Esteettömyysvalinnat

Petri Tähtivaarasta Vuoden Tekijä
Petri Tähtivaarasta Vuoden Tekijä
Petri Tähtivaara tekee töitä tietokoneella, mutta viihtyy mainiosti myös maastossa tositoimissa.

Petri Tähtivaarasta Vuoden Tekijä

Verkostoinsinööri Petri Tähtivaara on Kuopion Veden ”Vuoden Tekijä”. – Onhan se mukavaa, että saa työstä hyvää palautetta, sanoo palkinnon saaja itse. Teknisyys ja konkreettinen tekeminen ratkaisivat hänen uravalintansa.

Verkostoinsinööri Petri Tähtivaara on Kuopion Veden ”Vuoden Tekijä”.
– Onhan se mukavaa, että saa työstä hyvää palautetta, sanoo palkinnon saaja itse. Teknisyys ja konkreettinen tekeminen ratkaisivat hänen uravalintansa.

 Petri Tähtivaara on ollut Kuopion Vedessä vuodesta 2003 ja tekee työtä, josta pitää. Uransa hän aloitti tonttiliittymien rakennuttamisella, mutta kokemuksen karttumisen myötä tehtävät ovat muuttuneet. Nykyisin hän toimii verkostojen kunnossapitoon liittyvissä esimiestehtävissä.

– Tehtävät liittyvät sekä viemäröinteihin että vesijohtoihin, ja pidän siitä, että päivät ovat usein kiireisiä ja sisältävät yllätyksiä, joihin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Vaikka joskus voi olla tosi kiire, nautin, kun hommat saa hoidetuksi ja ongelmatilanteet ratkaistuksi, Petri toteaa.

– Arkipäivääni kuuluu tietenkin myös pitkän tähtäyksen kunnossapitotöiden suunnittelua ja osallistumisia erilaisiin suunnittelu- ja investointitehtäviin. Suunnitelmallisuuden särkevät kuitenkin monesti yllätykset, kuten esimerkiksi viemäreiden tukkeutumiset, vesijohtovuodot ja kansien irtoamiset.

Innovatiivinen tekijä

Vuoden Tekijä -palkinnon luovutustilaisuudessa toimitusjohtaja Kirsi Laamanen tiivisti Petri Tähtivaaran meriittejä seuraavasti:

– Petri on osoittanut erityistä aktiivisuutta verkoston hallinnan kehittämisessä ja myös työyhteisön järjestelmien kehitystyössä. Erityisen tärkeäksi on osoittautunut vesijohtoverkoston virtausten innovatiivisten tilapäisjärjestelyjen käyttöönotto. Tällä on pystytty vähentämään hallitusti verkostoveden häiriötilanteita.

Petrille oli mieluisaa kuultavaa myös se, että esiin nostettiin hänen onnistumisensa esimiehenä ja todettiin että hänen toimintansa on vaikuttanut koko työyhteisöön.

Työtä tehdään yhdessä ja yhdessä myös onnistutaan. Senkin vuoksi on tärkeää, että henkilösuhteet ovat kunnossa.

– Se on minulle tärkeä asia. Minulla on toistakymmentä alaista ja itsekin koen, että heidän, kuten koko muunkin työyhteisön kanssa on mennyt hyvin. Työtä tehdään yhdessä ja yhdessä myös onnistutaan. Senkin vuoksi on tärkeää, että henkilösuhteet ovat kunnossa ja kaikki tehdään viimeisen päälle oikein.

Luonteva ammatinvalinta

Petri Tähtivaara on paljasjalkainen savolainen. Hän on syntynyt Kuopiossa, mutta asunut suurimman osan iästään Siilinjärvellä. Tekninen työ oli Petrille perhetaustan myötä luonteva valinta.

– Äiti on rakennustekniikan insinööri, isä tie- ja vesirakennusmestari ja ukkikin oli samankaltaisissa töissä, joten Kuopion AMK:n tekninen linja oli selviö. Aluksi olin kiinnostunut myös ympäristöasioista ja olinkin kesätöissä opiskeluaikoina Pohjois-Savon ELY-keskuksessa, mutta vesihuoltoala vei pian voiton, koska se on teknisempää, konkreettista tekemistä.

Kiinnostus luontoon kuitenkin jäi, mistä tärkeät harrastukset ovat selkeä osoitus.

– Vapaa-aikanani metsästän ja kalastan. Erityisen mieluisaa on jigikalastus omalla veneellä, jossa saaliskalojen löytämistä helpottaa kaikuluotain. Lähinnähän saaliit ovat kuhia ja haukia, joista suurin on ollut Kallansillan alta saamani kahdeksankiloinen.

Jotkut kalat, kuten suuren hauenkin, Petri päästää takaisin, mutta ottaa aina myös ruokakaloja tarpeen mukaan. Luontoharrastus on myös koko perheen yhteinen. Mukana ovat 9- ja 7-vuotiaat pojat, vaimo sekä tietenkin perheen koira.

Jotta tekniikka ei vapaa-ajastakaan unohdu, Petri lisää vielä moottoripyörän.

– Se on ysisatanen Triumph Scrampler.