Esteettömyysvalinnat

Ei tekohampaita vessanpyttyyn

ankatVesilaitokset kautta maan kampanjoivat säännöllisesti siitä, mitä vessanpyttyyn ja viemäriin ei saa laittaa. Kuinka ollakaan kaikkea asiatonta löytyy tekohampaista kännyköihin.

– Jätevesiviemäriin kuuluvat vain harmaat talousvedet, joita tulee keittiöstä, suihkuista ja lavuaareista sekä ihmisen jätteet eli ulosteet. Kaikkien muiden oikea paikka on roskakori, käyttöpäällikkö  Jarmo Hiltunen korostaa.

– Varsin usein vieraat esineet tukkivat matkallaan taloyhtiöiden tai Kuopion Veden viemäreitä ja voivat aiheuttaa suuria kustannuksia. Me kyllä saamme ne puhdistamolla kiinni ennen varsinaista puhdistusprosessia. Tietenkin vieraat esineet kasvattavat kustannuksia, jotka välillisesti tuntuvat myös kuluttajan kukkarossa.

Lehtoniemessä ”haaviin” on jäänyt lähes kaikkea, mitä ikinä voi kuvitella. Listaan mahtuu esimerkiksi kännyköitä, tekohampaita, työkaluja, kaikenlaisia leluja ja alushousuja. Osa näistä voi olla vahinkoja, mutta pääsääntöisesti ne ovat piittaamattomuuden ja ajattelemattomuuden seurausta.

– Yksi ikävä asia, mistä viime aikoina on paljon puhuttu, ovat lääkeaineet. Ihmiset heittävät edelleen vanhoja lääkkeitä vessanpönttöön. Ongelmana on se, että lääkkeissä on aineita, joille me emme voi puhdistusprosessissa mitään. Ne jäävät puhdistettuun veteen ja voivat aiheuttaa ongelmia purkuvesistössä. Vanhojen lääkkeiden oikea osoite on apteekki.