Esteettömyysvalinnat

Käsillä tekeminen rauhoittaa
Käsillä tekeminen rauhoittaa
Satu Miettinen askartelee nykyisin partiossa seikkailijaryhmänsä kanssa. Kuopion Veden TYKY-päivillä mukana kulkeneella maskotilla, Aapo-Ankalla, on päällään Päivi Lankisen ompelemat joulunuttu ja tonttulakki.

Käsillä tekeminen rauhoittaa

Satu Miettiselle joulu on pysähtymisen ja rauhoittumisen aikaa. Joulun tunnelmaan voi virittäytyä tähtikoristeita askartelemalla.

Kuopion Veden suunnitteluinsinööri Satu Miettinen on perinyt käsityö- ja askarteluinnostuksensa äidiltään.

– Äiti oli lastenohjaaja ja askarteli myös neljän lapsensa kanssa paljon. Olemme kaikki sisarukset nyt aikuisina käsityöihmisiä. Neulomisen tosin opin koulun käsityötunneilla, Miettinen kertoo.

Kuopion Veden hallinnon sekä suunnittelun yksiköissä lähes kaikki naiset ovat käsityöihmisiä. Eläkkeelle jääneitä työkavereita on muistettu yhteisneulontana toteutetuilla sukilla ja joskus TYKY-päiviinkin on kuulunut askartelupajoja.

Miettisen mukaan käsillä tekemisessä on tärkeää myös itse tekeminen ei pelkkä lopputulos. Käsityöt ja askarteleminen vaativat keskittymistä, eikä ajatuksiin mahdu silloin työasioita tai elämän murheita.

– Tässä saa siirrettyä ajatukset arjen kiireestä pois. Käsillä tekeminen rauhoittaa, Miettinen sanoo tähteä taitellessaan.

Hän rohkaisee kokeilemaan askartelemista, vaikka kokisi olevansa kömpelö käsistään, sillä tekemällä harjaantuu. Jouluinen tähtiaskartelu sopii siis koko perheen yhteiseksi ajanvietteeksi.

Vaikka Miettinen ei ole fanaattinen jouluihminen, merkitsevät keskitalven pyhät silti paljon. Hän toivoo, että ihmiset uskaltaisivat viettää jouluna vapaata, aikataulutonta aikaa, pysähtyä kunnolla.

– Arki on hektistä, eikä ketään ehdi nähdä muuta kuin somessa. Jouluna on tärkeää viettää aikaa läheisten kanssa, olla hetki yhdessä.

Tähdet valmistetaan paperista tai esimerkiksi vanhoista tapetin paloista. Värillä ei ole väliä. Kolmiulotteinen muoto syntyy helpommin kuin kuvittelisi.

Tähti

Tarvikkeet:

  • paperia tai tapettia
  • sakset
  • liimaa (Eri Keeper, paperiliima)

Tee näin:

  1. Leikkaa paperista haluamasi kokoinen neliö.
  2. Taita neliö katkoviivojen mukaisesti.
  3. Leikkaa neliön sivuihin viilto siniseen merkkiin asti (noin sivun puoliväli).
  4. Taita leikkauskohdasta neliön sivut punaisen katkoviivan suuntaisesti.
  5. Liimaa taitetut sakarat päällekkäin/limittäin.
  6. Tee toinen tähti samalla tavalla ja liimaa ne vastakkain yhteen.

sq tahti ohje