Esteettömyysvalinnat

Tervetuloa lumi ja pakkanen, Kuopion Vesi on valmiina
Tervetuloa lumi ja pakkanen, Kuopion Vesi on valmiina
Palopostit pitää saada ripeästi tyhjiksi ennen pakkasten tuloa. Kuvassa verkostoasentaja Joni Piirainen työssään.

Tervetuloa lumi ja pakkanen, Kuopion Vesi on valmiina

Verkoston kunnossapito vaatii toistuvat syystoimet, joilla varustaudutaan talvea varten.

Verkoston kunnossapito vaatii toistuvat syystoimet, joilla varustaudutaan talvea varten.

Kesäisin vettä tarvitaan monenlaisissa paikoissa ympäri kaupunkia osana viihtyisää kaupunkikuvaa ja erilaisia toimintoja. Talvikunnossapitotyöt tehdään syys-lokakuussa ennen pakkasia.

Siirtolapuutarhat, kalasatama ja kaupungin vierasvenesatamat, matonpesupaikat, urheilukenttien kastelujärjestelmät sekä puistojen vesiaiheet ovat kesävesikohteita, joiden putkisto kulkee routarajan yläpuolella. Jäätyessään laajentuva vesi rikkoo helposti vesijohtovarusteita.

– Kun kulutusta talvella ei ole, vesimittarit irrotetaan ja putkistot tyhjennetään ja laitetaan kiinni, kertoo vs. verkostopäällikkö Janne Paldanius.

Palopostit tyhjiksi vedestä

Kaupungin lähes 800 palo- ja huuhtelupostia talvehtivat tyhjinä. Paloposteja käyttävät urakoitsijat, Kuopion Vesi ja pelastuslaitos.

Kun kulutusta talvella ei ole, vesimittarit irrotetaan ja putkistot tyhjennetään ja laitetaan kiinni.

– Paloposteille tehdään kuntotarkastus ja ne tyhjennetään tarvittaessa. Jos valurautaiseen palopostiin jää vettä, pakkanen voi halkaista koko postin, verkostoinsinööri Jani Liukkonen kertoo. Parin viikon työhön irrotetaan loppusyksystä aina kaksi verkostoasentajaa.

Liikkumiskalusto kuntoon, kanget teräviksi

Myös kalusto ja työkalut varustetaan talveen. Viemärien ja vesijohtojen sulatukseen käytettävät höyrynkehittimet sekä kaivuutyössä tärkeät roudansulattimet testataan ja huolletaan käyttökuntoon.

Sujuva liikkuminen on iso ja tärkeä osa työtä. Laitoksen autot saavat talvirenkaat alleen ja pakkasen kestävät lasinpesunesteet.

Yksi vesilaitoksen talvisista perustyökaluista on rautakanki, joka terävänä puree hyvin jäähän ja polanteeseen, mutta tylsyy käytössä. Syksyisellä takomiskurssilla laitoksen kaikki rautakanget teroitettiin ja karkaistiin.

Jatkossa kanget huolletaan itse ahjolla. Huoltotöiden tekeminen itse lisää laitoksen omavaraisuutta ja työn mielenkiintoa.

Omakotitalon muistilista

Suojaa omakotitalon vesimittari jäätymiseltä ja huolehdi vapaasta pääsystä tonttiventtiilille. Kiinteistön omistajalla on velvollisuus huolehtia tonttivesijohtojen ja vesimittareiden kunnosta.

Jäätyneen vesimittarin takana on täysi paine. Jos mittari tai putki on jäässä, soita ensimmäisenä Kuopion Vedelle, jotta linja saadaan paineettomaksi. Soita sitten putkiliikkeelle, joka sulattaa putken.

Tonttiventtiili sijaitsee yleensä tontin rajalla runkolinjan vieressä. Linjan sulkemista helpottaa vapaa pääsy tonttiventtiilille. Venttiilin kohdalle ei kannata sijoittaa esimerkiksi roskakatosta tai siirtolavaa eikä kolata lumia. Tonttiventtiilin tarkan sijainnin saa soittamalla Kuopion Vedelle. Korjaukset kannattaa aina tehdä yhteistyössä vesilaitoksen kanssa.