tieto liikkuu Teamsissa

Kuopion Vedellä on perehdytysohjelma, jolla taataan harjoittelijoiden turvallinen työskentely ja toisaalta prosessien toiminta. Kaikilla harjoittelijoilla on vastuuhenkilö, joka vastaa heidän perehdyttämisestään talon tapoihin ja työtehtäviin, kertoo Ilkka Tirkkonen.

– Varmistetaan osaaminen ja toisaalta se, että harjoittelijoille ei myönnetä oikeuksia esimerkiksi jätevedenpuhdistuksen prosessin operointiin.

Niilo Viiliäinen sai Kuopion Vedeltä palkallisen oppisopimuspaikan. Hän kuuli pestistä prosessiteollisuuden opiskelijoiden yhteiseltä Teams-kanavalta, jossa vinkataan avoimista harjoittelupaikoista.

Viiliäisen työhön kuului puhdistamon käyttötyön perustehtäviä, kuten jätevesinäytteiden toimituksia ja kunnossapitotöitä. Opinnotkin etenivät, sillä palkan lisäksi harjoittelusta jäi käteen kaksi suoritettua näyttöä käynnissäpidosta ja vesienkäsittelystä.

Vesihuolto on ison luokan ympäristöteko.

Viiliäisen tavoitteena on saada paperit vuoden 2025 lopulla. Sitä ennen toiveissa on lisää työkokemusta.

– Mielelläni tulisin Kuopion Vedelle taas ensi kesänä.

Prosessiteollisuuden perustutkintoa Savon ammattiopistossa suorittava Niilo Viiliäinen työskenteli Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla kesäharjoittelijana viime kesänä.

Perehdytykseen panostettiin

Kuopion Vedellä on harjoittelupaikkoja myös korkeakouluopiskelijoille. Yliopisto-opiskelija Viivi Immonen, 23, oli tänä vuonna toista kesää laboratorioharjoittelijana Lehtoniemen puhdistamolla. Immonen opiskelee ympäristötieteitä Itä-Suomen yliopistossa.

Harjoittelupaikka löytyi alun perin sattumalta.

– Ajan talvisin jäätietä, joka menee Itkonniemen vesilaitoksen vierestä. Siitä tuli ajatus, olisiko vesihuollossa minun alani töitä tarjolla.

Tarkemmin Immonen tutustui aiheeseen ainejärjestön järjestämässä tapahtumassa, jossa oli Kuopion Veden esittelypiste. Hän haki avoinna olevaa kesätyöpaikkaa ja tuli valituksi.

– Vesihuolto on tärkeä ja monipuolinen ala. Jokainen tarvitsee puhdasta vettä päivittäin. Minua alkoi kiinnostaa, mistä vesi tulee ja mitä prosesseja sen käsittelyyn kuuluu.

Immonen kiittelee työnantajaa hyvästä perehdytyksestä työhön. Hän kokee, että ongelmatilanteissa työyhteisöstä saa apua matalalla kynnyksellä.

– Perehdytykseen panostetaan paljon. Minä sain sen kokeneelta laborantilta, jonka lomansijaiseksi minut valittiin. Laborantin työtä voi tehdä pitkälti ohjeita seuraamalla, mutta minusta on kiva rakentaa koko seinä eikä ajatella vain yhtä tiiltä.

Työkokemuksesta on apua

Immosen työnkuva kahdessa kesäpestissä on ollut monipuolinen. Hänen päätehtävänsä on työskennellä puhdistamon käyttölaboratoriossa, joka tekee sisäistä laadunvalvontaa tutkimalla jätevesinäytteitä. Niitä tuodaan päivittäin Lehtoniemen lisäksi vesiyhtiön pieniltä puhdistamoilta Kuopion seudulta.

– Kuopion Veden laboratoriotyö on mielenkiintoista, koska erilaisia työtehtäviä on paljon. Viranomaislaboratoriossa keskitytään yleensä vain yhteen asiaan kerrallaan.

Laboratoriotyön lisäksi Immonen pääsi tutustumaan Kuopion Veden hallinnon tehtäviin, kuten viestintään ja arkistointiin.

Työkaverit olivat ihan huippuja, ja kesä meni vauhdilla.

Työharjoittelu vesiyhtiön palveluksessa on ollut hyödyllistä myös Immosen opintojen kannalta. Hän suorittaa parhaillaan maisterivaiheen syventäviä opintoja ympäristöterveydessä ja -teknologiassa, ja vesihuoltoalan työharjoitteluista saa opintopisteitä.

– Käytännön kokemuksesta on ollut myös hyötyä vesihuollon prosesseihin ja vedenpuhdistukseen liittyvillä kursseilla.

”Huiput työkaverit”

Immonen kertoo, että harjoittelupestien myötä vesiala on yllättänyt monipuolisuudellaan. Hänen mukaansa Kuopion Vedestä työnantajana jäi hänelle hyvä mielikuva.

– Tähänastisen elämäni paras työpaikka. Työkaverit olivat ihan huippuja, ja kesä meni vauhdilla. Koin, että jos halusin päästä kokeilemaan minulle uutta työtehtävää, sain tukea ja ohjausta. Yhteishenki oli hyvä.

Immonen opiskelee nyt neljättä vuottaan. Tulevaisuus on vielä auki.

– Haluaisin ehkä tehdä jotain kestävään kehitykseen liittyvää työtä. Otin maisteriopintoihini myös vesihuoltoon liittyviä opintoja, ala kiinnostaa. Olen avoin kaikelle.

Kuopion Veden avoimia työpaikkoja ja kesätyöpaikkoja voi seurata Kuntarekry-palvelussa. Kesätöitä on yleensä tarjolla vedentuotannon ja jätevedenpuhdistuksen vastuualueilla sekä asiakaspalvelussa. Kesätyöhön voi hakea Kuntarekryn kautta avoimella hakemuksella. l

lev opiskelu 1

Yliopisto-opiskelija Viivi Immonen oli tänä vuonna toista kesää laboratorioharjoittelijana Lehtoniemen puhdistamolla.