Esteettömyysvalinnat

Voiko veden kulutusta vähentämällä säästää?
Voiko veden kulutusta vähentämällä säästää?

Voiko veden kulutusta vähentämällä säästää?

Veden kulutus on Kuopion Veden alueella ja laajemmin koko Suomessa ollut jo vuosia vähenemään päin. Veden kulutusta vähentävät suoraan uudet kodinkoneet, kuten tiski- ja pyykkikoneet, sekä hanat ja vessanpytyt, jotka kuluttavat vettä aiempaa vähemmän.

Vesilaitokselta tuleva vesi on aina kylmää vettä, ja vesi lämmitetään kiinteistöissä itse.

Jos haluat säästää kuluissa, säästä erityisesti lämpimän veden käytössä. Tehokkaimmin se onnistuu pitämällä suihkuveden lämpötila hiukan normaalia viileämpänä ja lyhentämällä suihkussa oloaikaa.

Älä kuitenkaan säästä säätämällä oman lämminvesivaraajasi veden lämpötilaa alhaisemmaksi. Legionellabakteerin kasvun estämiseksi lämminvesivaraajan veden tulisi olla vähintään 55–60 asteista. Legionella voi aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion tai keuhkokuumeen ikäihmiselle tai ihmiselle, jonka vastustuskyky on alentunut.

Vesilaitokselta tulevan kylmän veden hinnasta suurin osa muodostuu kiinteistä kuluista. Vaikka vettä kulutettaisiin vähemmän, vesilaitokselle tulee edelleen kuluja, sillä vesilaitokset, pumppaamot, puhdistamot ja verkostot vaativat jatkuvaa ylläpitoa.

Vesijohtoverkoston hyvän toimivuuden ja hyvän vedenlaadun kannalta on tärkeää, että vesi vaihtuu verkostossa riittävästi. Veden liiallinen säästäminen voi aiheuttaa ongelmia, kuten tukoksia viemäreissä. Myös veden seisominen ja lämpeneminen kiinteistön putkissa voi aiheuttaa veteen makuhäiriöitä.

Muista juoksuttaa vesiputkista pois seissyt vesi ja käytä vain kylmää, raikasta vettä. Vesi lähtee vesilaitokselta noin kymmenasteisena.

Veden hinta

Verolliset käyttömaksut 1.1.2023 alkaen:

  • Vesi 2,16 €/m3, jätevesi 2,95 €/m3
  • Hanaveden hinta kuluttajalle Kuopiossa ja Siilinjärvellä on 5,11 € / m³ vuoden 2023 alusta lähtien. Hinta sisältäämyös jätevesimaksun.
  • Kuluttaja saa puhdasta vettä kotiin toimitettuna ja käytön jälkeen puhtaaksi käsiteltynä hintaan 0,005 € / litra. Eurolla hanavettä saa noin 200 litraa.
  • Kuopion Veden toiminta-alueella yhden asukkaan keskimääräinen kulutus on 130 litraa vettä päivässä.
  • Kiinteistökohtainen perusmaksu määräytyy kiinteistön suurinta käyttömahdollisuutta kuvaavan vesimittarin koon perusteella.