Esteettömyysvalinnat

Uusiin haasteisiin niin, että tieto pysyy talossa
Uusiin haasteisiin niin, että tieto pysyy talossa
Annika Rautanen (oik.) siirtyi hallinnollisista töistä kentälle ja Laura Malo (kesk.) Annikan paikalle. Mirja Tolvanen aloitti Kuopion Vedessä tänä talvena.

Uusiin haasteisiin niin, että tieto pysyy talossa

Eläköityminen on haaste, joka vaikuttaa monella tavalla. Sen lisäksi, että lähtevien tilalle on löydettävä osaavia tekijöitä, pitäisi myös huolehtia siitä, että ns. hiljainen tieto jää taloon. Työtehtävien kierto on yksi ratkaisu.

Eläköityminen on haaste, joka vaikuttaa monella tavalla. Sen lisäksi, että lähtevien tilalle on löydettävä osaavia tekijöitä, pitäisi myös huolehtia siitä, että ns. hiljainen tieto jää taloon. Työtehtävien kierto on yksi ratkaisu.

Kuopion Vedessä on pyritty ennakoimaan eläköitymisten aiheuttamia ongelmia siten, että lähtevien työntekijöiden rinnalle on otettu uusia hyvissä ajoin. Sen lisäksi annetaan myös vanhoille työntekijöille tilaisuuksia siirtyä uusiin tehtäviin. Näin luodaan uusia mahdollisuuksia niille, jotka ovat pitkään tehneet samaa työtä ja haluavat siirtyä tekemään jotain muuta. Vesihuoltoinsinööri Annika Rautanen on yksi tällainen.

– Olen ollut Kuopion Veden hallinnossa yhdeksän vuotta. Olen viihtynyt hyvin, mutta toisaalta mieli on tehnyt päästä toimistovoittoisesta työstä kentälle. Nyt tähän tarjoutui tilaisuus, koska verkostopuolelta on henkilö eläköitymässä ja hänen paikalleen puolestaan siirtyy henkilö, joka on ollut siihen tehtävään ”kasvamassa”.

– Minun siirtymiseni verkostopuolelta vapautuvalle paikalle on sikälikin ongelmatonta, että minun paikalleni on mahdollista sijoittaa osaava henkilö, joka on ollut talossa määräaikaisena pari vuotta.

Myös Annikan paikalle siirtyvän Laura Malon mielestä järjestely on erinomainen. 

– Minä saan vakituisen paikan, kiinnostavan työn ja Annika jää taloon, jolloin voin kysyä häneltä tarvittaessa neuvoa. Annikan kokemus työstä on siis käytettävissä.

Annika Rautaselle siirtyminen verkostopuolelle kenttätöihin on tavallaan paluuta entiseen. Silti hänestä on hyvä, että myös hänen tulevia tehtäviä hoitanut verkostoinsinööri Jani Liukkonen jää edelleen taloon. 

Tarjoamme mielellämme päteville työntekijöillemme mahdollisuuksia siirtyä uusiin tehtäviin, jos se on mahdollista.

Tilaisuus vaihtamiseen

Toimitusjohtaja Kirsi Laamanen pitää tällaisia järjestelyitä laitoksen kannalta ihanteellisina.

– Kysehän ei ole varsinaisesta työkierrosta, koska henkilöt siirtyvät pysyvästi uuteen tehtävään. Eläköityminen on vesilaitoksissa kuitenkin juuri nyt melko runsasta henkilöstön ikärakenteen vuoksi. Siksi tarjoamme mielellämme mahdollisuuksia päteville työntekijöillemme siirtyä uusiin tehtäviin, jos se on mahdollista.

– Vesilaitoksille on tyypillistä, että alalla työskentelevät henkilöt tekevät pitkiä työuria. Vuosien kokemus tarkoittaa automaattisesti sitä, että he pätevöityvät tehtäviinsä ja että heillä on runsaasti arvokasta tietoa. Työnantajan kannalta on tietenkin arvokasta, että tämä tieto jää taloon.

– On myös ymmärrettävää, että pitkään samaa työtä tehnyt voi haluta vaihtelua. Työnantajalle on aina parempi, että työntekijä vaihtaa työtä talon sisällä eikä hakeudu muualle, Kirsi Laamanen toteaa.

Tieto pysyy talossa

Laura Malo on koulutukseltaan ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Hän tuli Kuopion Veden palvelukseen projekti-insinööriksi päivittämään vanhoja, ennen vuotta 2007 tehtyjä vesisopimuksia, joista piti selvittää muun muassa padotuskorkeudet ja liittymätyypit.

– Projekti on vielä jonkin verran kesken. Uutta työntekijää ei tähän työhön kuitenkaan tarvitse ottaa, vaan teen sen loppuun uuden tehtävän lomassa. Tiedän, että töitä on paljon, mutta olen todella innostunut uudesta työtehtävästä, Laura Malo sanoo.

Vesihuoltoinsinööri Mirja Tolvanen on uusi työntekijä, joka toimii mittaroinnin esimiehenä. Työura Kuopion Vedessä on vasta viikkojen mittainen ja siitäkin pari ensimmäistä viikkoa on sujunut perehdyttämisen merkeissä.

– Onneksi perehdytysjakson jälkeenkin ympärille jää tueksi paljon kokeneita henkilöitä, joilta voin tarvittaessa kysyä neuvoa.

Asiat sinänsä ovat Mirja Tolvaselle tuttuja. Hän on aikaisemmin ollut työssä urakoinnin parissa ja viimeksi puolustushallinnon rakennuslaitoksessa LVI-työteknikkona.

– Vesimittaritkin ovat minulle tuttuja, mutta nyt pääsen entistäkin syvemmälle niiden sielunelämään, hän naurahtaa.