Esteettömyysvalinnat

Ari-Pekka Eskelinen kehuu miehiään kokeneiksi ja taitaviksi. Takana nilsiäläinen laitosasentaja Pentti Kokkonen.

Vahvasti savolainen vesihuoltomestari

Vesihuoltomestari Ari-Pekka Eskelinen siirtyi kuntaliitoksen mukana Kuopion Veden palvelukseen. Ensin hän vastasi Nilsiän alueesta ja tämän vuoden alusta lähtien myös Maaningan vesihuollosta.

Vesihuoltomestari Ari-Pekka Eskelinen siirtyi kuntaliitoksen mukana Kuopion Veden palvelukseen. Ensin hän vastasi Nilsiän alueesta ja tämän vuoden alusta lähtien myös Maaningan vesihuollosta.

Ari-Pekka Eskelinen hallitsee pitkän kokemuksensa kautta vesihuoltoa, kunnallistekniikkaa ja maanrakennusalaa. Sen lisäksi hän on niin umpisavolainen, että ei voisi kuvitellakaan asuvansa tai tekevänsä töitä missään muualla. Jonkin aikaa hän työskenteli Varkaudessa, mutta totesi, että se sijaitsee vaarallisen etelässä.

Oikeastaan tämä haastattelu pitäisi kirjoittaa savoksi, koska se on Ari-Pekan rehevää ja aitoa kieltä. En sitä kuitenkaan osaa, joten tyydyn vain siihen, että yritän kertoa sen, mitä hän vilkkaasti puhuu.

– Totta on, että usein koen ensin olevani savolainen ja sitten vasta suomalainen, joten en kehtaa tehdä elämääni niin hankalaksi, että lähtisin töihin jonnekin muualle.

– Täällä on niin paljon muitakin savolaisittain ajattelevia ihmisiä, joten helppohan täällä on olla, kun itse ajattelen ja puhun samalla tavalla, Ari-Pekka vitsailee.

Hyviä miehiä on helppo mestaroida

Eskelisen toimenkuva on sikäli erikoinen, että työpäivän liikkeet sijoittuvat sellaiseen kuvioon, jonka pisteitä ovat Lapinlahdella sijaitseva kotitalo, Maaningan toimipiste, Nilsiän toimipiste sekä Kuopion Veden pääkonttori Kuopiossa. Sivujen pituudet ovat 40–50 kilometriä, joten ajamista tulee paljon, koska toimistotöiden lisäksi on käytävä myös esimerkiksi käynnissä olevilla työmailla ja jätevedenpuhdistamoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että autossa istumista piisaa ihan riittävästi jokaiselle päivälle.

– Onneksi puhelin on keksitty ja onneksi minulla on niin hyvä porukka töissä. Ilman puhelinta tai sähköposteja ja tekstiviestejä ei tulisi yhtään mitään. Nyt voin vain pistää töitä käyntiin ja luottaa siihen, että homma sujuu.

– Sekä Maaningalla että Nilsiässä on todella hyviä ja kokeneita miehiä. Minun ei todellakaan tarvitse olla selän takana tarkkailemassa, mitä he tekevät. He tekevät sitä työtä, minkä kokemuksensa ansiosta osaavat varmaan minua paremmin.

Eskelisen johtamistapa perustuu luottamukseen.

– Luottamus on minun tapani johtaa. Ei todellakaan ole mitään järkeä, että mestari seisoo selän takana vahtimassa, tai juttelee kuopan reunalla mukavia työntekijöiden kanssa. Sehän vain hidastaa ja häiritsee. En varmaan liioittele, jos sanon, että minulla on unelmatyömiehiä, kaksi Maaningalla ja neljä Nilsiässä.

Luottamus on minun tapani johtaa. Ei todellakaan ole mitään järkeä, että mestari seisoo selän takana vahtimassa.

Voidaan kysyä molempiin suuntiin

Vaikka Ari-Pekka Eskelinen vastaa kahden liitoskunnan vesiasioista, häntä on todellakin vaikea mieltää istuskelemaan pomon tuolille. Tietenkin hän kantaa jyhkeällä olemuksellaan vastuun töiden sujumisesta, mutta tunnustaa samalla rehellisesti, että on toiseksi nuorin koko porukasta.

– Kyllä tällaisessa tilanteessa kysymisen pitää olla yhtä helppoa sekä ylämäkeen että alamäkeen.

Ari-Pekka tuli Nilsiän vesilaitokseen töihin, koska häntä kysyttiin vapautuneelle paikalle.

– Olin tullut edellisen työpaikkani Destian urakoista heille tutuksi, ja olivat sitä mieltä, että voisin olla sopiva mies. Se tuntui mukavalta. Tie- ja maanrakennushommat osaan ja sehän on yleensä aina sitä samaa. Vesihuolto sen sijaan on kaiken a ja o. Työt ovat vaihtelevia, ja nykymaailman tilanteessa se on kaiken lisäksi todellinen ässä hihassa -työpaikka. Teitä voidaan jättää rahapulan vuoksi rakentamatta, mutta vesihuollon pitää pelata aina. Vesi on kaiken perusta, Ari-Pekka toteaa.

Juuri 50 vuotta täyttänyt vesihuoltomestari kertoo, että ei vapaa-aikana harrasta juuri mitään.

– Mökkeilen, kerään sieniä niin paljon, että niitä riittää varmasti talven yli eikä niitä tarvitse säästellä. Sienet ovat nimittäin siitä hyviä, että niitä voi laittaa lähes kaikkiin ruokiin.