Pisaroita-Logo

Kuopion veden asiakaslehti

1/2020

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Vesilaitos toimii koko remontin ajan

Itkonniemen vesilaitoksen saneeraus etenee aikataulussa. Remontti on kohta puolessa välissä, ja uudistuksen jälkeen asiakkaille pystytään toimittamaan vettä entistäkin varmemmin.

Itkonniemen ensimmäinen vesilaitos on rakennettu vuonna 1913. Nykyisen laitoksen vanhin käytössä oleva osa on rakennettu vuonna 1958, jonka jälkeen laitosta on laajennettu ja saneerattu moneen otteeseen.

Projektipäällikkö Seppo Soininen vaikuttaa tyytyväiseltä. Tilat ja prosessit kaipasivat tehostamista ja modernisointia, ja syksyllä 2017 alkanut saneeraus on edennyt mukavasti.

Remontissa uusitaan viimeksi vuonna 1988 toteutetun automaatiojärjestelmän lisäksi sähköjä, prosessilaitteita sekä isoja venttiilejä putkistoineen laitoksen sisällä ja ulkona. Tiloista saneerataan valvomo, laboratorio ja toimistotilat.

Laitos käy koko ajan

Prosessitilojen saneeraus toteutetaan ottamalla yksi prosessiosasto kerrallaan työn alle. Kun remontoitava osasto on täysin valmis ja kaikki laitteet toimivat moitteettomasti, se otetaan käyttöön. Sen jälkeen voidaan aloittaa seuraavan osaston saneeraus. Työn alla oleva osasto vuodelta 1973 saa uudet hämmentimet väliseinineen ja muine putkistoineen ja laitteineen. Altaiden pohjiin valetaan myös viisteet puhdistuksen helpottamiseksi.

–Seuraavana saneerausvuorossa olevan osaston erityispiirteenä normaalitoiminnan lisäksi on myös käsikäyttömahdollisuus. Vaikka automaatiojärjestelmä kaatuisi, prosessia voidaan hallita käsikäyttöisesti ja voimme toimittaa vettä asiakkaillemme kaikissa tilanteissa, Soininen kertoo.

kuopionvesj 300ppi 25

Puhdasvesipumppaamon toimilaitteita on uusittu, mikä helpottaa myös laitoksen huoltoa.

 

Valvomo-, laboratorio- ja toimistotilojen saneeraus on edennyt niin, että lähiviikkoina päästään tekemään mattoasennukset ja sen jälkeen päästään tiloja kalustamaan. Ilmastointilaitteet jouduttiin uusimaan täysin tiukentuneiden ilmamäärävaatimusten takia, samalla varustetaan ilmastointijärjestelmä nykyaikaisin jäähdytys- ja lämmöntalteenottolaittein.

Laitoksella työskentelee parikymmentä ihmistä, joiden arkeen saneeraustyöt vaikuttavat vuoden 2018 loppuun asti, jolloin laitoksen urakka valmistuu ja olosuhteet normalisoituvat.

– Tehtävämme on turvata asiakkaille puhdas ja turvallinen vesi kaiken aikaa. Tilannetta helpottaa, että prosessitiloissa on useita osastoja, vettä tulee kolmesta suunnasta ja pystymme hallitsemaan sitä hyvin, kertoo Soininen.

Viiden miljoonan hanke

Kokonaiskustannusarvio saneeraushankkeelle on viisi miljoonaa euroa. Pääurakoitsija Savo-Karjalan Vesihuolto Oy vastaa rakennus-, koneisto-, ja LVI-töistä omien aliurakoitsijoidensa kanssa. Lisäksi pääurakkaan alistettuna sivu-urakkana Insta Automation Oy tekee sähkö-, instrumentointi ja automaatiourakan. Hanke on edennyt ilman suurempia yllätyksiä. Huhtikuussa rakennustöistä on toteutunut noin 50 prosenttia ja koneistotöistä arviolta 30 prosenttia. Uuden automaatiojärjestelmän pitäisi kesäkuuhun mennessä olla siinä vaiheessa, että prosessilaitteita päästään liittämään uuteen järjestelmään.

– Vanha automaatiojärjestelmä toimii rinnalla niin kauan kun kaikki laitteet on siirretty uuteen järjestelmään, Soininen kertoo.

kuopionvesj 300ppi 12

Ilmastointi on varustettu jäähdytys- ja talteenottolaittein. Putkisto on huomattavasti aikaisempaa massiivisempi.

kansi pisaroita 2020 1

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa