Esteettömyysvalinnat

Hyppy uudelle toimialalle onnistui hienosti
Hyppy uudelle toimialalle onnistui hienosti
Käyttöinsinööri Ilkka Tirkkosen luotsaamalla Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla puhdistetaan noin 20 miljoonaa litraa jätevettä vuorokaudessa.
Pinnalla

Hyppy uudelle toimialalle onnistui hienosti

Ensimmäinen vuosi Kuopion Vedellä yllätti käyttöinsinööri Ilkka Tirkkosen myönteisesti.

Mitä jos? Houkutteleva työpaikkailmoitus Savon Sanomissa ja siinä kuvaillut tehtävät herättivät Ilkka Tirkkosen mielenkiinnon loppuvuodesta 2020.

– Olin jo jonkin aikaa miettinyt, pitäisikö työuran aikana haastaa itsensä vielä uuden, täysin erilaisen työn kautta. Kuopion Veden työpaikkailmoitus osui hyvään saumaan, hän muistelee.

Kiinnostus oli molemminpuolista, ja työpaikkahakemus johti uuteen pestiin. Maaliskuussa 2021 Tirkkonen aloitti vesilaitoksella käyttöinsinöörinä, joka vastaa Lehtoniemen jätevedenpuhdistamon toiminnasta ja kehittämisestä. Myös Melalahden, Vehmersalmen ja Karttulan jätevedenpuhdistamot ja jätevesipumppaamot kuuluvat hänen vastuulleen.

Uuden työpaikan myötä Kaavilta kotoisin oleva kone- ja tuotantoinsinööri siirtyi vesihuoltoalalle, joka edusti hänelle täysin tuntematonta kenttää. Vankkaa kokemusta oli toki kertynyt muunlaisista prosesseista ­usean vuosikymmenen ajalta. Tirkkonen työskenteli pitkään paperiteollisuudessa UPM Raflatacilla: kymmenen vuotta Jyväskylän tehtaalla ja muutaman vuoden Tampereen yksikössä. Vähitellen kotiseuturakkaus alkoi vetää takaisin Savoon, ja seuraavat 16 vuotta kuluivat Siilinjärvellä Yara Suomi Oy:n erilaisissa työtehtävissä.

iso lehtoniemi 1

– On ollut mielenkiintoista oppia, kuinka monta vaihetta veden puhdistusprosessissa on, Ilkka Tirkkonen kertoo.

Ensimmäinen vuosi Kuopion Vedellä meni pitkälti uusien asioiden sisäistämiseen.

– On ollut mielenkiintoista oppia, mitä kaikkea vesihuollon piiriin liittyy ja kuinka monta vaihetta prosessissa on siitä, kun jätevesi tulee puhdistamolle ja puhdistettu vesi johdetaan vesistöön. Minulle on täällä auennut aivan uusi maailma, Tirkkonen sanoo.

Kehitettävää riittää prosessien energiatehokkuudessa

Tirkkosen luotsaama Lehtoniemi on Kuopion päävedenpuhdistamo, jonne ohjautuvat 80 000 ihmisen jätevedet kaupunkialueelta viemärilinjoja pitkin. Sen puhdistusprosesseissa käsitellään noin 20 miljoonaa litraa jätevettä vuorokaudessa. Puhdistettu vesi johdetaan 1,2 kilometrin pituista purkuputkea myöten Kallaveteen takaisin luonnon kiertokulkuun.

Minulle on täällä auennut aivan uusi maailma.

Käyttöinsinöörinä Tirkkonen toimii puhdistamon käyttöhenkilöstön esimiehenä sekä vastaa prosessien toiminnasta ja kehittämisestä.

Lehtoniemessä on puhdistettu Kuopion jätevesiä vuodesta 1974 lähtien. Lähes 50 vuodessa sen puhdistusteknologia on kehittynyt huimasti ja prosessit on hiottu tehokkaiksi. Nykyiset puhdistustulokset alittavat selvästi ympäristöluvan tiukat vaatimukset, mutta aina löytyy parannettavaa.

Yksi tämän vuoden hankkeista liittyy jätevedenkäsittelyn optimointiin.

