Esteettömyysvalinnat

Kuopion Veden vesimittareista vastaa nelihenkinen tiimi: Antti Mökkönen (vas.), Tapani Niilonen, Panu Tengström ja Hannu Väisänen.

Vesimittari on asiakkaan linkki

Vesimittari on tärkeä linkki asiakkaan ja Kuopion Veden välillä. Laskutus perustuu mittarin lukemaan, joten mittarin toimivuus on elinehto. Mittareihin on keskittynyt nelihenkinen tiimi, joka löytyy Itkonniemeltä.

On harvinaista, että koko nelihenkinen tiimi on tavoitettavissa yhtä aikaa. Mittareiden vaihdot pitävät nimittäin osan tiimistä jatkuvasti tien päällä. Nyt kaikki ovat kuitenkin paikalla. Samassa tilassa ovat työnjohtaja Hannu Väisäsen lisäksi myös mittariasentajat Tapani Niilonen, Panu Tengström ja Antti Mökkönen. Koolla on sekä aimo annos kokemusta että vähän nuorempaa verta. Hannu Väisänen on tullut taloon jo vuonna 1969, Tapani Niilonen on vaihtanut mittareita kohta 30 vuotta, Panu Tengströmillä on kokemusta kuuden vuoden verran ja Antti Mökkösellä nelisen vuotta.

– Kyllähän se mittari tällä kokemuksella vaihtuu jo rutiinilla. Työ on kuitenkin mukavan vaihtelevaa, joten olen hyvin viihtynyt työssä, sanoo koko uransa ajan vesimittareiden parissa työskennellyt Niilonen.

Hän kulkee työparina Panu Tengströmin kanssa vaihtamassa ja asentamassa mittareita koko Kuopion Veden laajalla toiminta-alueella.

– Mittalaitteita on tällä hetkellä noin 12 000 ja uusia tulee noin 200 vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosittain vaihdetaan ja asennetaan yli 1 000 mittalaitetta, Hannu Väisänen sanoo.

Vaihtoväli 6–9 vuotta

Vesimittarit ovat Kuopion Veden omaisuutta ja ne asentaa aina Kuopion Veden henkilö, ei urakoitsija. Laitteet vaihdetaan niiden koosta riippuen yhdeksän tai kuuden vuoden välein. Suuret pitää vaihtaa useammin.

– Vesimittarin vaihtaminen on molemminpuolinen etu. Mittarin vaihdolla turvataan mittauksen oikeellisuus. Jokainen käytöstä poistettu mittari tarkistetaan.

Olisi hyvä, että kiinteistöjen omistajat ainakin kerran vuodessa kääntäisivät sulkuventtiilin kiinni ja auki. Se pitää ne varmasti toimintakunnossa.

– Tarkistus tehdään tarkalla mittalaitteella, joka kalibroidaan kerran vuodessa. Tämä varmistaa sen, että tekemämme tarkistusmittaus on varmasti oikea. Mittarin läpi syötetään vettä ja verrataan vesimittarin mittausta mittalaitteen mittaukseen. Hyväksyttävä mittavirhe on viisi prosenttia, sanoo Antti Mökkönen.

Tarkistusmittauksen jälkeen käytöstä poistetut mittarit vielä puretaan ja niistä irrotetut osat viedään kierrätykseen.

Kilometrejä kertyy

Kuopion Veden toiminta-alue on laaja, joten vaihtajakaksikolle kertyy paljon kilometrejä.

– Toimimme yleensä työpareina, se on varmempaa ja turvallisempaa. Joskus saattavat esimerkiksi sulut olla niin jumittuneet, että jotain yllättävää voi tapahtua. Sen vuoksi olisikin hyvä, että kiinteistöjen omistajat ainakin kerran vuodessa kääntäisivät sulkuventtiilin kiinni ja auki. Se pitää ne varmasti toimintakunnossa.

Mittareiden vaihdoista ei yleensä ilmoiteta erikseen. Poikkeuksia ovat kuitenkin esimerkiksi teollisuuslaitokset, jotka eivät kestä suunnittelemattomia vesikatkoksia. Syytä ilmoittamattomuuteen on joskus ihmetelty, mutta perustelukin on selvä.

– Meidän työmme on usein yllätyksellistä. Sen vuoksi tarkka aikatauluttaminen on lähes mahdotonta. On parempi, että käymme vaihtamassa mittarin omien aikataulujemme mukaan ja pyydämme asiakasta ottamaan meihin yhteyttä vain niissä tapauksissa, joissa emme ole päässeet mittaritilaan.

– Yleensä mittarit ovat sellaisissa tiloissa, joihin meillä on mahdollisuus päästä. Kun mittari on vaihdettu, jätämme siitä aina viestin, Tapani Niilonen sanoo.

Mahdolliset kysymykset ja yhteydenotot:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse numeroon 017 185 367