Esteettömyysvalinnat

Käsittele joulun paistorasvat oikein
Käsittele joulun paistorasvat oikein

Käsittele joulun paistorasvat oikein 

Joulun alla on tarpeen miettiä, miten kinkun ja muiden jouluruokien valmistuksessa syntyvän jäterasvan voi hävittää.

Rasvaa ei missään nimessä saa kaataa viemäriin. Muuten tuloksena voi olla tukkeutuneet putket, vetämättömät viemärit, hajuongelmat, hyönteisongelmat sekä putkien haurastuminen. Pahimmillaan rasvatukos aiheuttaa jäteveden purkautumisen viemäristä paineella kiinteistön sisätiloihin ja tuloksena on vesivahinko.

Onneksi paistorasvoista on muutama hyvä konsti hankkiutua eroon. Kinkun paistolientä ja rasvaa voi käyttää esimerkiksi joulukinkun kastikkeeseen. Eroon rasvoista voi hankkiutua mm. kompostoimalla tai toimittamalla ne biojätteen erilliskeräykseen. Omaan kompostiin rasvan voi laittaa joko jäähtyneenä tai lämpimänä. Biojätteen erilliskeräykseen rasva tulee laittaa jäähtyneenä ja jähmettyneenä. Sekajätteeseen se kelpaa jäähdytettynä ja tiiviiseen rasiaan suljettuna. 

Anna viemärille joulurauha ja osallistu Kinkkutenppuun, jossa suomalaisten jouluruokien rasvasta tehdään dieseliä.

Yhden joulukinkun rasvasta valmistetulla dieselillä ajaa autoa jopa kolme kilometriä. Kinkkutemppuun voi osallistua pakkaamalla jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan tai kalan rasvat huuhdeltuun pahvitölkkiin. Rasvan annetaan jähmettyä, minkä jälkeen se toimitetaan lähimpään keräyspisteeseen. Keräysaikaa on loppiaisen ylu: 16.12.2022–8.1.2023.

Lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa kinkkutemppu.com-sivustolta. Näin voi olla mukana jouluisessa kiertotaloushankkeessa ja samalla pitää viemärit kunnossa. 

1000 joulupukki