Pekka Puustinen (vas.) ja Tero Turunen pitävät työstään, jossa näkee heti työnsä tuloksen.
Laitosasentaja Tero Turunen ja kunnossapitoteknikko Pekka Puustinen työskentelevät Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla. Heidän tehtävänään on pitää kaikki mekaaniset laitteet kunnossa.
Laitosasentaja Tero Turunen ja kunnossapitoteknikko Pekka Puustinen työskentelevät Lehtoniemen jätevedenpuhdistamolla. Heidän tehtävänään on pitää kaikki mekaaniset laitteet kunnossa.
Pekka Puustinen tuli töihin Kuopion Vedelle vuonna 2001. Ensimmäiset hommat liittyivät puhtaan veden tehtäviin, mutta vuonna 2006 hän siirtyi jäteveden puolelle. Siitä lähtien hänen asemapaikkanaan on ollut Lehtoniemen puhdistamo.
– Ei ole ollut mitään valittamista, hyvin olen viihtynyt.
Tero Turusella puolestaan on kokemuksia hyvin monista eri työpaikoista, jotka ovat lähes poikkeuksetta liittyneet kunnossapitoon.
– Kaksi vuotta sitten siirryin tänne ja hyvä työpaikka tämä on ollut. Laitteet ovat vähän erilaisia, mutta työt tuttuja.
Lähinnä päivätyötä
Kunnossapidon työt ovat pääsääntöisesti päivätöitä. Kaikkia koneita pitää huoltaa, mikä tapahtuu ennakkoon laaditun huolto-ohjelman mukaisesti. Aina siis tietää, mitä tehdään, kun tullaan töihin. Joskus on kuitenkin jokin laite hajonnut yöllä, jolloin suunniteltu päiväohjelma menee uusiksi ja kaksikko aloittaa korjaustyön.
Lehtoniemen jätevedenpuhdistamo on pitkälti automatisoitu laitos. Tämä tarkoittaa, että laitos toimii yön yli ilman miehitystä siten, että mahdollisissa häiriötilanteissa vikailmoitukset välittyvät suoraan päivystäjän puhelimeen. Päivystäjä voi sen jälkeen tehdä omalta tietokoneeltaan tarvittavat toimenpiteet, korjata vian paikanpäällä tai hälyttää lisää apua.
– Lähes kaikki laitoksen laitteet ovat kahdennettuja. Yöllä ei siis yleensä tarvitse lähteä korjaamaan, vaan vika saadaan jotenkin hoidetuksi niin, että se voidaan korjata vasta tulevana työpäivänä, Pekka Puustinen sanoo.
– Pääsääntöisesti teemme töitä Lehtoniemen puhdistamolla, mutta joskus lähdemme auttamaan muuallekin, jos on tapahtunut jokin suuri vika, jonka korjaamiseen tarvitaan enemmän miehiä, Tero Turunen kertoo.
Turvallisuus ensin
Tero Turunen on verraten lyhyen työhistoriansa aikana ehtinyt todeta, että työturvallisuuskysymykset ovat Kuopion Vedelle tärkeitä. Parina työskenteleminen on useissa tilanteissä tärkeää myös turvallisuuden kannalta.
– Olen kyllä muutenkin huomannut, että täällä kunnioitetaan työturvallisuutta. Jos esimerkiksi kysyy jotain turvavarustetta, se hankitaan heti.
– Myös kursseja järjestetään, Pekka täydentää.
Me joudumme työskentelemään joskus myös tiloissa, jotka ovat räjähdysvaarallisia. Näissä paikoissa työskentely vaatii erityiskoulutusta.
Hän korostaa myös Lehtoniemen puhdistamon erityispiirrettä työturvallisuuden suhteen.
– Me joudumme työskentelemään joskus myös tiloissa, jotka ovat räjähdysvaarallisia. Näissä paikoissa työskentely vaatii erityiskoulutusta, jonka hankimme suorittamalla niin kutsutun Atex-kurssin.
Lehtoniemessä nämä vaaralliset yksiköt liittyvät mädättämöön, missä otetaan talteen kaasua ja käytetään se hyväksi energiana.
Molemmat motoristeja
Tero ja Pekka ovat tutustuneet vasta yhteisessä työpaikassa, vaikka heitä yhdistää lähes intohimoinen moottoripyöräharrastus. Pekalla on tallissa kymmenkunta erilaista moottoripyörää, joita hän kunnostaa vapaa-aikoinaan. Teron kiinnostuksen kohteena sen sijaan ovat vanhat motocross-pyörät. Hän kunnostelee niitä ja käy aina silloin tällöin montulla ajamassa. Sen lisäksi hän oli esimerkiksi viime kesänä erään motocross-kuljettajan mekaanikkona.
Molemmat ovat pienestä pitäen tykänneet käsillä tekemisestä ja ovat nyt työssä, jossa voi heti nähdä oman käden jäljet: puhdistamolla rikkoutunut tai huoltoa kaipaava laite, joka on pian taas kunnossa ja valmis palvelemaan Lehtoniemen jätevedenpuhdistamoa.