Miksi Kuopion vedessä on kalkkia ja pystyykö veden aiheuttamien kalkkitahrojen muodostumista kylpyhuoneessa estämään?
Kuopion vesijohtoveden kalkkipitoisuus nousi, kun Jänneniemen vedenottamo otettiin käyttöön helmikuussa 2008. Kalkkipitoisuus, eli käytännössä veden kovuus, nousi tuolloin noin 1,5 kertaiseksi entiseen nähden. Kalkki on peräisin Jänneniemen maaperästä, josta se liukenee tekopohjaveteen.
Kalkki voi näkyä kodinkoneissa ja vesikalusteissa. Kalkkitahra syntyy, kun vesi kuivahtaa ja kalkki jää pintaan. Tahrojen syntyä voi estää pyyhkimällä pinnat käytön jälkeen.
Pinnoilta kalkkitahrat poistuvat parhaiten happamilla, kalkin poistoon tarkoitetuilla pesuaineilla. Myös etikka on varsin hyvä kalkin poistaja.
Kalkki kannattaa poistaa kodinkoneista ajoittain ja käyttää esim. astianpesukoneessa huuhtelukirkastetta. Konekohtaisia ohjeita kalkin mahdolliseen poistoon on syytä noudattaa. Ohjeissa on usein mainittu veden kovuudelle yksikkö odH. Kuopion veden kovuus on 5.5–6.0 odH ja vesi luokitellaan keskikovaksi. Kovuus on sama kaikkialla keskeisellä kaupunkialueella. Veden kovuuden omalla asuinalueella voi tarkistaa nettisivuiltamme www.kuopionvesi.fi
Toimituskuntamme valitsi tämän kysymyksen asiakkaiden usein esittämistä kysymyksistä vastattavaksi tähän lehteen, mutta mitä muuta haluaisit kysyä vedestä tai vesihuollosta?
Lähetä kysymyksesi sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., lehden palautekupongilla tai pisaroita.com verkkolehden palautelomakkeella.