Esteettömyysvalinnat

Nilsiän jätevedenpuhdistamon saneeraus valmistui
Nilsiän jätevedenpuhdistamon saneeraus valmistui
Saneerauksessa hankittiin uusi lietelinko. Vasemmalla rakennuttajainsinööri Pekka Sairanen ja oikealla aluepäällikkö Ari-Pekka Eskelinen.

Nilsiän jätevedenpuhdistamon saneeraus valmistui

Remontissa uusittiin osa jätevedenpuhdistamon laitteista ja altaista sekä modernisoitiin sähkö- ja automaatiojärjestelmät. Laitos sai myös oman varavoimakoneen.

Reilun vuoden kestänyt saneeraus varmistaa Nilsiän jätevedenpuhdistamon puhdistustehon ja toimintavarmuuden pitkälle tulevaisuuteen. Laitoksella puhdistetaan kaikki Nilsiän keskustaajaman ja Tahkon alueen jätevedet sekä kolmen vesiosuuskunnan jätevedet. Prosessi käsittelee vuorokaudessa noin 800 000 litraa jätevettä ja toimii keskeytyksettä saneerauksen ajan.

– Toimilaitteet ja betonirakenteet ovat jatkuvasti tekemisissä jäteveden ja siitä syntyvien kaasujen kanssa, joten ne hapertuvat, kuluvat ja syöpyvät. Siksi ne on uusittava aina määräajoin, taustoittaa investointia aluepäällikkö Ari-Pekka Eskelinen Kuopion Vedeltä.

Kun vanhaa saneerataan, eteen voi tulla yllätyksiä. Jätevedenpuhdistamon vanhojen altaiden betoni oli muuta kuin odotettiin, ja sähkökomponenttien toimitusvaikeudet aiheuttivat hieman päänvaivaa. Muuten kaikki sujui suunnitellusti.

Uusi automaatio parantaa ohjattavuutta

Prosessilaitteista uusittiin muun muassa iso lietelinko ja jälkiselkeytyksen laahat, jotka kaapivat lietteen altaan pohjalta jatkokäsittelyyn. Selkeytysaltaita ja säiliöitä rakennettiin uusiksi sekä ilmanvaihtojärjestelmä uusittiin, jotta jätevedestä nousevien kaasujen haitat vähenevät.

Rakennuttajainsinööri Pekka Sairanen nostaa saneerauksen yhdeksi tärkeimmäksi hankinnaksi uuden sähköjärjestelmän ja erityisesti varavoimakoneen. Sen avulla jätevedenkäsittelyprosessi toimii, vaikka sähköt menisivät poikki.

Remontissa päivitettiin myös automaa­tiojärjestelmä, mikä parantaa laitoksen ohjattavuutta. Varaosien saatavuus paranee, sillä vanhaan järjestelmään niitä alkoi jo olla vaikea saada.

– Lisäksi uusimme mittausinstrumentteja, jotta saamme enemmän mittaustietoa puhdistusprosessista. Datan avulla voimme ohjata prosesseja tarkemmin ja puhdistuslaadullisesti tehokkaammin, Sairanen selvittää.

Hyvästit retrotyylille

Ennen remonttia puhdistamon valvomo ja henkilöstön sosiaalitilat henkivät 1980-luvun retrotyyliä – eivätkä Eskelisen mukaan missään sisustuksellisesti upeassa mielessä. Pintaremontti toi aiemmin ankeat tilat nykypäivään.

Ilmanvaihto uusittiin puhdistamotilojen lisäksi valvomossa. Tilanpuutteen vuoksi IV-järjestelmää varten rakennettiin uusi rakennus, jonne puhdistamon työntekijät saivat myös kaipaamansa nykyaikaiset huolto- ja korjaustilat. Sieltä löytyy nyt tulityöpaikkakin hitsausta varten, mikä mahdollistaa omien korjaustöiden tekemisen entistä laajemmin.