Esteettömyysvalinnat

Käyttöinsinööri hyppäsi koulun penkille
Käyttöinsinööri hyppäsi koulun penkille
Mika Penttinen pitää työssään parhaana laaja-alaista työnkuvaa ja suuresta toiminta-alueesta johtuvaa maisemien vaihtumista.

Käyttöinsinööri hyppäsi koulun penkille

Lehtoniemen jätevedenpuhdistamon käyttöinsinööri Mika Penttinen nauttii monipuolisesta työnkuvastaan, opiskelee työn ohessa ja vaikuttaa vapaa-ajallaan nuorisourheilun parissa. 

Lehtoniemen jätevedenpuhdistamon käyttöinsinööri Mika Penttinen nauttii monipuolisesta työnkuvastaan, opiskelee työn ohessa ja vaikuttaa vapaa-ajallaan nuorisourheilun parissa.

Pohjois-Karjalassa lähes koko ikänsä asuneesta Mika Penttisestä tuli kuopiolainen vuonna 2008. Penttinen ehti olla 13 vuotta talkkitehtaalla töissä ennen voimalaitoksen kunnossapidon esimiestehtäviä ja lyhyttä komennusta meijerin kunnossapitopäällikkönä. 

– Esikoisen tullessa eskari-ikään rupesimme miettimään, haluammeko jäädä Pohjois-Karjalaan todennäköisesti loppuelämäksemme vai lähdemmekö katsomaan muitakin mahdollisuuksia. Vaimo on Kuopiosta kotoisin ja veljeni asui Kuopiossa, joten Kuopio oli tuttu kaupunki ja valinta helppo tehdä, Penttinen muistelee. 

Energia- ja maitobisnes muuttui vesibisnekseksi kuutisen vuotta sitten. Tavallaan Penttinen on nyt unelmatyössään. 

– Nuorempana insinööriopiskelijana toivetyöpaikkoja pohtiessani päädyin voimalaitokseen ja vesihuoltoon. Molemmat ovat nyt toteutuneet!

Prosessioptimointia ja laaduntarkkailua

Vekkari soi arkiaamuisin vaille kuusi, ja Penttinen on Lehtoniemessä viimeistään seitsemältä. Käyttöinsinöörin vastuulla ovat laboratoriotoiminnot, laitoksien ja pumppaamoiden toiminta sekä mekaaninen kunnossapito. Vastuualueeseen kuuluvat pienpuhdistamot ja pumppaamot, joita on yhteensä toista sataa, sekä Kuopion pääpuhdistamo Lehtoniemessä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa prosessien toimintojen varmistamista niin, että viranomaisten ympäristöluvissa määrittelemät luparajat saavutetaan. Vastuuna ovat luonnollisesti omien alaisten henkilöstö- ja työturvallisuusasiat sekä räjähdysvaarallisten tilojen vastuuhenkilönä toimiminen. Nämä asiat vievätkin yllättävän ison siivun työajasta. 

Kuluneen aamupäivän aikana Penttinen miehineen onkin ”viilannut” saneeratun jätevedenpuhdistamon lietteentiivistysprosessia ja suunnitellut tulevia ennakkohuoltoja. Jatkuvasti tukkeutuneen lietteentiivistimen vikaa pyritään poistamaan ja seuraavaksi halutaan pienentää kemikaalikulutuksia. 

Penttisen mukaan intoa työhön lisää juuri tehtävänkuvan moninaisuus. Esimerkiksi lietteen käsittely on merkittävässä osassa jätevesien käsittelyprosessia. 

– Kiitos lietteestä tuotetun biokaasun, pääpuhdistamo on jopa 70-75 % omavarainen sähkön suhteen. Tarvittavasta lämmöstä lähes 100 % tulee biokaasusta, Penttinen kertoo. 

Vastuuna ovat luonnollisesti omien alaisten henkilöstö- ja työturvallisuusasiat sekä räjähdysvaarallisten tilojen vastuuhenkilönä toimiminen.

Säbää, lätkää ja salia

Monipuolista urheilua itsekin harrastanut Penttinen toimii salibandyseura Welhojen -08 -kilpajoukkueen valmentajana sekä huoltajana Kalpa-junnuissa. Juniorijoukkueiden valmentajalle ja huoltajalle pesti tarkoittaa monien arkitreenien lisäksi pelejä ja turnauksia lähes joka viikonlopulle. Sopivaan väliin Penttinen sovittaa myös omat kuntosali- ja säbävuoronsa. 

Penttinen sanookin, että ennätysten metsästäminen ja riuhtominen salilla on takanapäin. 

– Nykyään puhtaat suoritukset sopivilla painoilla on se juttu, jolla omaa kuntoa pidetään yllä, nauraa 44-vuotias Mika Penttinen. 

Vuoden alkupuolella Penttinen aloitti ympäristötekniikan koulutusohjelman ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelun, joka liittyy suoraan alaan. Työnantajan suhtautuminen opiskeluun on kannustava. 

– Kuopion Vedelläkin on paljon sellaista, mihin haluaisin paneutua tarkemmin ajan kanssa, mutta jotkin asiat jäävät kiireisen työn takia harmillisesti taka-alalle. Opintojen myötä voin miettiä niitä ajan kanssa.