Esteettömyysvalinnat

Kuopion kunnallinen vesihuolto käynnistyi 110 vuotta sitten
Pikku-uutisia

Kuopion kunnallinen vesihuolto käynnistyi 110 vuotta sitten

“Lauantaina puolen päivän aikaan pantiin pumppukoneet ensi kertaa käyntiin ja toimivat ne erinomaisen hyvin. Kolmisen tunnin kuluttua oli pääjohto täytetty vedellä. Mutta sattuipa niin lystikkäästi, että kaupungintalon kohdalla Tulliporttikadulla oli pääjohdon johonkin laitokseen jäänyt epävarma paikka, josta vesi tavattoman suuren paineen takia alkoi puhua ulos, puhkaisi useita metriä korkean maakerroksen ja alkoi työntyä maan pinnalle. Tämä vika korjattiin kuitenkin maanantaita vasten yöllä, joten vältyimme vedenpaisumukselta tällä kertaa.”

Näin Savon Sanomat kirjoitti keskiviikkona 12.11.1913 vesilaitostoiminnan alkuhetkistä Kuopiossa. Kun vika oli korjattu, vettä alettiin pumpata uudelleen Itkonniemen pumppulaitokselta noin viisi kilometriä pitkään päävesijohtoon ja Huuhan vesisäiliö saatiin täytetyksi maanantaina 10.11.1913 Seuraavana keskiviikkona ensimmäiset talot liitettiin vesijohtoverkostoon Tulliporttikadulla. Myös vesiposteja alettiin ottaa käyttöön. Kaupungille rakennuslautakunta luovutti vesijohdon vuoden 1914 lopussa ensimmäisen maailmansodan jo riehuessa.

Vuonna 2023 Kuopion kunnallinen vesihuoltotoiminta täyttää 110 vuotta. Tänä päivänä Kuopion satakymmenvuotisesta vesihuoltotoiminnasta vastaa Kuopion kaupungin ja Siilinjärven kunnan omistama yhtiö, Kuopion Vesi Oy. Kuopion Veden toiminta kattaa vedentuotannon ja -jakelun lisäksi myös jätevesien viemäröinnin ja puhdistamisen. Kuopion Vesi Oy:n toiminta-alue kattaa Kuopion keskeisen kaupunkialueen sekä taajama-alueet Kurkimäessä, Melalahdessa, Vehmersalmella, Karttulassa, Nilsiässä, Juankoskella ja Siilinjärvellä. Yhtiössä työskentelee reilut 90 vesihuollon ammattilaista ja yhtiön liikevaihto on noin 34 miljoonaa euroa.

Juhlavuoden kunniaksi yhtiö suunnittelee kesävesipisteiden pystyttämistä eri puolille Kuopiota ja Siilinjärveä, mm. Kuopion satamaan ja Siilinjärven torille. Näistä vesipisteistä jokaisen on mahdollista saada virkistävää vettä janoonsa.

iso historia 2