Esteettömyysvalinnat

Marttailu on kohtaamisia ja yhdessä tekemistä
Marttailu on kohtaamisia ja yhdessä tekemistä

Marttailu on kohtaamisia ja yhdessä tekemistä

Nopea vilkaisu Marttojen Instagramiin kertoo, että modernit Martat opastavat, ottavat kantaa ja kannustavat kestäviin elämäntapoihin – sekä kasvotusten Martta-kokouksissa ja erilaisilla kursseilla, että somekanavilla, chatissä ja verkon koulutusalustoilla. Myös Martta-lehti on edelleen printtinä kovin suosittu.

Martoissa toimitaan sen puolesta, että kaikilla ihmisillä erilaisissa kodeissa olisi hyvä olla.

- Tiivistettynä marttailu on hyväksyvää ja toista arvostavaa yhdessä olemista. Martoissa jokainen saa olla juuri sellainen Martta kuin itse haluaa. Oppimalla uusia taitoja osana yhteisöä tuetaan kotien ja perheiden hyvinvointia, kertoo Savon Marttojen kotitalousneuvoja Sirkka Kauhanen.

Kauhasen kursseilla tehdään yhdessä ruokaa ja istutaan yhdessä nauttimaan siitä. Ohessa pohditaan esimerkiksi kestävään arkeen, puutarhan hoitoon, asumiseen, kuluttamiseen tai kodinhoitoon liittyviä kysymyksiä.

Tulevan vuoden kattoteemana Marttaliitossa on kohtaaminen ja yhdenvertainen arki.

Marttailu ei katso ikää tai sukupuolta.

- Myös miehiä tulee koko ajan mukaan enemmän, he osallistuvat etenkin ruokakursseille. Pääkaupunkiseudulla on jopa trendikästä olla miesmartta, kertoo Kauhanen.

Joulu yksi tärkeimmistä sesongeista

Marttaliitolta löytyy ohjeita jouluvalmisteluista askarteluun, joulupöytään, ruokahävikin peittoamiseen kuten oikeaoppiseen kierrättämiseenkin.

- Käsityökursseilla valmistuu joululahjoja ja erilaiset jouluruokakurssit, kuten joulubrunssikurssi, ovat suosittuja, listaa Kauhanen.

Kuopion Veden lukijoille Sirkka Kauhanen valitsi jouluiset ohjeet peruna-askarteluun ja pikkuisiin piparkakkutaloihin.

- Pieni piparitalo on mukavan kokoinen makea suupala illanistujaisiin. Talon voi kattauksessa asetella somasti glögilasin reunaan tekemällä oviaukot molempiin päätyihin.

Perinnekäsitöihin kuuluva perunaleimasin on edelleen tykätty, koko perheen yhteinen puuhahetki.

- Perunalla voi painaa joulukortteja ja kangasta ikään tai tyyliin katsomatta. Leimasin syntyy myös ituisesta perunasta, eikä tekniikka tuo kotiin turhaa krääsää, Kauhanen muistuttaa.

Joulun perunaleimasin

Tarvikkeet:

 • Alusta/leikkuulauta
 • Pestyjä perunoita
 • Terävä veitsi
 • Piparimuotteja
 • Talouspaperia
 • Askartelumaaleja, sormi-, vesi- tai akryylivärejä
 • Siveltimiä
 • Korttipohjia, kartonkia, pahvia tai paperia

Tee näin:

 • Halkaise perunat niin, että leikkauspinnasta tulee mahdollisimman sileä.
 • Paina valitsemasi piparimuotti perunan leikkuupintaan kiinni. Vuole veitsellä ylimääräiset reunat pois noin puolen sentin korkeudelta. Piparimuotti kannattaa pitää perunassa kiinni vuolemisen ajan. Kaartuvissa kohdissa voit käyttää apuna kuorimaveitsen päätä.
 • Suojaa alusta, jolla teet maalaus- ja painamistöitä.
 • Pyyhi perunan leikkauspinta talouspaperilla. Sivele valitsemaasi väriä kuvion pintaan melko runsaasti. Kokeilemalla löydät oikean määrän. Lisää väriä, kun painamasi kuvio alkaa haalistua.
 • Paina kuvio napakasti kartongille. Samalla värillä voit painaa useamman kerran.
 • Jos haluat vaihtaa väriä, muista huuhdella ja kuivata leimasin välissä.

Vinkki! Leimasimet säilyvät pari päivää painokuntoisina jääkaapissa muovipussissa. Huuhtele ja kuivaa leimasimet ennen säilytystä. Kun perunapaja päättyy, palaset voit laittaa biojätteeseen.

iso peruna 3

Paina valitsemasi piparimuotti perunan leikkuupintaan.

iso peruna 4

Vuole veitsellä ylimääräiset reunat pois noin puolen sentin korkeudelta. Piparimuotti kannattaa pitää perunassa kiinni vuolemisen ajan.

iso peruna 2

Sivele väriä kuvion pintaan.

iso peruna 1

Paina kuvio napakasti kartongille.

Kiinnostaako Marttailu?

Kuopiossa toimii parikymmentä eri marttayhdistystä. Marttoihin pääsee mukaan liittymällä jäseneksi johonkin oman alueen marttayhdistyksistä. Toimintaan voi käydä tutustumassa netissä ja yhdistyskokouksissa.

Lisätietoja www.martat.fi/savo

Kurssitarjonta löytyy verkosta. Kursseja toteutetaan myös tilauksesta.

iso piparitalo

Pienet piparitalot

Valmistusohje

 • 1 pkt valmista piparitaikinaa
 • sokeria talon kokoamiseen
 • pikeeriä koristeluun

Pikeeri:

 • kahden munan valkuaiset
 • 3 dl tomusokeria
 • 0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

Riko kananmunat ja erottele valkuaiset kulhoon. Mittaa puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa pari minuuttia. Lisää loppu tomusokeri ja sitruunamehu ja vatkaa vielä muutama minuutti. Siirrä pikeeri pursotinpussiin. Voit myös käyttää pakastepussia, jonka kulmaan voi leikata pienen reiän. Koristele pikeerillä piparitalot sekä piparit. Anna pikeerin kovettua ennen talojen kokoamista tai pipareiden tarjoilua.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kauli piparitaikina ja leikkaa taikinasta veitsellä kaikki talon osat kaavaa apuna käyttäen. Yhteen pieneen piparitaloon tarvitset kaksi sivuseinää, kaksi päätyseinää ja kaksi kattopalaa. Jos haluat laittaa piparkakkutalon glögimukin reunalle, tee oviaukko molempiin päätykappaleisiin. Nostele piparit leivinpaperin päälle pellille ja paista noin viisi minuuttia. Ole tarkkana, sillä pienet piparit palavat helposti.

Anna talon osien jäähtyä hyvin.

Koristele talon osat ennen kokoamista pikeerillä.

Kokoa piparitalot. Kuumenna paistinpannussa sokeria niin kauan, kunnes sokeri sulaa. Säädä lieden lämpötilaa pienemmälle, ettei sokeri pala. Kasta talon sivut kuumaan sokeriin ja liitä palat yhteen. Kiinnitä ensin päädyt ja seinät toisiinsa. Kiinnitä lopuksi katto paikoilleen. Jos haluat piparitalolle pohjan, voit kiinnittää sen piparin päälle pystyyn.

iso piparitalon kaava

Kuvat ja ohjeet: Martat