

Vetovoimainen vesihuoltoala kiinnostaa osaajia
Kuopion vesi on tykätty työpaikka, jossa viihdytään ja tehdään pitkää uraa. Kuluneena vuonna laitoksella aloitti neljä uutta työntekijää.
Kuopion vesi on tykätty työpaikka, jossa viihdytään ja tehdään pitkää uraa. Kuluneena vuonna laitoksella aloitti neljä uutta työntekijää.
Kuopion vedellä työskentelee 90 ihmistä ja pitkät työurat ovat laitokselle tyypillisiä. Kun Kari Kuosmanen jäi verkostopäällikön virasta kesällä eläkkeelle, ehti hän ohjeistaa seuraajansa, kesäkuussa työt aloittaneen Jani Kosken pääpiirteittäin työhön.
Verkostopäällikkö vastaa verkoston käytöstä ja kunnossapidosta, rakennuttamisesta sekä yksikön kehittämisestä.
– Sain hoitaakseni erittäin mielenkiintoisen työn. Näin alkuun haluan olla mahdollisimman paljon työmailla, jotta sekä työmaat että ympäristö tulevat tutuksi, Mikkelistä Kuopioon muuttanut Koski kertoo. Iltalukemisena miehellä on Kuopion rakennushistoria, joka oli ensimmäinen hankinta kaupunkiin muuttaessa.
– Kirja esittelee yksityiskohtaisesti, miten tätä kaupunkia on rakennettu. Pystyn hyödyntämään tietoa omassa työssäni, innostunut Koski kertoo.
Sain hoitaakseni erittäin mielenkiintoisen työn. Näin alkuun haluan olla mahdollisimman paljon työmailla, että sekä työmaat että ympäristö tulevat tutuksi.
Ajatuksissa digiloikka
Koski työskenteli yhdeksän vuotta käyttöyksikön päällikkönä Mikkelin Vedellä ennen muuttoa Kuopioon. Vesihuoltoalalta on kokemusta yhteensä 14 vuotta. Mikkelissä hän vastasi käyttöpäällikkönä puhdasvesilaitoksista ja jätevedenpuhdistamoista. Verkostopuoli tuo työhön paljon uutta.
– Laitospuolen kokemus on opettanut toiminnan haasteet, joita voin tässä päässä kehittää, jotta saadaan kokonaisuus toimimaan vieläkin paremmin, Koski suunnittelee.
Verkoston kehittämiseen Koskella onkin jo paljon ajatuksia.
– Lisäämällä digitaalisia menetelmiä saadaan tulevaisuudessa entistäkin parempi tilannekuva, jonka avulla esimerkiksi vesihuollon häiriötilanteisiin pystytään reagoimaan entistä nopeammin.
Kosken vapaa-aikaa aikatauluttaa lapsen jääkiekko- ja jalkapalloharrastukset. Mikäli tunteja jää hukattavaksi asti, Saaristokaupungissa asuva Koski pyrkii liikkumaan itse.
Kuopio on herkistänyt uuden verkostopäällikkö Jani Kosken. Hän ihailee edelleen uuden kotikaupunkinsa kauniita maisemia.
Valvoja tietää kuinka urakoitsija ajattelee
Kuopion Vedellä on viisi verkostoinsinööriä, joista kaksi toimii rakentamisen puolella, kaksi kunnossapidossa ja yksi vastaa tonttiliittymien rakentamisesta. Tuorein tulokas rakennuspuolelle on helmikuussa aloittanut Kimmo Mikkola.
39-vuotias Mikkola on aikaisemmin työskennellyt yksityisellä puolella vesirakennustöissä Kuopion seudun alueella pistäytyen välillä Leppävirralla yhdyskuntainsinöörin pestiä hoitamassa.
Viimeiset vuodet Mikkola työskenteli Mestarilla työnjohtajana.
– Olin aikaisemmin itse rakentamassa linjoja, nyt kerrytän osaamista ja kokemusta verkostojen rakennuttamisen puolelta ja valvon, että hommat hoituvat rakennuksilla, kuten pitääkin.
Kuopion Vedellä Mikkola valvoo verkoston rakentamishankkeita ja on tarpeen mukaan mukana myös uusien kohteiden suunnittelussa. Pitkä kokemus rakentamisesta auttaa ymmärtämään kokonaisuutta molempien osapuolten vinkkelistä.
Olin aikaisemmin itse rakentamassa linjoja, nyt kerrytän osaamista ja kokemusta verkoston puolelta ja valvon, että hommat hoituvat rakennuksilla kuten pitääkin.
– Tiedän, miten urakoitsija ajattelee ja pystyn tuomaan urakoitsijan näkökulmaa hankkeisiin.
Työt ovat lähteneet kivasti käyntiin.
– Kuopion Vedellä on hyvä porukka, joka auttaa tarvittaessa. Tänne oli helppo tulla töihin.
