Esteettömyysvalinnat

Hirvosten lappu löytyi Itkonniemen puutalosta remontin yhteydessä. Heidän poikansa Uunon (kuvassa) mukaan vesijohtovesi nimettiin ”Uunon punssiksi”.

Historian havinaa

Vesilaitoksen alikonemestari Pekka Hirvosen ja vaimo Hiljan 1900-luvun alun lappu johti Hirvosten vesilaitossuvun jäljille.

Vesilaitoksen alikonemestari Pekka Hirvosen ja vaimo Hiljan 1900-luvun alun lappu johti Hirvosten vesilaitossuvun jäljille.

Itkonniemen vesilaitoksen tontilla sijaitseva puutalo on tällä hetkellä remontissa. Puutalo on rakennettu 1913 ja se on alkuaikoina toiminut vesilaitoksen hoitajien asuinrakennuksena.

Puutalon keittiön vanhoja seinälevyjä purettaessa seinän välistä löytyi kuvassa näkyvä lappu, jossa on käsin kirjoitettuna kaksi nimeä ja vuosilukua. Lapussa mainitaan nimet Pekka ja Hilma Hirvonen sekä heidän syntymäaikansa. Lisäksi lapussa on hyvin himmeällä kolmas vuosiluku, josta on vaikea saada selvää. Ehkä vuosiluku on 1913 tai 1919.

Lapun löydyttyä heräsi kysymys, keitä lapussa mainitut henkilöt ovat. Selvisi, että Pekka Hirvonen on työskennellyt vuodesta 1919 alkaen vesilaitoksen alikonemestarina. Hilma oli hänen vaimonsa.

Samoin selvisi, että heidän poikansa Uuno siirtyi vesilaitoksen koneenhoitajaksi isänsä jäädessä eläkkeelle vuonna 1937. Edelleen Uunon poika Ensio tuli vesilaitoksen palvelukseen vuonna 1953 nimikkeellä ”vesilaitoksen I palkkaluokan rakennusmestari”. Hänen isänsä oli tuolloin yhä vesilaitoksen vastaavana hoitajana ja Ensiosta tuli siis isänsä esimies. Näihin aikoihin kuopiolaiset kutsuivat vesijohtovettään ”Uunon punssiksi”. Uuno jäi eläkkeelle vuonna 1962.

Hirvosia on siis ollut Kuopion vesilaitoksella töissä kolmessa polvessa. Ei tiedetä, kuka lapun on kirjoittanut, ehkä Pekka ja Hilma ovat halunneet ikuistaa nimensä ja syntymäaikansa puutalossa asuessaan. Kuitenkin kyseinen lappu on mielenkiintoinen pala historiaa.