Esteettömyysvalinnat

Kunnolla tehty kestää aikaa
Kunnolla tehty kestää aikaa
Verkostopäällikkö Kari Kuosmanen jää eläkkeelle kesällä. Työnkuvaan on kuulunut verkostojen käyttö ja kunnossapito, rakennuttaminen, talousasiat sekä alan kehitys- ja tutkimustyö.

Kunnolla tehty kestää aikaa

Eläkkeelle Kuopion Veden verkostopäällikön työstä jäävä Kari Kuosmanen on toteuttanut urallaan modernia johtamistapaa ja halua rakentaa pitkäikäistä verkostoa.

Eläkkeelle Kuopion Veden verkostopäällikön työstä jäävä Kari Kuosmanen on toteuttanut urallaan modernia johtamistapaa ja halua rakentaa pitkäikäistä verkostoa.

Ihmisen työura on lyhyt suhteessa putken elinkaareen. Kari Kuosmanen muistaa kuin eilisen vuonna 1989 Tulliportinkadulle saneeratun vesijohdon. Vanha, 400 mm valurautaputki avattiin ja betonoitiin sisäpuolelta ruiskubetonilla. Jatko tehtiin uudesta valurautaputkesta, jossa betoni oli valmiiksi putkessa. 

– Tästä on nyt 30 vuotta, eikä putkissa ole ollut yhtään vuotoa, Kuosmanen iloitsee.

Kuosmasen mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota verkoston elinkaareen.

– Putket ovat pitkäikäisiä, niitä ei kannata saneerata turhaan. Tärkeää on rakentaa järjestelmää, joka kestää monien sukupolvien yli, Kuosmanen määrittelee.

Vuosi Raumalla muutti suunnan

Varpaisjärveltä kotoisin oleva Kari Kuosmanen valmistui Kuopion Teknillisestä opistosta tie- ja vesirakennusinsinööriksi vuonna 1980. Työt Kuopion kaupungin kunnallisteknisellä osastolla vesihuollon suunnittelijana alkoivat vuonna 1984.

Kuosmanen katselee taaksepäin hyvillä mielin. Onni on kulkenut mukana koko uran.

– En opiskellessani osannut kuvitellakaan, että etenisin tällä tavoin. Onnenkantamoisena voisi pitää Raumalla vietettyä vuotta, joka antoi merkittävän esimieskokemuksen, kertoo Kuosmanen viitaten vuoteen 1990, jolloin hän siirtyi vuodeksi Rauman maalaiskuntaan sijaistamaan kunnaninsinööriä.

– Työhön kuului laaja tekninen sektori, jonka esimiehenä olin. Vuosi oli monella tapaa rikastuttava kokemus. Rauman omalaatuinen murre ja kaupunki meren rannalla tekivät vaikutuksen, olo oli melkein kuin ulkomailla, naurahtaa Kuosmanen.

Seuraava isompi käänne uralla oli mahdollisuus toimia Kuopion Veden silloisen vesihuollosta vastaavan vesihuoltoinsinöörin viransijaisena hänen opintovapaansa ajan. Kuosmanen toimi sen jälkeen vesihuoltoinsinöörinä, kunnes nimitettiin verkostopäälliköksi vuonna 1997.

Laitokset kehittyvät yhteiskunnan ohessa

Vuonna 1997 yhdistyivät rakentamisesta ja kunnossapidosta vastaava verkostoyksikkö, vedentuotanto- ja jätevedenpuhdistuslaitokset, suunnittelu ja hallinto Kuopion Vesi Liikelaitokseksi.

– Nykyaikana tiedottaminen on isossa roolissa. Pääasia, eli varmuus siitä, ettei jätevesiä pääse vesistöön ja asiakkaille on puhdasta vettä koko ajan jaettavissa, kuitenkin säilyy.

Nykytekniikalla putken kuntoa voidaan tarkkailla muutenkin kuin vuotokohdista.

Tärkeää on rakentaa järjestelmää, joka kestää monien sukupolvien yli.

– Sotien jälkeen oli vaikea saada hyvää materiaalia ja samaan aikaan kaupungit alkoivat kasvaa. Kun saamme 1950-70 luvun putket uusittua, meillä on taas hyvä verkosto, sillä 1980-luvulla materiaali parani merkittävästi, mikä pidentää putken elinkaarta lähemmäs sataa vuotta.

Mottona optimismilla eteenpäin

Kuosmanen on viihtynyt Kuopion Vedessä erittäin hyvin. Verkostopuolen hyvä yhteishenki saa erityiskiitokset.

– Olen yrittänyt viedä eteenpäin modernia johtamistapaa. Tärkeintä on luottamus, joka kasvattaa vastuuta koko henkilöstössä.

– Onneksi tänne otetaan töihin nuoria ihmisiä, jotka voivat oppia ja kehittyä vanhempien kollegoiden kanssa. Kokemus kertyy ajan kanssa. Yhteistyö omalla laitoksella, muiden vesilaitosten kanssa ja kansainvälisestikin on tärkeää.

Tarkkoja suunnitelmia eläkevuosiin Kuosmanen ei ole tehnyt.

Ajatukset yhteisestä ajasta perheen kanssa ja omakotitalon remontointi lämmittävät. Kovat talvet houkuttavat myös etelään.

– Huhujen mukaan kiireet vain kasvavat, vaikka vastuu tipahtaa pois. Sekin helpottaa, ettei autoa tarvitse pakkasaamuna raaputella ja lämmitellä, vaan voi lähteä liikkeelle vähän rauhallisemmin,
Kuosmanen hymyilee.