Esteettömyysvalinnat

Tekoäly tunnistaa jätevesiverkoston vuodot
Tekoäly tunnistaa jätevesiverkoston vuodot

Tekoäly tunnistaa jätevesiverkoston vuodot

Kuopion Veden jätevesiverkoston häiriöt tunnistetaan entistä tehokkaammin koneoppimisen avulla. Vesiyhtiö hankki kolmisen vuotta sitten käyttöönsä jätevesiverkostojen hallintajärjestelmän, jonka toiminta perustuu tekoälyyn.

Järjestelmä muun muassa tunnistaa jätevesiverkoston vuodot ja tukokset ja antaa tarvittaessa reaaliaikaisen hälytyksen. Aikaisemmin jätevesien virtaamatietoja seurattiin ensisijaisesti puhdistamojen valvomoissa.

– Järjestelmä helpottaa työtä, koska sen avulla osataan heti hälytyksen tullessa suunnistaa oikealle alueelle etsimään mahdollista tukosta, sanoo kehitysinsinööri Ossi Kansala.

Kansalan mukaan järjestelmän käyttöä on vähitellen kehitetty ja tehostettu vastaamaan Kuopion Veden tarpeita. Järjestelmä on yhteydessä kaikkiin vesiyhtiön verkostossa oleviin jätevesipumppaamoihin, ja se tarkkailee automaattisesti veden virtaamia ja sähkönkulutusta. Se osaa ottaa huomioon myös sademäärät ja vedenmyyntitiedot arvioidessaan sitä, onko jätevesiverkostossa häiriöitä.

Kansalan mukaan järjestelmä auttaa tukosten ennaltaehkäisyssä. Myös viemärivesien vuotovesiä voidaan vähentää, kun ylisuuriin virtaamiin voidaan reagoida nopeammin. Viemäriverkoston vuotovesiä voivat aiheuttaa runsaat sateet ja sulamisvedet. Kansalan mukaan järjestelmän avulla on onnistuttu paikantamaan myös vesijohtovuotoja.