Puhdistamo luonnon helmassa
Siilinjärven puhdistamolla huolehditaan Siilinjärven ja Maaningan jätevesistä. Työ on itsenäistä ja monipuolista.
Siilinjärven jätevedenpuhdistamo sijaitsee metsien ja peltojen keskellä, monen mutkan päässä Siilinjärven keskustasta. Puhdistamolla työskentelee neljä vakituista henkilöä, ja siellä käsitellään Siilinjärven ja Maaningan jätevedet.
Laitoksen toiminnasta vastaava käyttömestari Risto Pitkänen ottaa vieraat vastaan puhdistamon pihamaalla ja esittelee paikat.
Niitä kelpaakin esitellä, sillä jätevedenpuhdistamo kävi läpi perusteellisen saneerauksen vuosina 2018–2019.
Muun muassa laitoksen sähköautomaatio, pumppaustekniikka, käsittelyaltaat ja valvomo uusittiin. Prosessin loppupäähän lisättiin yksi vaihe rakentamalla suodatuslaitos. Se tehosti edelleen laitoksen typenpoistokykyä. Suodatuslaitoksesta vesi pumpataan puhdistettuna purkuputkea pitkin Juurusveteen.
– Koko saneerauksen hintalappu oli lähemmäs viisi miljoonaa euroa, Pitkänen kertoo.
Risto Pitkänen sanoo viihtyvänsä työssä, jota hän kuvailee itsenäiseksi ja monipuoliseksi.
Monivaiheinen prosessi
Käsiteltävissä jätevesissä on paikkakuntakohtaisia eroja. Siilinjärvellä käsitellään pääasiassa yhdyskuntajätevesiä, sillä alueen suurimmat teollisuusyritykset käsittelevät teollisuuden jätevetensä itsenäisesti.
Tämä tarkoittaa, että puhdistamolle johdettavat jätevedet ovat suhteellisen tasalaatuista jätevettä, mikä helpottaa käsittelyä.
– Meillä ei ole sitä ongelmaa, että puhdistamolle tulisi kerralla isoja pumpseja esimerkiksi meijeriteollisuuden jätevesiä. Se kuluttaa paljon jätevedessä olevaa happea, mikä laittaisi ilmastuskapasiteetin tiukoille.
Ilmastuskapasiteetilla Pitkänen viittaa puhdistusprosessin vaiheeseen, jossa jätevesi johdetaan ilmastusaltaisiin. Sitä ennen siitä on eroteltu mekaanisesti pois karkeammat kiintoaineet ja hiekka.
Taivasalla olevat ilmastusaltaat on jaettu useisiin lohkoihin. Niistä alkaa puhdistusprosessin biologinen osuus: vettä hapetetaan ja siihen kierrätetään lietettä, jotta bakteerit saadaan tekemään työtään. Niiden avulla liukoiset ravinteet muuttuvat kiinteäksi lietteeksi pois kerättävään muotoon.
Ilmastusaltaiden jälkeen jätevedet johdetaan jälkiselkeytysaltaisiin, joissa liete seulotaan vedestä. Sieltä suodatuslaitokseen lähtevä vesi on jo silminnähden kirkasta.
Ilmastusaltaassa vettä hapetetaan, jotta bakteerit alkavat tehdä työtään.
Kulutustavat näkyvät jätevedessä
Siilinjärvelläkin kulutuksen muutokset näkyvät jäteveden laadussa: nykyiset pesukoneet ja wc-istuimet käyttävät vähemmän vettä, ja ihmiset pihistelevät kaiken kaikkiaan veden käytössä, mikä on tietysti ekologisempaa.
Kääntöpuoli on, että jätevedenpuhdistamolle tulevassa vedessä on entistä enemmän seassa kiintoaineita.
– Ilmastuksen tarve nousee ja kemikaalien kulutus kasvaa, Pitkänen kertoo.
Jälkisuodatustila rakennettiin saneerauksen yhteydessä vuonna 2018.
Puhdistamo kasvanut kunnan mukana
1970-luvun alkupuolella rakennettua puhdistamoa on saneerattu säännöllisin väliajoin sitä mukaa kun Siilinjärven kunta ja asiakasmäärä ovat kasvaneet. Kapasiteettia on lisätty ja prosessia kehitetty ekologisemmaksi.
Ennen jätevedestä seulottu liete kompostoitiin paikan päällä puhdistamolla ja käytettiin viherrakentamisessa. Kompostointi tuotti kuitenkin kasvihuonekaasuja ja aiheutti runsaasti lisätyötä.
Vuonna 2015 kompostoinnista luovuttiin ja liete alettiin kuljettaa käsiteltäväksi biokaasulaitokseen. Se on ympäristön kannalta parempi ratkaisu – eikä Pitkäsellä ole myöskään ikävä kompostoinnin vaatimaa työtä.
Lietteeseen sekoitettiin turvetta, ja aines ajettiin aumoihin puhdistamon pihamaalle. Siellä sen annettiin kompostoitua vuoden päivät ennen uusiokäyttöä.
– Tavaraa oli valtavat määrät, tuhansia kuutioita vuodessa, ja kasoja piti myllätä säännöllisesti kaivinkoneella, Pitkänen muistelee.
Nykyisin liete kuivataan koneellisesti ja kuskataan rekka-autolla kaasutettavaksi Kuopion Heinälamminrinteen biokaasulaitokselle.
Jälkiselkeytysaltaassa liete erotellaan vedestä.
”Paljon muutakin kuin toimistohommaa”
Käyttömestari Risto Pitkänen on Siilinjärven vesihuollon pitkäaikainen työntekijä. Hän tuli kunnallisen vesilaitoksen palvelukseen työnjohtajaksi vuonna 2007 ja siirtyi sittemmin fuusiossa Kuopion Vedelle.
– Titteli on vaihtunut, mutta työnkuva on pysynyt pitkälti samana.
Käyttömestarina Pitkänen vastaa Siilinjärven jätevedenpuhdistamon toiminnasta. Työ pitää sisällään niin hallintoa, käytännön kunnossapitoa kuin esimiestyötäkin. Pitkäsen alaisuudessa työskentelee kolme vakituista työntekijää.
Pitkänen kuvailee työtä puhdistamolla monipuoliseksi ja itsenäiseksi.
– Tämä ei ole vain yhden asian tekemistä tai toimistohommaa, vaan vastaan tulee erilaisia ongelmia ja ratkaisutarpeita. En olisi ollut täällä näin kauaa, ellen viihtyisi.
Pitkänen on taustaltaan koneteknikko, ja ennen vesihuoltoon siirtymistään hän työskenteli asennusprojektien työnjohtajana prosessiteollisuudessa. Hän on lähtöisin Rautalammilta.
– Vesihuolto oli minulle uusi toimiala, mutta sain kurssimuotoisen peruskoulutuksen. Käytännön oppi on kuitenkin tullut työtä tekemällä.
Käsiteltyä lietettä.
Risto Pitkäsen työpisteellään.