Esteettömyysvalinnat

Historian havinaa: Veden täyttämä autotalli ja muita vesivahinkoja

Se oli ikävä vahinko, ja taatusti uskomaton näky. 1980-luvun alussa eräänä perjantaiaamuna kaupunkilaiset saivat kirjaimellisesti vesiherätyksen.

Kaksi 400 mm runkoputkea oli haljennut lähes samanaikaisesti ennen aamuviittä syösten kaduille ja talojen kellareihin vettä lähes kuusi miljoonaa litraa. 

Vettä purkaantui halkeamakohdista pahimmillaan metrien korkuisina suihkuina jopa 40 kuutiota minuutissa. Huuhanmäen vesisäiliön pinta aleni kolmisen metriä veden tehtyä tuhoja pitkin kaupunkia.

Toinen putkista repesi Itkonniemenkadun ja Juuttaankadun risteyksessä, toinen Puijon rinteessä. Puijolta täydellä paineella kohti linja-autoasemaa syöksynyt vesi rikkoi tornilta kaupunkiin johtavaa tietä sadan metrin matkalta. Asfaltti jäi tyhjän päälle veden viedessä hiekan ja murskeen mukanaan sen alta.

Satojen tuhansien markkojen vahingot

Itkonniemenkadun ja Juuttaankadun risteyksessä kadun vallannut vesi vaurioitti Itkonniemenkatua, teki keuhkovammayhdistyksen tontille Malminkadun alkupäähän valtavan reiän ja tunkeutui autotalliin, jonka täytti kattoa myöten.

Vesi kasteli kaksi henkilöautoa, perämoottoreita, keskuslämmityskattilan ja polttimon sekä tuhosi perunaa ja muita ruokatarvikkeita. Myös talojen sähköjä ja talotekniikkaa jouduttiin uusimaan vahingon seurauksena.

Kaupungin vedenjakeluun onnettomuus ei aiheuttanut suurempaa häiriötä. Puijon linja sulkeutui automaattisesti vahingon tapahduttua ja Itkonniemen linja saatiin suljettua vähitellen. Vedenjakeluun onnettomuus ei muualla kaupungissa vaikuttanut.

Hätäkeskuspuhelut jääneet elämään

Vuoto on jäänyt elämään osaksi myös YouTubessa kuunneltavissa olevien hätäkeskuspuheluiden ansiosta. Veden pauhuun Itkonniemellä heränneet kaupunkilaiset hätääntyivät ja tarttuivat puhelimiin.

  • Onko palokunnalla? Tulukee äkkiä, tiällä on veenpaisumus!
  • Kuhtukkaa poliisi, palokunta, vakuutusyhtiö ja sanomalehtimiehet samalla paikalle!
  • Nukutteko työ siellä, vai pittääkö tulla hakemaan? Nyt on kuulkaa hätä!