Esteettömyysvalinnat

Saneeraustöistä haittaa liikenteelle

Tänä vuonna verkostoja saneerataan vajaassa kymmenessä kohteessa eri puolilla kaupunkia.

Tänä vuonna verkostoja saneerataan vajaassa kymmenessä kohteessa eri puolilla kaupunkia.

Saneerattavat kohteet valitaan suunnitelmallisesti vuosittain verkoston saneeraus- ja investointiohjelmasta. Tärkeimpinä valintakriteereinä ovat johto-osuuden merkitys toimintavarmuuden kannalta, vuodot, toimivuusongelmat ja putkien ikä. 

– Kuopiossa vuotoja on kuitenkin ollut valtakunnallisen mittapuun mukaan vähän, mikä kertoo siitä, että oikein ajoitetuilla saneerauksilla verkosto on saatu pysymään varsin hyvässä kunnossa, kertoo verkostopäällikkö Kari Kuosmanen.

Saneerauskohteiden aikatauluja pyritään myös aina yhteensovittamaan katusaneerausten kanssa niin, että kadun ja vesihuollon saneeraukset voitaisiin tehdä samanaikaisesti. Tällöin alueen asukkaille ja muille liikkujille saneerauksesta aiheutuva haitta on mahdollisimman vähäinen. Saneerausten toteuttaminen samanaikaisesti on yleensä myös kustannustehokkainta, kun esimerkiksi kadun päällystystöitä ei tehdä kahteen kertaan.

– Tällainen yhteiskohde on tänä keväänä esimerkiksi Satamakadulla, Tulliportinkadun ja Kauppakadun välillä. Kuopion Vesi uusii kohteessa 200 metriä päävesijohtoa yhtäaikaisesti kadun saneerauksen kanssa.

Yli 100 vuotta vanhaa vesijohtoa

Toimintavarmuuden kannalta merkittävä, loppukesästä käynnistyvä saneerauskohde, on puolestaan Tulliportinkadun päävesijohdon saneeraus välillä Puistokatu-Ajurinkatu. Tämä vesijohto on iältään jo yli satavuotias ja kohde on ollut Kuopion Veden saneerausohjelmassa pitkään. Kohdetta kuitenkin siirrettiin kaupungin kanssa sovitusti myöhempään ajankohtaan, jotta torin ympäristön rakentaminen ehti valmistua.

– Saneeraus tulee olemaan erittäin haastava sekä sijainnillisesti vilkkaasti liikennöidyllä alueella että kohteen läheisyydessä sijaitsevien maanalaisten tilojen vuoksi, Kuosmanen toteaa.

Rakentaminen tulee vaikuttamaan merkittävästi muun muassa Tulliportinkadun joukkoliikenteeseen. Lisäksi työmaalla on vaikutuksia ajoneuvoliikenteen järjestelyihin Puistokadun ja Tulliportinkadun liittymäalueella, Suokadulla ja Haapaniemenkadulla. Työmaa voi vaikuttaa myös jalankulku- ja pyöräilyliikenteen järjestelyihin Tulliportinkadulla.

– Tämän tyyppisten kohteiden kannalta, kun on paljon yhteen sovitettavia asioita, on erittäin hyvä, että Kuopion Vedellä on oma suunnitteluyksikkö. Työn suunnitteluun ja sen turvalliseen tekemiseen voidaan panostaa jo kohteen yleissuunnitteluvaiheesta lähtien. Tiedon välityksen mahdollisimman katkeamattoman ketjun merkitys korostuu lisäksi erityisesti työturvallisuudessa ja sen kannalta parasta on, kun samat henkilöt ovat mukana hankkeessa jo alusta lähtien, Kuosmanen painottaa.

Työn laatu on tärkeää

Saneerauksissa työn laatu on Kuosmasen mukaan ensiarvoisen tärkeää.

– Laatu koostuu materiaalista ja työstä. Materiaaleina me käytämme pelkästään suunnitelman mukaisia, tutkittuja ja turvallisia putkia ja niiden osia, sillä kohteeseen sopimattomat tai huonolaatuiset materiaalit merkitsevät aina riskiä ja mahdollisesti myös arvaamattomia kustannuksia.

– Sama koskee työn laatua. Hyvin usein kaupungin oma Kuntatekniikkaliikelaitos tekee saneeraustyöt. He tietävät, mitä me edellytämme.

– Sen lisäksi, että rakentamisen pitää olla taloudellisesti tehokasta ja kestävää, sen pitää olla myös huolellista niin, että putket kestävät vähintäänkin seuraavat 50, jopa 100 vuotta, Kuosmanen korostaa.

Huonosti tehty työ voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä ja vaikuttaa oleellisesti laadukkaidenkin materiaalien kestävyyteen.

– Esimerkiksi muoviputket saattavat rikkoutua, jos kaivanto täytetään väärin. Hiekan pitää olla tasalaatuista hienoa hiekkaa, koska yksikin terävä kivi saattaa aikaa myöten rikkoa putken. Saman voivat tehdä asennuksessa käytetyt lankut putkien alla. Putken painevaihtelut saavat aikaan pientä liikettä, jolloin lankut tai terävä kivi voivat hangata sen rikki.

Saneeraus tulee olemaan erittäin haastava sekä sijainnillisesti vilkkaasti liikennöidyllä alueella että kohteen läheisyydessä sijaitsevien maanalaisten tilojen vuoksi.

Putkirikko voi johtua monesta syystä

Vuosittaisten putkirikkojen määrä vaihtelee suuresti. 2010-luvun tilastojen mukaan niitä on joinain vuosina ollut vain muutama ja enimmillään 14.

– Määrä on enimmilläänkin melko vähäinen, jos sitä vertaa esimerkiksi 1970-luvun tilanteeseen. Silloin saattoi putkirikkoja olla pahimmillaan liki 100. Luvun pieneneminen nykyiselle tasolle kertoo hyvin tehtyjen saneerausten merkityksestä, Kuosmanen toteaa.

Putkirikoille voi Kuosmasen mukaan löytyä monia syitä, joista yleisimpiä ovat metalliputkien syöpymät, asennusvirheet sekä vanhempien putkien materiaaliheikkoudet.

Lue myös: Vesihuoltoverkosto kaipaa kunnostusta

 

Saneerauskartta

 

Tulliportinkadun päävesijohdon saneeraus muuttaa joukkoliikenteen reittejä

Joukkoliikenne siirtyy Tulliportinkadun päävesijohdon saneerauksen ajaksi Tulliportinkadun varresta väliltä Puistokatu-Ajurinkatu kokonaan uudelle reitille. Tullinkulman pysäkit jäävät työmaa-alueelle. Väliaikaiset korvaavat pysäkit tulevat kaupungintalon taakse Maljalahdenkadulle. Bussien poikkeusreitti tulee kulkemaan Suokatua. Poikkeusreitti vaikuttaa yli kymmeneen linjaan päivässä. Tämän vuoksi päävesijohdon saneeraustyö koskettaa tuhansia päivittäisiä joukkoliikenteen käyttäjiä. Joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin ennen kuin työ käynnistyy.

Asiasta tiedotetaan kesällä jaettavassa aikataulukirjassa, joukkoliikenteen verkkosivuilla (joukkoliikenne.kuopio.fi), joukkoliikenteen Facebook-sivulla, busseissa, keskustan pysäkeillä sekä joukkoliikenteen palvelupisteissä.