Esteettömyysvalinnat

Ajankohtaista 1/2013

Jätevedet entistä puhtaammiksi

Kuopion Vedellä on edessään jättiurakka. Vuonna 1974 rakennettu Lehtoniemen jätevedenpuhdistamo saneerataan vastaamaan nykyisiä ympäristövaatimuksia.

Ympäristövaatimuksien ja uusien lupaehtojen täyttämiseksi Kuopion Vesi rakentaa kokonaan uuden biologisen altaan typen poistoa varten.

– Toinen merkittävä rakennushanke on ns. jälkisuodatus, jonka avulla pystymme alittamaan vaaditut fosforin raja-arvot. Tällä hetkellä yllämme arvoon 0,5 mg/l, saneerauksen myötä arvo saadaan vaadittuun 0,3:een. Käytännössä jälkisuodatus toteutetaan rakentamalla puhdistamon yhteyteen kokonaan uusi jatkuvatoiminen hiekkasuodatin, joka poistaa jätevedestä kiintoaineen, käyttöpäällikkö Jarmo Hiltunen kertoo.

– Nämä kaksi ovat saneerauksen ne kaikkein tärkeimmät asiat. Näiden lisäksi urakkaan kuuluvat myös hiekanerotuksen ja lietteenkäsittelyn uusiminen. Myös laitoksen automatiikka uusitaan, Hiltunen toteaa.

Vesi puhdistuu saneerauksen aikanakin

Jätevedenpuhdistamo toimii 24/7-periaatteelle, myös saneerauksen ajan.

– Ei se kysy, onko arki vai pyhä, remontti tai ei. Kuopiolaisten jätevedet puhdistetaan koko ajan, kaupunkilaisten arkeen saneerausurakka ei tule vaikuttamaan. Se on meidän ammattitaitoa hoitaa homma siten, ettei katkoksia pääse syntymään, Hiltunen toteaa ja vakuuttaa, että suunnittelutyötä on tehty paljon ja perusteellisesti.

Saneerausurakan tulee lupaehtojen täyttämisen osalta olla valmis vuoden 2014 kuluessa, ja koko urakan pitäisi olla valmis 2015 alkukesästä.

 

Älä tiputtele euroja

Vuotava vesihana tai WC-pönttö ei ole pikkujuttu, vaan saattaa kerryttää vesilaskua yllättävän paljon. Pelkästään yksi tippumalla vuotava vesihana voi lisätä kulutusta jopa 30 kuutiolla vuodessa, eli 30 000 litralla, mikä tarkoittaa noin 70 euron lisää vesilaskussa.

WC:n jatkuva vuoto noin ompelulangan paksuisena norona kerryttää vedenkulutusta jo 300 kuutiota vuodessa, jolloin maksettavaa tulee yli 700 euroa lisää.

Ei siis kannata tiputella euroja, vaan korjata vesilaitteet heti. Useimmiten korjauksista selviää hyvinkin pienin kustannuksin esimerkiksi tiivisteitä vaihtamalla.

 

Wc-pönttö ei ole roskia varten

Vesimaksullasi saat raikkaan veden lisäksi myös jätevesien tehokkaan ja ympäristöystävällisen puhdistuksen joka päivä.

Jotta järjestelmä toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja oma viemäriverkostosi pysyisi hyvässä kunnossa, on kuitenkin muistettava, että viemäri ja wc-pytty on tarkoitettu vain jätevesille.

Pönttöön eivät siis kuulu wc-paperirullan hylsyt (eivät myöskään flush and go -merkinnällä varustetut), vanupuikot ja -tyynyt, muovikääreet, siteet, tamponit, kondomit, ruoantähteet, talouspaperit, rasvat tai hiekka sekä multa. Ne voivat aiheuttaa tukoksia.

Puhdistamo ei myöskään voi käsitellä mitään vaarallisia aineita, kuten esimerkiksi lääkkeitä, maaleja, liimoja, lakkoja tai liuottimia.

Vessassa pitää siis olla roskakori roskia varten ja pöntöön kuuluu vain jätevesi.