Mielekkään työnkuvan lisäksi Mikkola tykkää vapaudesta suunnitella aikataulunsa itse. Neljän lapsen isä harrastaa vapaalla jääkiekkoa ja muutakin liikuntaa. Lähivuosina perhe on rakentanut myös omakotitalon Hiltulanlahteen.
Yhtiöittäminen työllistää talouspäällikköä
Monetralta Kuopion Vedelle siirtynyt taloushallinnon moniottelija Tarja Rinne myöntää tulleensa taloon uusien haasteiden perässä.
– Koin vahvasti, että nyt on aika päästä oppimaan uutta. Alku onkin ollut niin jännittävä, ihan kuin olisin hypännyt uuteen maailmaan, vaikka taloushallinnon kokemusta onkin jo yli 20 vuotta, Rinne kertoo.
Monetralla Rinne työskenteli työhön osallistuvana tiiminvetäjänä. Asiakkaana oli Kuopion kaupunki ja sen kaikki liikelaitokset. Perustyön lisäksi Rinteellä on paljon kokemusta esimerkiksi ohjelmistojen pääkäyttäjyydestä sekä esimiestyöstä.
Olen todella onnekas saadessani tehdä töitä huippuammattilaisten kanssa ja ammentaa heiltä oppia.
Kuluvan syksyn Rinteen pitää kiireisenä yhtiöittämiseen liittyvät tehtävät.
– Laitoksen irtautuminen kaupungista tuottaa paljon töitä. Myös taloushallinto pitää pystyttää uudestaan, kun tekeminen muuttuu kunnallisesta yhtiömuotoiseksi. Samalla siirrytään vanhasta laskutusjärjestelmästä uuteen, Rinne kertoo ja kiittelee edeltäjäänsä Kirsi Sinkkosta, joka saattelee elokuussa taloon tullutta Rinnettä työssä vuoden vaihteeseen saakka.
Rinteen uran yksi tärkeimmistä vaikuttajista ovatkin aina olleet työkaverit.
– Olen todella onnekas saadessani tehdä töitä huippuammattilaisten kanssa ja ammentaa oppia heiltä, kiittelee Rinne.
Vapaa-ajalla Rinne saa voimaa luonnosta. Tosin tänä syksynä taloushallintoliiton järjestämän KLT-tutkintoon valmentautuminen on vienyt aikaa lempiharrastukselta metsästykseltä. Onneksi perheen kaksi koiraa liikuttavat emäntäänsä joka päivä.
Talouspäällikkö Tarja Rinne rentoutuu luonnossa koirien kanssa metsästyksen parissa.
Koulun penkiltä uraputkeen
Prosessinhoitajaopinnot kesällä Sakkyssa päätökseen saanut Teijo Äijänen tuli koulun penkiltä harjoitteluun Kuopion Vedelle ja jäi siitä kesätöihin. Yllättäen hyvin pian aukesi käyttöpäivystäjän paikka ja nyt Äijänen ahmii päivittäin uutta tietoa prosesseista vanhemman käyttöpäivystäjän opissa.
– Ala on minulle ihan uusi, joten imen koko ajan tietoa ja olen aktiivinen erilaisten jatkokoulutusten suhteen. Työparina on kokenut käyttöpäivystäjä, joka perehdyttää minut työhön, kertoo elintarvikealalla aikaisemmin työskennellyt Äijänen innostuneena.
Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla käyttöpäivystäjän tyypillinen päivä alkaa näytteiden otolla. Lisäksi työhön kuuluu mm. valvomo-operointia, kenttäkierroksia, kemikaalien tilausta ja vastaanottoa, puhelinpäivystystä sekä varallaoloa.
– Jätevedenpuhdistus on monipuolinen, kiinnostava ja tärkeä prosessi eri vaiheineen. Uskon myös itse tuovani taloon tuoretta tietoa koulun penkiltä, summailee Äijänen.
Ala on minulle ihan uusi, joten imen koko ajan tietoa ja olen aktiivinen erilaisten jatkokoulutusten suhteen.
Hyvän työmotivaation lisäksi mies nimeää vahvuudekseen paineensietokyvyn.
– Tulen myös hyvin toimeen ihmisten kanssa, ja olen helposti lähestyttävä ihminen.
Vaikka uusi ja mielenkiintoinen ala meinaa välillä viedä mennessään, riittää yhden lapsen isällä kunnianhimoa myös vapaa-ajalle.
– Tennis on intohimoni. Olen pelannut vuosia, mutta aloitin seuratreenit vasta vuoden alussa. Haluan kehittyä ja osallistua jatkossa myös turnauksiin, 33-vuotias Teijo Äijänen paljastaa.
Karstulasta kotoisin oleva Teijo Äijänen työskenteli aikaisemmin elintarvikealalla, mutta prosessiala kiinnosti niin paljon, että mies kouluttautui uuteen ammattiin.
