Esteettömyysvalinnat

Jätevesihuollossa varaudutaan häiriöihin
Jätevesihuollossa varaudutaan häiriöihin
Sähköinsinööri Markus Happonen ja käyttöinsinööri Mika Penttinen korostavat, että pelkät varautumissuunnitelmat eivät riitä, vaan tilanteita pitää myös harjoitella.

Jätevesihuollossa varaudutaan häiriöihin

Vesihuoltolaki edellyttää, että laitokset varautuvat sekä erityistilanteiden että normaalikäytön aikaisiin häiriöihin.

Vesihuoltolaki edellyttää, että laitokset varautuvat sekä erityistilanteiden että normaalikäytön aikaisiin häiriöihin.

Kuopion Vedessä varautuminen on viety pitkälle ja yllätystilanteita myös harjoitellaan, jotta kaikki osaavat toimia häiriötilanteissa oikein.

– Meillä on kattava varautumissuunnitelma, jossa on otettu huomioon mahdolliset häiriö- ja poikkeustilanteet, toimiminen näissä tilanteissa, organisaatiomme resurssit ja vastuut sekä yhteystiedot, toteaa jätevedenpuhdistuksen vastuualueen käyttöinsinööri Mika Penttinen.

– Kaiken pohjana on kattava kartoitus laitosten toimintaa uhkaavista riskeistä. Näitä otettiin huomioon jo kun Lehtoniemen puhdistamo saneerattiin ja samaa tehdään nyt Itkonniemen saneerauksen yhteydessä, lisää sähköinsinööri Markus Happonen.

Pelkästään jätevedenpuhdistamon osalta riskikartoitus kattaa paljon asioita. Se sisältää mm. varautumisen kaasuvuotoihin, sähkökatkoihin, tulviin, rankkasateisiin sekä pumppaamoiden tukoksiin ja tulvimisiin.

– Ei myöskään voida tuudittautua siihen, että Kuopio on jokin syrjäinen lintukoto, jota kyberhyökkäykset eivät koske. Myös näihin uhkiin olemme varautuneet, Happonen toteaa.

Lamaannuttava sähkökatko

Kaikki tietävät, että sähkökatko lamaannuttaa tehokkaasti koko yhteiskunnan. Kaikkihan on sähkön ja tietokoneiden varassa.

– Meillä Lehtoniemessä koko laitos on automatisoitu. Ensinnäkin investoinneilla on varauduttu siten, että käytössä on viimeisintä tekniikkaa ja laitteita, jotka ovat toimintavarmoja. Lisäksi järjestelmä on kahdennettu, osin kolminkertaistettu, Mika Penttinen kertoo.

Se ei kuitenkaan pelasta, jos valtakunnalliseen verkkoon tulee katkos eikä sähköä pystytä toimittamaan.

– Lehtoniemellä on oma sähköverkko, johon me voimme siirtyä. Meillä on jatkuvasti toiminnassa oleva biokaasulaitos, josta saatavalla energialla puhdistamon kiinteistöt lämmitetään täysin omavaraisesti

– Puhdistamo vaatii paljon energiaa, jonka saanti on turvattava, jotta puhdistusprosessi ei vaarannu. Jäteveden biologisessa puhdistuksessa jäteveden puhdistamista tekevät bakteerit. Ne kuolevat, jos altaisiin ei pystytä syöttämään ilmaa, josta bakteerit saavat tarvitsemansa hapen.

Lehtoniemen biokaasulaitoksen lisäksi sähkökatkoksiin on varauduttu myös varavoimalla. Liitännät ovat valmiina sekä puhdistamolla että tärkeimmillä pumppaamoilla, Penttinen kertoo.

–Todellisissa kriisitilanteissa monet muutkin toiminnot ovat lamaantuneet ja apua tarvitsevat kaikki toimijat. Ei riitä, että on varavoimalähde omasta takaa, on mietittävä myös, mistä saadaan polttoainetta. Onneksi koko valtakunnan tasolla vesihuollon turvaaminen on yksi tärkeimmistä sektoreista, Markus Happonen toteaa.

Vesihuollon turvaaminen on yksi tärkeimmistä painopisteistä kriisitilanteissa.

– Haluamme kuitenkin kaikessa pitää langat omissa käsissämme. Jos ohjelmistojen ylläpito ja laitteistoiden huolto on ulkoistettu, suurissa häiriötilanteissa jää varmasti pulaan. ”Oma mies” ei olekaan saatavilla, koska muutkin asiakkaat tarvitsevat häntä. Kun tieto ja taito ovat omalla henkilökunnalla, apu on varmasti saatavilla. Tämän vuoksi Kuopion Vesi on panostanut henkilökunnan osaamiseen ja rekrytoinut erityisosaajia, mm. sähkö- ja automaatio-osaajia.

Tärkeä osa varautumista on sekä Penttisen että Happosen mukaan harjoitteleminen ja testaaminen. Poikkeustilanteita pitää harjoitella, jotta jokainen osaa toimia oikein.

– Laadittu varautumissuunnitelma on monisatasivuinen muistio, joten tositilanteessa sitä ei voi lähteä selailemaan. On osattava toimia ja reagoida heti. Sen vuoksi me harjoittelemme häiriötilanteita säännöllisesti. Omien harjoitustemme lisäksi on myös koko kaupungin yhteisiä harjoituksia, Happonen kertoo.