Pisaroita-Logo

Kuopion veden asiakaslehti

2/2019

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Joulun perinteissä ruoalla on keskeinen asema. Kysyimme pitopalvelu- ja kievariyrittäjä Eeva Happoselta hänen jouluunsa liittyvistä ruokaperinteistä.

Moneen ehtivän Eeva Happosen kiintopiste on Jännevirralla sijaitseva Uudistalo. Se on yhtä aikaa perheen koti sekä kievari ja maatila. Paikan kievariperinteet ulottuvat aina 1800-luvulle saakka, mutta nykyisen kaltainen pitopalvelutoiminta käynnistyi noin 20 vuotta sitten. Silloin Eeva hankki yhdessä miehensä kanssa omistukseensa miehen suvulla olleen jo pahoin ränsistyneen maatilan. Vuosien varrella Uudistalo on kehittynyt todelliseksi kievariksi, jossa vietetään häitä, sukujuhlia, syntymäpäiviä sekä yritystilaisuuksia ja kokouksia. Tilat taipuvat moneen, mutta keskiössä on kuitenkin hyvä ruoka. Siitä Uudistalon emäntä on kuuluisa laajalti koko Kuopiossa. Monet keskeiset tykötarpeet löytyvät omalta tilalta: perunat, valkosipulit, porkkanat, herneet, salaatit, kurkut, viinimarjat, omenat ja mansikat sekä erinomainen liha. Sen takeena on yli satapäinen ylämaan karja, joka loppukesästä ottaa vieraan vastaan suurella ulkolaitumella.

– Mitä emme itse tuota, pyrimme ostamaan läheisiltä tuottajilta ja mieluiten luomuna, sillä maistuva ruoka syntyy vain hyvistä raaka-aineista, Eeva Happonen sanoo.

Ei valmistuotteita

Eeva Happonen käynnisti yritystoimintansa valmistuttuaan ravintola- ja matkailualan ammattilaiseksi. Koulussa syntyi lopputyönä myös ajatus oman yrityksen perustamisesta.

– Silloin oli hankala edellisen talouslaman jälkeinen aika, mutta meillä oli riittävästi rohkeutta. Nyt vieraita riittää Uudistaloon sekä pitopalveluasiakkaita eri puolille Kuopiota ja ympäristöä.

– Paras markkinointikeino on ollut hyvä laatu. Teen aina kaiken juuri kyseistä tilaisuutta varten enkä leivo tuotteita pakastimeen tulevien tilaisuuksien varalle. Valmistuotteita en käytä juuri lainkaan, Eeva Happonen toteaa.

Hänellä on myös muutamia muita ”salaisuuksia”, jotka ovat ehdottomia periaatteita.

– Leivon aina voilla ja suosin luomua, vaikka se ei aina ole ehdoton edellytys. Luomukananmunat vatkautuvat kuitenkin kuohkeimmiksi ja maistuvat parhaalta. Sama koskee jauhoja. Sokerina käytän pelkästään erikoishienoa sokeria ja maidon tulee olla sitä punaista.

Yksinkertaista perusruokaa

Eeva Happonen suosii yleensä yksinkertaista perusruokaa. Hän käyttää mielellään koristeina ja lisukkeina esimerkiksi marjoja, katajaa, tyrniä ja viinimarjoja sekä muita luontoa lähellä oleva tuotteita.

– Mieluummin tyydyn vanhoihin tuttuihin juttuihin, joita tarvittaessa tuunaan vähän uuteen tyyliin. Sama pätee jouluun, vanhat tutut tuotteet rakentavat joulun, koska ne tuovat yleensä myös tärkeän ja tunnelmallisen tuoksun juhlaan.

Eeva Happosen jouluun kuuluvat ehdottomasti kinkku, karjalanpaisti, kunnolliset keitetyt perunat, kirkastettu sipulivoi, lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikko, graavi lohi, rosolli, lasimestarin silli sekä glögi, unohtamatta tapaninpäivän sisäfileepihvejä Calvados-kastikeella kasvisten kera.

– Leivonnaisista ehdottomia ovat tietenkin piparit ja joulutortut. Vaihtelun vuoksi myös hyvä suklaakakku marjojen ja valkosuklaan kanssa toimii aina – suklaahan kuuluu olennaisesti jouluun.

Vanhat tutut tuotteet rakentavat joulun, koska ne tuovat yleensä myös tärkeän ja tunnelmallisen tuoksun juhlaan.

Perinteisiä joulun tuoksuvia reseptejä

Kinkku (lue resepti tästä)

Suklaakakku (lue resepti tästä)

 

 

pisaroita kansi 1902

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa