Esteettömyysvalinnat

Hyvä kuvaaja näkee pienessä suurta
Hyvä kuvaaja näkee pienessä suurta
1. Moona Tarvainen vangitsi monitasoiseen voittajakuvaansa myös veden pintajännityksen, joka tekee vesipisaroista pyöreitä.

Hyvä kuvaaja näkee pienessä suurta

Moona Tarvaisen upea kuva hämähäkinverkkoon tarttuneista hyönteisistä ja kastepisaroista toi Kuopion Veden valokuvauskilpailun voiton.

Moona Tarvaisen upea kuva hämähäkinverkkoon tarttuneista hyönteisistä ja kastepisaroista toi Kuopion Veden valokuvauskilpailun voiton.

Kuopion Veden valokuvauskilpailun kuvia katsellessa voi vain todeta, että luonto loihtii ympäristöömme upeimmat taideteokset.

Moona Tarvaisen sateen jälkeen nappaamassa kuvassa on hämähäkinverkkoon tarttuneita hyönteisiä sekä kaunis kastehelmiparvi, joista vihreä maisema heijastuu.

Kuva on otettu Canon 60D -järjestelmäkameralla. Tarkkaa kuvaushetkeä paljon luonnossa liikkuva Moona ei muista, mutta kilpailusta hän kuuli Kuopiossa asuvalta tuttavaltaan.

– Luonto ja koirat ovat suosikkiaiheitani. Teen kuvausreissuja kamera kaulassa luontoon ja kuva on joltain noista reissuista. Minulla oli aiheesta useampi kuva, joista tämän päätin lähettää Kuopion Veden kilpailuun, tablettitietokoneella palkittu 18-vuotias Moona kertoo.

Rautalammilta kotoisin oleva Moona opiskelee Vaasassa Vamiassa media-alaa ensimmäistä vuottaan.

– Kuvasin ensin puhelimella, kunnes sain järjestelmäkameran. Sen avulla pääsin harjoittelemaan kuvaamisen ohella kameratekniikkaa ja erilaisten kuvankäsittelyohjelmien käyttöä, neljä vuotta aktiivisesti kuvannut Moona kertoo.

poijut

2. Sirpa Pursiainen on kuvannut veden heijastusta. Poijurivi muistuttaa myös ihmisen vaikutuksesta vesistöihin.

Kilpailuun osallistui 36 kuvaajaa

Kuopion Veden asiakaslehteen kuvaava valokuvaaja Mikko Käkelä oli mukana valitsemassa voittajaa. Esikarsinnan jälkeen Mikko sai ruodittavakseen parisenkymmentä kuvaa.

– Kilpailuun lähetetyt kuvat olivat teknisesti korkealaatuisia. Harrastuneisuus oli monen finalistin kohdalla vahvaa. Sommitelmat ja rajaukset olivat ehkä perinteisiä, mutta useimmilla hyvin hallussa, Käkelä kertoo.

Moonan kuvassa huomion kiinnittivät heijastukset.

– Kiillon ja heijastusten takia vesi on kiitollinen, mutta vaikea elementti kuvata. Joskus heijastus toimii ja välillä vie huomiota itse asialta, Mikko Käkelä luonnehtii.

Moonan kuvassa on läsnä elämä ja kuolema. Kuvassa on hyvät, selkeät ja yksinkertaiset värit ja se on hienosti sommiteltu.

– Kuvasta tuli välittömästi vahva fiilis. Se, että kuvaaja on läsnä ja menee kohdetta lähelle, on lopulta tärkeämpää kuin täydellinen tekninen osaaminen. Tässä on teknisesti hyvät värikontrastit ja hieno terävyysalue. Kuvassa on menty lähelle ja nähty pienessä suurta.

Kuopion Vesi kiittää kaikkia kuvauskilpailuun osallistuneita ja toivottaa onnea voittajalle!

ranta

3. Sini Nuutisen kuva näyttää tuulen ja veden voimaa aaltojen iskeytyessä rantakivikkoon.

palaveri4

Anna kameran laulaa, Moona, kehottaa voittajakuvan valinnut valokuvaaja Mikko Käkelä. Mukana onnittelemassa on myös laatupäällikkö Kirsi Tähti.