Esteettömyysvalinnat

Aidot luonnon materiaalit ovat Mari Heikkisen aarteita.
Aidot luonnon materiaalit ovat Mari Heikkisen aarteita.
Aidot luonnon materiaalit ovat Mari Heikkisen aarteita.

Joulun tekijä

Floristi Mari Heikkinen rakentaa toinen toistaan hienompia kukka-asetelmia, jotka loihtivat tänäkin vuonna tuoksuvan ja esteettisen joulun yli 200 kotiin.

Floristi Mari Heikkinen rakentaa toinen toistaan hienompia kukka-asetelmia, jotka loihtivat tänäkin vuonna tuoksuvan ja esteettisen joulun yli 200 kotiin.

Mari Heikkinen on syntynyt kukkien keskelle. Vanhempien puutarha on ollut ensimmäinen työpaikka ja pienen tytön sielunmaisema niin vahvasti, että ylioppilaskirjoitusten jälkeen piti ottaa pieni aikalisä ja miettiä, onko kukkien maailma hänen omansa myös tulevaisuudessa.

– Vuoden miettimisen jälkeen asia tuntui oikealta. Lähdin opiskelemaan floristiksi Muuruvedelle, Pohjois-Savon ammatti- ja aikuisopistoon.

Tämä päätös ilahduttaa nyt Heikkisen kukkakaupan asiakkaita. Tarjolla on persoonallisia kukka-asetelmia ja kimppuja, joita Mari työkseen rakentaa.

Kaikki alkaa astiasta

– Asetelman tekeminen alkaa astiasta. On mietittävä, minkä muotoinen ja värinen se on. Jos astia on esimerkiksi valkoinen, on hyvä saada väri toistumaan myös kukissa. Sen jälkeen on mietittävä, mitä kukkia voi yhdistää. Tähän vaikuttaa ennen muuta se, kuinka paljon niitä pitää kastella. Kun päätös asetelmaan tulevista kukista on tehty alkaa esteettinen, ammattitaitoa vaativa työ, jolla lopullinen asetelma syntyy.

– Käytän mielelläni erilaisia luonnonmateriaaleja, sammalta, jäkälää, oksia ja käpyjä, jotka ovat ehdoton suosikkini.

– Tässä mielessä Suomi on varsin poikkeuksellinen, koska voi vapaasti kävellä metsään keräämään materiaaleja.

Mari suosii minimalistista tyyliä, mutta ymmärtää, että makuja on monia, joten myyntiin pitää valmistaa paljon erilaisia asetelmia.

Jouluruusu yleistyy

Suosittuja joulukukkia ovat edelleen joulutähdet, hyasintit, amaryllikset ja tulppaanit. Niitä kaikkia löytyy Heikkisen omasta puutarhasta. Viime vuosina on niiden rinnalle tullut jouluruusu, joka kasvattaa kovasti suosiotaan.

– Jouluruusussa on se hyvä, että sen voi kaivaa maahan keväällä, jos vain saa sen säilymään hengissä siihen asti. 

Joulun kukka-asetelmat on tehty rakentamaan joulun tunnelmaa. Ne voivat kuitenkin säilyä yli joulun, jos niitä muistaa hoitaa.

– Ei saa kastella liikaa. Lähes kaikki kukat pitävät siitä, että ne välillä vähän kuivuvat, etenkin, jos on kyse sipulikukista. Monet kukat pitävät viileästä, etenkin jouluruusu, mutta esimerkiksi orkideat ovat puolestaan kylmänarkoja, Mari opastaa.

Joulun kukka-asetelmat on tehty rakentamaan joulun tunnelmaa.

Floristilta on lopuksi pakko kysyä lempikukat.

– Joulukukista hyasintti, orkidea on ehdoton ja leikkokukista neilikka, Mari Heikkinen sanoo ja jatkaa asetelman tekemistä.

Pitkät perinteet

Heikkisen Kukkatarha on perinteikäs kukkatalo, perheyhtiö, joka aloitti toimintansa 1984. Pitkään Heikkisten myyntikoju oli tuttu näky Kuopion torilla. Nyt tämä aika on ohi ja toiminta on keskittynyt neljä vuotta sitten perustettuun kukkakauppaan ja puutarhaan, joka on ainut laatuaan Kuopiossa. Kukkatarhan ja kauniin kukkakaupan lisäksi yritykseen kuuluu kuusi kasvihuonetta, yhteensä 3 000 neliötä. Hiltulanlahdessa sijaitsevaan Kukkatarhaan tulee asiakkaita laajalti myös Kuopion ympäristöstä.

kuopionisotkuvat 5

Jouluruusu on yksi ehdottomista suosikeista.

kuopionisotkuvat 6

Lopullinen silaus syntyy lumella, joskaan ei aivan aidolla.