Esteettömyysvalinnat

Kuntotarkastuksella investoinnit järkeviksi
Kuntotarkastuksella investoinnit järkeviksi
Vesijohtoputkien korrelointia tehdään välillä yöaikaan. Etenkin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla liikenteen melu häiritsee kohinaäänien kuuntelua. Jussi Ryhänen ja Juha Niemilä työssään.

Kuntotarkastuksella investoinnit järkeviksi

Uusi verkostotarkastajien tutkimusryhmä lähti tekemään työtään Kuopion Vedellä syyskuun alussa. Tarkastajat selvittävät sekä vesi- että viemäriverkoston runkolinjojen kuntoa, jotta investoinnit voidaan kohdistaa oikein. 

Verkostoasentajan työstä tarkastajaksi vaihtanut Jussi Ryhänen ja mittariasentajana aiemmin toiminut Juha Niemilä ovat innoissaan uudesta työstään. Samalla, kun he käyvät systemaattisesti läpi vesijohto- ja viemäriverkoston kuntoa tulevia korjaustarpeita varten, on mahdollista löytää jo olemassa olevia häiriöitä.

Kuopion Vedellä kesällä 2023 kesätöissä ollessaan ympäristötekniikan opiskelija Jonne Antikainen teki opinnäytetyönään suunnitelman vesihuoltoverkostojen tarkastuksen etenemisestä Kuopion Veden toiminta-alueella. Nyt suunnitelmaa on lähdetty viemään käytäntöön.

Lyhyessä ajassa Ryhänen ja Niemilä ovat löytäneet muun muassa vesijohtovuodon, rikkinäisiä venttiileitä sekä venttiileitä, joissa vettä vuotaa venttiilin ja karan juuresta.

Kuopion Veden verkostoasentajilla on riittänyt työtä erilaisten korjaushommien kanssa jo ennen systemaattista verkoston tarkastustyötä. Kehitysinsinööri Ossi Kansala pitää uutta tarkastajien työnkuvaa erittäin tärkeänä.

– Kun putkia tarkastetaan, eikä suinkaan korjata kaikkea vaikkapa iän perusteella, voidaan kohdentaa paremmin investointirahoja. Ikääntyvät putket tarkastetaan ensin. Saattaa olla, että putki onkin niin hyväkuntoinen, ettei sille tarvitse tehdä vielä mitään, Kansala sanoo.

– Vastaavasti voi olla, että suht nuori putki onkin huonossa kunnossa. Putkien materiaali voi olla koetuksella esimerkiksi valtateiden lähettyvillä tärinän ja suolauksen takia. Pyrimme löytämään tällaisista paikoista vikoja silloin, kun ne ovat vielä pieniä ja korjattavissa helposti, Ryhänen jatkaa.

1400 verkostotarkastajat 4

Mahdollisia vuotoja etsitään vuotokorre­laattorilla, jolla kuullaan veden virtaaman poikkeamat. 

Kohina kertoo vuodosta

Koska putket kulkevat pääosin maan alla, veden virtaamaa ja mahdollisia vuotokohtia etsitään vuotokorrelaattorilla. Laitteen avulla kuullaan veden virtaaman poikkeamat ja paikallistetaan vesijohtoputken vuotokohta. Veden virtausnopeuden voi päätellä perinteisesti korvakuulolla kohinasta, mutta nykylaitteilla desibelit näkyvät myös graafisena esityksenä laitteen näytöllä.

Korrelaattorin käyttö on Ryhäselle tuttua jo aiemmasta työnkuvasta. Silti hän kokee olleensa perillä siitä vasta pintaraapaisun verran.

– Nyt on tullut syvennettyä osaamista. Esimerkiksi putkimateriaalit tuovat omat haasteensa tarkastustyöhön.

Ryhänen viittaa esimerkiksi muoviputkiin, jotka eivät johda vuotoääntä samalla tavalla kuin valurautaputki. Ryhänen ja Niemilä ovat tehneet kokeita ja pyrkineet selvittämään, millaisesta äänestä muun kuin valurautaputken vuodon voisi tunnistaa.

– Ollaan testailtu, miten ääni kuuluu, kun muutetaan virtausta paloposteja aukaisemalla. Kun opitaan tulkitsemaan näitä desibelimuutoksia, saadaan tehtyä urakkaa jatkossa tehokkaammin, Ryhänen kertoo.

”Kun putkia tarkastetaan, eikä suinkaan korjata kaikkea vaikkapa iän perusteella, voidaan kohdentaa paremmin investointirahoja.”

- Ossi Kansala, kehitysinsinööri

Kamera löytää viemäriviat

Vuotojen korrelointi on lumen tuloon asti tärkeä osa verkostotarkastajien työtehtäviä, mutta tarkastajien päiviin kuuluu muutakin. Aamun ensimmäinen homma on Neuroflux-järjestelmän tutkiminen.

– Neurofluxin seuraaminen on meidän vastuullamme. Jos havaitsemme ongelmia jossakin päin verkostoa, välitämme tiedon kunnossapidolle, joka hoitaa häiriön, Niemilä kertoo.

Järjestelmä lukee esimerkiksi viemäriverkostoon asetettujen pintamittausanturien tietoja. Viemäriverkostojen siirrettävät anturit antavat reaaliaikaista tietoa veden pinnan korkeudesta ja virtaamasta. Kun nämä tiedot yhdistyvät Neurofluxissa satelliittien sadetietoihin, voidaan päätellä, onko kaikki kunnossa vai onko viemärissä mahdollisesti tukos.

Kuopion Vedelle ollaan hankkimassa zoom-kameraa, jolla voidaan tehdä nopeasti viemäreiden kuntotarkastuksia laskemalla kamera kaivon pohjalle. Kamera on tarkka ja siinä on kirkas valo, joten se saa kuvattua putkea pitkältä matkalta molempiin suuntiin.

– Jos näissä kuvissa huomataan jotakin poikkeavaa, teetetään urakoitsijalla putken kuvaus läpiajettavalla kameralla. Sen perusteella nähdään putken kunto ja voidaan arvioida korjaustarpeet, Ossi Kansala sanoo.

Verkoston ikääntyessä niin vesijohto- kuin viemäriputkien kunnon tarkastus on merkittävä säästökeino. Systemaattinen tarkastustyö on ennaltaehkäisevää työtä ja moni pian isommaksi äityvä pulma saadaan ratkaistua, kun se on vielä pieni. Lisäksi tarkastustyö tuo merkittäviä säästöjä, kun vanhaa ei korjata pelkästään iän vuoksi vaan ainoastaan, jos korjattavaa löydetään.

Uusi työnkuva on ollut Ryhäselle ja Niemilälle mieleinen. Sen ansiosta he pääsevät myös Helsinkiin HSY:lle tutustumaan vuototutkimuksiin.

– Vaikka onkin mukava tutkia ja testailla uusia asioita itse, on hienoa päästä tutustumaan, miten Helsingissä toimitaan. Siellä on tehty jo pidempään tällaista systemaattista verkoston tarkastustyötä, Ryhänen ja Niemilä kertovat.

1400 verkostotarkastajat 5

Verkostotarkastaja Juha Niemilä, kehitysinsinööri Ossi Kansala ja verkostotarkastaja Jussi Ryhänen.