Esteettömyysvalinnat

Asentajan kokemus auttaa tarkastajan työssä
Asentajan kokemus auttaa tarkastajan työssä
Verkostotarkastaja Juha Tiirikainen pääsi Kuopion Vedelle hommiin heti armeijan jälkeen.
Pinnalla

Asentajan kokemus auttaa tarkastajan työssä

Verkostotarkastaja Juha Tiirikainen on ollut töissä Kuopion Vedellä vuodesta 1998. Muutaman vuoden työpätkä yksityisellä oli avartava kokemus, josta on etua nyt uudessa työtehtävässä.

Aivan ensimmäiseksi Juha Tiirikainen hämmentyi. Kuopion Vedelle oli suunnitteilla uusi työnkuva, verkostotarkastajan tehtävä, ja Tiirikaiselta kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut ottamaan työn vastaan.

Verkostoasentajana koko uransa tehneeltä Tiirikaiselta kului hetki pohtiessa, mitä hän oikeastaan työuraltaan halusi.

– Kun sain lisää tietoa työn sisällöstä, päätös paikan vastaanottamisesta vahvistui, Tiirikainen kertoo.

Työnantajan kanssa käytiin vielä neuvotteluja, ja Tiirikainen sai vaikuttaa tulevan työnsä sisältöön.

Työnkuvaan kirjattiin seuraavat tehtävät: vesihuoltoverkostojen kunnossapidon ja rakennuttamisen työmaatarkastukset, työmaiden turvallisuus- ja laatumittaukset, esi-, aloitus- ja jälkitarkastukset, linjanäytöt, osien suunnitteluun ja tilaukseen liittyvät tehtävät sekä painekokeiden valvontatehtävät.

Liikkuvaista ja vaihtelevaa

Kesällä 2022 Tiirikainen aloitti Kuopion Veden ensimmäisenä verkostotarkastajana. Vaikka hän ei missään vaiheessa kyllästynyt asentajan työhön, iloitsee hän nyt uudesta työtehtävästään. Edelleen työ on vaihtelevaa ja liikkuvaista, mutta asentajan työn raskas fyysinen kuormitus on jäänyt pois.

– Nyt joutuu sitten rasittamaan päätään, Tiirikainen toteaa hymyillen.

Osa verkostotarkastajan työpäivästä kuluu toimistolla, mutta työmaakäynneillä pääsee liikkumaan ja seuraamaan käytännön työtä.

– Hienoa on, että saan vaikuttaa oman työpäiväni kulkuun ja suunnitella työviikkoani itsenäisesti. Esimerkiksi, mitkä ovat millekin päivälle tärkeimpiä tehtäviä, milloin käyn työmaalla ja milloin teen paperihommia. Siinä on iso ero asentajan työhön.

Säännöllinen päivätyökin tuntuu mukavalta, vaikka asentajien ilta- ja yöpäivystykset eivät olleet Tiirikaiselle koskaan mikään ongelma. Ja kyllä päivät nytkin toisinaan venyvät. Työmaakäyntejä on joskus pakko sopia iltaan, ja matkat alueen kaukaisimpiin kohteisiin ovat pitkiä ja vievät aikaa.

Kaikkien etu

Tiirikaisella on uudessa tehtävässään iso etu yli kahden vuosikymmenen käytännön työn kokemuksesta. Myös yksityisen puolen työkokemus on nyt rikkaus.

Nuorempana kokeilunhalu ajoi tekemään hetkeksi jotakin erilaista ja Tiirikainen vietti vuodet 2007–2010 asentajana yksityisellä puolella. Siihen hän rohkaisee kaikkia työntekijöitä.

– Pääsin näkemään vesihuollon toimintaa, saneerauksia ja uudisrakentamista, toisesta näkökulmasta kuin mitä täällä vesilaitoksella. Se teki hyvää, laajensi kuvaa vesihuollon toiminnasta ja toi ymmärrystä eri osapuolten työstä.

Tiirikainen palasi takaisin Kuopion Vedelle, kun kuuli entiseltä työkaveriltaan, että vesilaitoksella on paikka auki.

Nyt kokenut asentaja ja alaa monipuolisesti tunteva tuore verkostotarkastaja voi olla avuksi niin asentajille, urakoitsijoille kuin valvojille. Uudesta verkostotarkastajan toimenkuvasta hyötyvät kaikki. Tiirikainen käy esimerkiksi tekemässä tarkastuksia työmailla ennen valvojaa, ja mahdollisia puutteita voidaan laittaa kuntoon ennen valvojan käyntiä.

Tiirikainen iloitsee itsekin uudesta työnkuvastaan. Se on vastannut hänen odotuksiaan ja hän on työstään innoissaan. Kehitystyöhön Tiirikainen ei ole vielä ehtinyt paneutua, kun uuden opettelussa on mennyt aikaa, mutta hän uskoo, että muutostarpeita ja kehitettävää löytyy myös nykyisessä työssä.

– Ainahan niitä on. Ja pitääkin olla. Kaikenlaista voidaan tehdä, jotta saadaan työntekoa järkevämmäksi. Jos on jokin ajatus, miten työtä voi tehdä jouhevammin, siihen kannattaa satsata.

iso juha tiirikainen tiella

”Jos on jokin ajatus, miten työtä voi tehdä jouhevammin, siihen kannattaa satsata.” - Juha Tiirikainen, verkostotarkastaja