Esteettömyysvalinnat

Jukolan yössä. Kuva on rastilta Jukolan viestissä.

Lisää vettä Jukolan Viestiin

Vehmersalmella juostu Kuopio-Jukola oli menestys myös vesihuollon osalta. Järjestelyt saivat kiitosta ja muodostavat vahvan pohjan tulevien viestien vesihuollon suunnittelulle.

Vehmersalmella juostu Kuopio-Jukola oli menestys myös vesihuollon osalta. Järjestelyt saivat kiitosta ja muodostavat vahvan pohjan tulevien viestien vesihuollon suunnittelulle.

Kuopion Veden puolesta Jukolan Viestiä olivat paikan päällä talkoolaisena järjestämässä ja samalla valvomassa vesilaitosten toimintaa Raimo Vattulainen ja Petri Juntunen.

– Kokonaisuuden onnistumisesta vastuu kuuluu kuitenkin kuopiolaiselle LVI-alan konsultille, Timo Oinoselle, joka vastasi suunnittelusta, käytännön toteutuksesta ja loppuraportista, joka käy pohjaksi myös tuleville järjestäjille, Raimo Vattulainen sanoo.

– Vaikka kaikki kilpailijat olivat äärettömän tyytyväisiä esimerkiksi suihkujen toimintaan, veden riittävyyteen ja lämpöön, viestien aikainen veden kulutus oli vain puolet siitä, mitä yleensä.

Kaikki 80 suihkua olivat samassa renkaassa, niiden paine oli järjestetty vakioksi ja käytössä olivat suihkukahvat.

Timo Oinosen mukaan tämä johtui hyvästä ennakkosuunnittelusta.

– Kaikki 80 suihkua olivat samassa renkaassa, niiden paine oli järjestetty vakioksi taajuusmuuttajalla ja käytössä olivat suihkukahvat, jotka antoivat vettä vain silloin, kun käyttäjä painoi kahvasta.

 

Juomat

Yhteislähdön tunnelmia lähtöalueella.

Lisävesi maitoautoilla

Vesihuollon riittävyys taattiin maitoautoilla, joilla toimitettiin lisävettä kisapaikalle.

– Kisa-alueen vesihuolto tukeutui alueen vesiosuuskunnan vesihuoltojärjestelmään, mutta kilpailun aikainen kulutuspiikki olisi lamaannuttanut lähialueiden vedensaannin. Vehmersalmen pienten vesilaitosten tuotto ja pieni putkilinja ei mahdollistanut riittävää tuottoa ja painetta Jukolan Viestin kulutustarpeisiin, joten suihkuvettä jouduttiin ajamaan lisää maitoautoilla, Vattulainen kertoo.

Jätevedet puolestaan johdettiin umpisäiliöön ja vietiin puhdistettavaksi jätevedenpuhdistamoon.

– Seuraavan vuoden viesti Juostaan Paimiossa, missä tilanne on jonkin verran toinen, koska siellä voidaan tukeutua läheisen motellin järjestelmiin, mutta vuonna 2016 juostaan Lappeenrannassa, missä ei voida käyttää hyväksi edes vesiosuuskuntaa, joten uskon, että siellä Kuopio-Jukolasta tekemäni raportti on varmasti tervetullut pohja, Timo Oinonen sanoo.

Timo Oinonen on antanut vesialan osaamisensa laajasti muidenkin käyttöön ollen talkoolaisena tiiviisti mukana järjestelemässä erilaisia urheilun massatapahtumia, ja olemalla muun muassa jäämaratonin kilpailunjohtajana seitsemän vuotta.

 

Maaliin

Venlojen voittaja-joukkue OK Pan Århus saapuu maaliin.

Vesipullot kiinnostivat

Kuopion Veden kätevät vesipullot olivat suuri menestys kesäkuisessa Jukolan Viestissä. Täytettävä pullo jäi monen kävijän matkaan muistuttamaan tapahtuman onnistuneesta vesihuollosta.

Ennen Jukolan Viestiä Itä-Suomen yliopiston Vesipäivillä jaettiin suuri määrä 100-vuotisilmeellä varustettuja pulloja. Myös Etsivälle Nuorisotyölle luovutettiin vesipulloja jaettavaksi Kuopion RockCock -festivaaleilla heinäkuussa. Viime vuonna vesipulloja jaettiin muun muassa uimahallitempauksessa ja Kuopion koulujen ykkösluokkalaisille sekä koulujen tutustumiskäynneillä.

Kaikkiaan 100-vuotispulloja tilattiin 4 600 kpl ja ne on nyt jaettu. Tänä vuonna jaettavat pullot ovat saaneet uuden ilmeen.

Vesipullot selvästi kiinnostavat ihmisiä, sillä myös valtuusto-virastotalon aulassa jaossa olevat pullot hupenevat tasaiseen tahtiin. Lisäksi pulloja on jaossa Kuopion Veden asiakaspalvelussa.