Esteettömyysvalinnat

Vastuuhommia tyynesti
Vastuuhommia tyynesti
Yhteiskunnallisesti merkityksellinen työ Kuopion Vedellä on Mirja Tolvaselle tärkeää. Vapaalla hän kasvattaa daalioita.
Pinnalla

Vastuuhommia tyynesti

Monipuolista ja vaihtelevaa, sopivasti vastuuta ja tietokonehommien rinnalla myös kenttätöitä. Näin kertoo Kuopion Veden vedentuotannon käyttöinsinööri, vesi- ja ympäristötekniikan insinööri Mirja Tolvanen uudesta tehtävästään.

Mirja Tolvanen kiinnostui vesi- ja ympäristöasioista jo lukioikäisenä. Vesihuollossa työskentely on hänelle tärkeää yhteiskunnallista työtä, jota tehdään näkymättömissä.'

– Vesi näkyy ihmisille hanassa ja vessanpytyssä todella arkisena asiana. Puhtaan veden valmistus on kuitenkin monelle tuntematon monivaiheinen ja mielenkiintoinen prosessi, Tolvanen sanoo.

Ennen käyttöinsinöörin tehtäviään Tolvanen työskenteli Kuopion Veden vesihuoltoinsinöörinä viiden vuoden ajan. Työ oli pääosin tietokoneella työskentelyä. Tolvanen piti myös tästä työstään, mutta kun hakuun tuli käyttöinsinöörin paikka, lähti hän ilman muuta hakemaan sitä.

– Tämä tuli minulle todella sopivaan saumaan, sillä toivoin työhöni lisää haastetta ja vastuuta. Oli hienoa, että sain vaihtaa toimenkuvaa työpaikan sisällä.

Siirto uusiin tehtäviin sujui mutkattomasti. Alaiset vaihtuivat, mutta muu työyhteisö säilyi ennallaan.

Sosiaalinen monitoimihenkilö

Tolvasen työpäivä alkaa kello seitsemältä veden laadun tarkastamisella. Sen perusteella määräytyy tulevan työpäivän kulku. Koska raakavesien laaduissa on vaihtelua, on talousveden laadun optimoimiseksi tehtävä työtä jatkuvasti.

Käyttöinsinöörin tehtävänä on myös organisoida kunnossapitotyöt, joita tehdään yllättävien laiterikkojen ehkäisemiseksi. Tolvanen kuvaileekin itseään monitoimihenkilöksi, joka huolehtii, että arki pyörii ja että työntekijöitä ja resursseja on aina riittävästi.

– Koskaan en tiedä, mitä päivä tuo tulleessaan. Jokainen päivä on erilainen, ja se sopii minulle hyvin, Tolvanen kertoo.

Vastuu ja vaihteleva työnkuva ovat omiaan Tolvaselle, sillä hän ei juuri hetkahda nopeaa reagointia vaativista yllättävistä tilanteista. Päätöksiä on helppo tehdä, kun kynnys stressaantumiseen on korkealla. Työasiat ovat Tolvaselle työasioita ja ne hoidetaan kuntoon saman tien, sitten mennään eteenpäin.

– Olen hetkessä eläjä, en jää roikkumaan asioihin tai märehtimään mitään.

Nykyisessä työssään Tolvanen pääsee välillä myös kenttähommiin. Haastattelua edeltävänä päivänä käyttöinsinööri lähti asentajan pariksi kentälle tarkastamaan asiakkaan ilmoittamaa vedentulon häiriötilannetta.

– Olen tässä myös itse oppijana. Asentajilla on pitkä ura takanaan ja paljon tietoa, josta voin ammentaa.

Uusi työnkuva on Tolvaselle omiaan myös siksi, että hän on luonteeltaan sosiaalinen. Vaihteleva työnkuva, jossa saa tehdä töitä yhdessä toisten kanssa, on hänelle mieleinen.

Daalioista hyvää mieltä

Puolen tunnin ajomatkalla töistä kotiin Tolvanen pohtii työasiat pois mielestään. Kun kotipiha häämöttää, hän on valmis siirtymään vapaalle. Kotona Tolvasen arkeen tuovat iloa daaliat.

Tolvasen kotipihalta löytyy 15 eri daalialajiketta, joista osa on tilattu Hollannista ja osa on tutuilta saatuja vanhoja kantoja. Jotkin daalioista tekevät vain pienen perunan kokoisia kukkia, toisissa lajikkeissa kukat ovat isoja, halkaisijaltaan jopa 20 senttimetrin kokoisia.

Kukkien kasvatus alkaa keväällä, huhtikuussa, esikasvatuksesta. Maahan daaliat pääsevät, kun yöpakkaset ovat ohi. Suurimman ilon harrastuksestaan Tolvanen saa kesäisin, kun kukat kukkivat.

Osa daalioista pysyy silmänilona puutarhassa, mutta Tolvanen poimii kukkia myös maljakkoon. Daalioita on saatu ihailla työpaikallakin, maljakossa kahvihuoneen pöydällä.

Kun syystyöt on tehty ja juurakot viety varastoon talvehtimaan, Tolvanen saa iloa ottamistaan kuvista ja videoista.

– Kukkavideoita katsomalla pääsen palaamaan kesän hetkiin. Se tuo hyvää mieltä ja rauhoittaa.

Tolvanen suhtautuu harrastukseensa samalla tyyneydellä ja mielenlujuudella kuin työhönsä. Jos jokin daalioista ei kestä talven yli, ei sitä ole syytä jäädä murehtimaan.

– Jonkun aina joskus menettää. Ei se ole sen kummempaa. Ajattelen, että sen oli sitten tarkoitus mennä niin. Näitä saa onneksi aina lisää, Tolvanen sanoo.

1200 puutarha 2

1200 puutarha 2

1200 puutarha