Esteettömyysvalinnat

Pyörä kuljettaa kauas arjesta
Pyörä kuljettaa kauas arjesta

Pyörä kuljettaa kauas arjesta

Pyörän päällä näkee maisemia aivan eri tavalla kuin autoillessa. Siinä yksi syy Jari Rissasen pyöräilyharrastukseen, joka alkoi jo nuorena serkun innoittamana.

Pyöräilymaisemat tulevat olemaan erityisen kauniita kesäkuussa. Jari Rissanen odottaa innoissaan tutulla mieskolmikolla tehtävää Pyreneiden reissua, jossa ajetaan vuoristonousuja.

Määränpäässä odottaa tällä kertaa sähköavusteinen vuokrapyörä. Rissasen pyöräilyharrastusta on hidastanut viime vuosina astman hankaloituminen. Sen takia on pitänyt luopua luomupyörästä sekä työmatka-ajossa että vapaalla.

– Nyt minulla on onneksi hyvät lääkkeet astmaan. Luottavaisin mielin lähden kesällä reissuun. Sähköpyörällä ajot onnistuvat varmasti.

Yhdessä ja yksin

Aiemmilla pyöräreissuilla Italiassa ja Ranskassa Rissanen on tehnyt veljensä ja serkkunsa kanssa 4–5 nousua viikon aikana. Yksi nousu tarkoittaa 15–20 kilometrin ylämäkeä.

Yhdessä on ajettu esimerkiksi Ranskassa vuosina 2015 ja 2016 Mont Ventoux, Alpe d’Huez, Lacets de Montvernier ja Italiassa vuonna 2018 Passo dello Stelvio, Passo di Gavia, Torri di Fraele.

Erityisen hienoja muistoja Rissasella on serpentiiniteiltä, Ranskassa Lacets de Montvernier ja Italiassa Torri di Fraele

– Kaikki reissut ovat olleet mahtavia. Näännyksissä ollaan oltu mäkiä ajaessa, Rissanen kertoo muistoille hymyillen.

Vaikka ulkomaanreissut tehdään veljen ja serkun kanssa kolmisin, Rissanen on aina tykännyt erityisesti yksin pyöräilemisestä. Pitkät reitit kotiseudun rauhallisilla teillä ja seurana vain omat ajatukset. Se on parasta.

– Fillaroidessa unohtuu arkiset murheet. Ja toisaalta ehtii myös ajatella vaikka mitä. Molempia sopivasti.

Ei millä tahansa kelillä

Yksin ajamisen tunnelmiin Rissanen pääsee hyvin työmatkaa pyöräillessään. Tällä hetkellä käytössä on Kuopion Veden työsuhdepyörä, jonka voi lunastaa sopimuskauden jälkeen itselleen.

Pyörällä on tarkoitus ajaa osa 58 kilometrin työmatkasta. Ensin kotoa Riistavedelle autolla pyörä kyydissä ja siitä töihin pyöräillen noin 30 kilometriä.

Vaikka Rissanen istahtaa pyörän satulaan enemmän kuin mielellään, ei pyöräily innosta talvisin tai säässä kuin säässä.

– Veljeni on paljon innokkaampi pyöräilijä, ajaa melkein missä kelissä vain. Minä ajan mieluummin hyvällä säällä. Töihin pyöräilen jonkin kerran viikossa, sään mukaan.

Myös astman takia on otettava kevyemmin.

–Tosin sähköavusteisella pyörällä pystyn kyllä fillaroimaan hyvinkin. Kuntoilusta sekin käy. Kun pitää kadenssia eli pyöritysnopeutta riittävänä, voi ajaa kovaa ja tulee tehtyä töitä.

Rissanen seuraa myös pyöräurheilua aktiivisesti. Omaa reissua odotellessa on mukava pysähtyä pyöräkisojen äärelle. Kun ajo kestää 4–6 tuntia, voi välillä puuhastella muuta ja välillä taas seurata kisaa.

iso jari rissanen 2

15-20 kilometriä ylämäkeä päivässä! Jari Rissanen on pyöräillyt etenkin Italian ja Ranskan upeissa maisemissa, joissa nousuetapit saattavat olla pitkiä. Se vaatii sisua ja kovaa kuntoa.

iso jari rissanen 3

Jarin suosikkireitti kotiseudulla:

70 km lenkki Toivalasta Kasurilaan, siitä Kehvolle ja Siilinjärvelle. Paljon pyörätietä ja rauhallista maantietä verrattuna Vehmerin reittiin, jossa autoja kulkee paljon.

Kuka?

Jari Rissanen

  • Valvontateknikko
  • Työtehtäviä: prosessimittausten huolto, havaintoputkien pintojen mittaus, näytteenotto ja prosessinhoitajien tuuraus.
  • Kuopion Vedellä 34 vuotta, alkuun käyttöpäivystäjänä 21 vuotta.
  • Muita harrastuksia golf ja metsästys.