Esteettömyysvalinnat

Pienoiskaupungissa kuhisee
Pienoiskaupungissa kuhisee
Puolenpäivän nopeassa palaverissa ovat koolla yritysten toimitusjohtajat.

Pienoiskaupungissa kuhisee

Kauppakeskus Hermannissa kuhisee. Noin 80 koululaista on opettelemassa yhteiskunnan ja yritysten toimintaa liikekeskuksen tiloihin rakennetussa pienoiskokoisessa kaupungissa.

Kauppakeskus Hermannissa kuhisee. Noin 80 koululaista on opettelemassa yhteiskunnan ja yritysten toimintaa liikekeskuksen tiloihin rakennetussa pienoiskokoisessa kaupungissa.

Ovelta aukeaa hauska kaupunkimaisema. Suoraan takaseinällä sijaitsee Kuopion kaupungintalo, jonka tiloissa kaikkien yritysten toimitusjohtajat ovat parhaillaan pitämässä palaveria. Ensimmäisenä oikealla seinustalla on OP-pankki, johon Kauppapaikka Hermannissa asioivat ”oikeat asiakkaat” ovat joskus erehtyneet kysymään, onko täälläkin pankkiautomaatti. Oikealla takakulmassa on Kuopion Vesi, jossa työskentelevät toimitusjohtajan lisäksi putkiasentaja, vesihuoltoinsinööri, asiakaspalveluvastaava ja laborantti. He odottavat toimitusjohtajan paluuta palaverista. Tässä maailmassa palaverit ovat nopeita ja tehokkaita.

Laborantilla on päällään valkoinen työtakki, jossa lukee Kuopion Vesi. Hän nostaa pienen lasipurkin valoa vasten ja tarkastelee siinä olevaa nestettä. Mitä olet tekemässä?

– Mittaan veden pH-arvoja, kertoo Juliette. Hän sanoo pitävänsä työstään, koska se on mielenkiintoista.

Juliettea vastapäätä istuu putkiasentaja Eliel hymyssä suin. Päässään hänellä on suojakypärä ja yllään suojaliivi, koska hän on juuri lähdössä lukemaan vesimittareita kaupungilla oleviin yrityksiin. Aikaisemmin aamulla hän on jo korjannut yhden putkivuodon.

leikki 1

Kuopion Vedessä on hommat hanskassa. Siitä pitävät huolen toimitusjohtaja Rasmus (vas.), putkiasentaja Eliel, laborantti Juliette, vesihuoltoinsinööri Ella sekä asiakaspalveluvastaava Viivi.

Asiakaspalvelu on kivaa

Pöydän ääressä istuu myös asiakaspalveluvastaava Viivi. Hän hymyilee minulle ystävällisesti ja kertoo, että asiakaspalveluvastaavan työ on mukavaa ja että voisi tehdä sitä myös isona. Viivi on aikaisemmin tehnyt tiiviisti yhteistyötä vesihuoltoinsinööri Ellan kanssa. He ovat työstäneet laskuja asiakasyrityksille, minkä lisäksi Ella on tehnyt vesisopimuksia.

Toimintaa johtaa toimitusjohtaja Rasmus. Hän vakuuttaa, että hommat ovat hyvin hanskassa ja että yritys pyörii hienosti.

– Talous on kunnossa ja rahaakin on. Palkkoja on maksettu ja työntekijät voivat pistäytyä vaikka pullakahveille läheiseen konditoriaan.

Leikkiähän tämä on, mutta todellisuuteen perustuvaa ja opettavaista sekä innostavaa. Kaikki Kuopion Veden työntekijät ovat samalta luokalta, Kuopion Kalevan koulusta. Luokkaretki Itä-Suomen Yrityskylään on heistä mieluisa ja hyvin valmisteltu, sillä se alkoi Yrityskylä-oppiteemoilla koulussa jo hyvissä ajoin.

leikki 2

Työturvallisuus on tärkeää, kypärä pysyy visusti putkiasentajan päässä.

Opettaja teki rekrytoinnit

Luokan mukana on luokanopettaja Teemu Kallio. Oppilaiden pienoisyritystoimintaan hän ei osallistu, vaan toimii yrityksissä asioivan asiakkaan roolissa.

– Ennen retkeä olin kuitenkin mukana tekemällä työpaikkahaastattelut, joiden perusteella oppilaat valittiin työtehtäviinsä. Elämyspäivän jälkeen on myös tarkoitus koota päivän anti, jolla tehostetaan saatua oppia.

Teemu Kallion mukaan Yrityskylä-idea on erittäin hyvä. Tarjolla on mm. paljon käytännön matematiikkaa sekä tietenkin yhteiskuntaoppia mielenkiintoisessa paketissa.

– Opettajan kannalta hienoa on myös se, että tämä on valmis oppimiskokonaisuuspaketti, Teemu Kallio sanoo.

Hänelle kokemus oli toinen. Edellinen oli neljän vuoden takaa, mistä toiminta oli entisestään kehittynyt.

leikki 4

Opettaja Teemu Kallio on tyytyväinen oppilaittensa oma-aloitteeseen toimintaan.