Esteettömyysvalinnat

Hyvä johtaja antaa vastuuta myös muille
Hyvä johtaja antaa vastuuta myös muille
Kirsi Laamanen nauttii vapaa-ajallaan käsitöistä ja luonnossa liikkumisesta. Mukana kulkee novascotiannoutaja Jekku.

Hyvä johtaja antaa vastuuta myös muille

Kukaan ei voi tietää kaikesta kaikkea, painottaa Kuopion Veden toimitusjohtaja Kirsi Laamanen.

Kukaan ei voi tietää kaikesta kaikkea, painottaa Kuopion Veden toimitusjohtaja Kirsi Laamanen.

Kuopion Veden toimitusjohtaja Kirsi Laamanen päätyi aikoinaan vesialalle lähes vahingossa.

Oli vuosi 1990 ja syvin lama alkamassa, kun Laamanen valmistui kemiantekniikan diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta.

– Töitä oli todella huonosti saatavilla. Sattumalta pääsin määräaikaiseen työsuhteeseen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:lle, joka on pienehkö kuntien omistama jätevesiyhtiö.

Laamanen aloitti työssä vuoden 1991 alussa, ja toukokuussa hänet jo nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi. Laamanen myöntää, että tehtävä oli varsin haastava vastavalmistuneelle diplomi-insinöörille.

– En ole kuitenkaan katunut, että ryhdyin hommaan. Sain Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:ssä erittäin hyvän opin toimitusjohtajan tehtäviin, hän kiittelee.

Puhelias ja sosiaalinen johtaja

Vuodesta 2008 Laamanen on toiminut ensin Kuopion Vesi Liikelaitoksen, sitten Kuopion Vesi Oy:n toimitusjohtajana. Täällä hänen tehtävänään on johtaa lähes sadan hengen organisaatiota, joka vastaa yli 100 000 asukkaan vesihuollosta.

Toimitusjohtajan työpäivät täyttyvät pitkälti erilaisista palavereista ja tapaamisista. Se sopii Laamaselle, joka on luonteeltaan puhelias ja sosiaalinen.

– Mieluiten tapaan ihmisiä kasvokkain. Siirtyminen koronaepidemian vuoksi etäkokouksiin ja videopalavereihin onkin tuntunut hieman hankalalta, hän kertoo.

Toimitusjohtaja vastaa yhtiössä viime kädessä lähes kaikesta: taloudesta, henkilöstöasioista, asiakastyytyväisyydestä ja laadunvarmistuksesta.

– Kukaan ei voi kuitenkaan tietää kaikesta kaikkea. Pyrin itse johtajana siihen, että jaan vastuuta myös muille. Uskon, että se motivoi ihmisiä, joille vastuuta annetaan, Laamanen pohtii.

Toisaalta hyvän johtajan pitää osata tehdä myös päätöksiä. Asioita ei voi jäädä jahkailemaan liian pitkään.

Uusi strategia viitoittaa toimintaa

Kuopion Vesi muuttui vuoden 2020 alussa kunnallisesta liikelaitoksesta osakeyhtiöksi. Samalla Siilinjärvi tuli yhtiön osakkaaksi Kuopion kaupungin rinnalle. Uudelle yhtiölle laaditaan nyt strategiaa, joka viitoittaa toimintaa tulevaisuudessa.

– Kuopion Veden toiminta-alue on hyvin laaja ja myös yhtiön henkilökunta sijoittuu moniin toimipisteisiin. Strategiatyön yksi tärkeä tavoite on luoda yhteiset toimintatavat ja suunta, jota kohti yhtiö tulevaisuudessa etenee, Laamanen kuvailee.

Strategian laatiminen aloitettiin henkilöstökyselyllä, ja sitä on jatkettu yhteistyössä kuntaomistajien, yhtiön hallituksen ja johtoryhmän kesken. Laamasen mukaan tavoitteena on, että uusi strategia valmistuisi vuoden 2020 loppuun mennessä.

– Vaikka omistajana on kaksi kuntaa, meillä on yhteinen tavoite: mahdollisimman laadukas, toimiva ja turvallinen vesihuolto koko alueella, hän kiteyttää.

Virtaa luonnosta ja käsitöistä

Vapaa-ajallaan Kirsi Laamanen liikkuu paljon luonnossa ja lenkkeilee 11-vuotiaan novascotiannoutajansa kanssa. Hän nauttii myös lukemisesta ja pikkutarkoista käsitöistä.

Puutarhanhoito on Laamaselle rakas harrastus. Omassa kasvihuoneessa kasvavat tomaatit ja viinirypäleet, pihalla marjapensaat ja kasvimaan herkut.

Syksyn alussa Laamanen muutti uuteen kotiin Kuopion Saaristokaupunkiin. Vanha koti Maaningalla oli käynyt liian suureksi, kun aikuistuneet lapset lensivät pois pesästä.

– Odotan innolla, että pääsen laittamaan keväällä uutta pihaa oman mielen mukaiseksi, Laamanen hymyilee.

Teksti: Virpi Ekholm
Kuva: Mikko Käkelä