– Tavoitteenamme on optimoinnin avulla ajaa prosesseja mahdollisimman energiatehokkaasti ja syöttää niihin juuri oikea määrä kemikaaleja. Optimoinnista syntyy tätä kautta myös kustannussäästöjä. Saimme vastikään aiheesta valmiiksi yhteisen projektin Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n kanssa, hän toteaa.

Viemäri ei ole roskakori

Lehtoniemen jätevedenpuhdistamo on biologis–kemiallinen aktiivilietelaitos, jossa hiekka ja kiinteät aineet poistetaan mekaanisesti esikäsittelyssä. Aina silloin tällöin jätevesipumput tukkeutuvat, koska viemäreihin laitetaan tai pudotetaan vahingossa niihin kuulumatonta tavaraa.

– Valitettavasti jätevedestä löytyy esimerkiksi kännyköitä, tekohampaita ja leluja. Hyvä nyrkkisääntö on laittaa wc-pönttöön ainoastaan sitä, mitä on syöty ja juotu, sekä wc-paperia, Tirkkonen muistuttaa.

Esikäsittelystä vesiaines jatkaa matkaansa esi-ilmastukseen ja kemialliseen esiselkeytykseen, jossa jäteveteen lisätään ferrosulfaattia saostamaan fosforia. Puhdistusprosessin tärkeimmässä vaiheessa eli biologisessa puhdistuksessa mikrobit poistavat ilmastusaltailla jätevedestä orgaanista ainesta, typpeä ja fosforia. Jälkiselkeytyksen jälkeen puhdistettu vesi johdetaan Kallaveteen.

Kun Lehtoniemen puhdistamoa viimeksi saneerattiin laajasti vuonna 2015, puhdistusta tehostettiin jatkuvatoimisella hiekkasuodatuksella. Tirkkosen mukaan laitos on mitoitettu niin, että nykyisillä prosesseilla ja kapasiteetilla pärjätään hyvin vuoteen 2040 asti.

iso lehtoniemi 2

Jätevedestä löytyy joskus sinne kuulumattomia asioita, joista muutama esimerkki kuvassa.

Hiilijalanjälki on nyt selvitetty

Lehtoniemessä selvitettiin taannoin ensimmäistä kertaa sen hiilijalanjälki. Työ toteutettiin yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun ympäristötekniikan opiskelijoiden kanssa.

– Tulos oli samaa suuruusluokkaa kuin muillakin vastaavan kokoisilla jätevedenpuhdistamoilla. Suurin hiilijalanjälki syntyy varsinaisessa jäteveden biologisessa puhdistusprosessissa, Tirkkonen selvittää.

Koronapandemian aikana puhdistamo on ollut mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimushankkeessa, jossa seurataan viikoittain koronaviruksen esiintymistä jätevedessä.

Kuopion Vesi osallistuu myös THL:n koordinoimaan WastPan-hankkeeseen. Sen tavoitteena on kehittää varhaisvaroitusjärjestelmä, jolla voidaan ennakoida alueellisia epidemioita tai mahdollisesti löytää uusia taudinaiheuttajia.

iso lehtoniemi 7

Puhdistusallas Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla. Nykyisillä prosesseilla pärjätään hyvin vuoteen 2040 asti.

Insinööri, joka soittaa rokkia

Palataanpa vielä takaisin Ilkka Tirkkoseen yksityishenkilönä. Pienen utelemisen jälkeen hän kertoo harrastavansa kuntoilua ja musisointia bändissä. Yaralla työkavereiden kanssa perustettu Jörning Doners -niminen bändi jatkaa yhdessä, vaikka osa jäsenistä on vaihtanut työpaikkaa. Tirkkonen soittaa kitaraa.

– Soitamme omaksi iloksemme covereita rockista rospuuttoon eli sellaista melko reipasta musaa. Mielellämme myös keikkailemme, jos joku sattuu kysymään.

Entä mistä bändin erikoinen nimi juontaa? No, se on kuulemma niin pitkä tarina, ettei mahdu tähän juttuun. 

iso ilkkatirkkonen