Pisaroita-Logo

Kuopion veden asiakaslehti

2/2021

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Lakiasiainpäällikkö Kirsi Tähti

Maaperägeologiaakin opiskellut Kuopion Veden lakiasiainpäällikkö Kirsi Tähti on aina ollut kiinnostunut pohjavedestä ja veden olemuksesta. Luonnontieteilijän taustalla oikeustieteellisessä oli luontevaa erikoistua ympäristöoikeuteen.

Kirsi Tähti päätyi töihin Kuopion Vedelle mutkan kautta vuonna 1999 hakiessaan harjoittelupaikkaa kaupungin ympäristönsuojelupalveluista.

- Tein syventäviä opintoja ympäristöoikeudesta ja päädyin Jänneniemen vesilaitoshankkeeseen harjoittelun jälkeen pidempiaikaiseksi projektityöntekijäksi. Myös pro gradu -tutkielmani syntyi Jänneniemen pohjavesialueen suojelusuunnitelman oikeusvaikutuksista, Tähti muistelee.

Monipuolinen kokemus vesilaitostyöstä

Tähti on toiminut Kuopion Vedellä monipuolisesti vesihuollon suunnittelu- ja kehittämistehtävissä, viestinnän suunnittelutehtävissä sekä toiminnanohjausjärjestelmän parissa laatupäällikkönä.

- Koen tuntevani vesihuollon sektorin hyvin ja monipuolisesti. Tästä on suuresti hyötyä myös nykyisessä tehtävässäni, Tähti kertoo.

Lakiasiainpäällikön vastuulla on Kuopion Veden sopimusoikeuden, vahingonkorvausoikeuden ja tietosuojan asiantuntijatehtävät. Lisäksi tehtäviin kuuluvat vesilain, ympäristönsuojelulain ja maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset juridiset asiantuntijatehtävät. Ohessa Tähti toimii yhtiön tietosuojavastaavana.

Merkityksellistä työtä osaavalla porukalla

Yhteiskunnan toiminnan kannalta vesihuolto on kriittinen toimija. Tähdelle on kertynyt kokemusta myös erilaisista veden häiriötilanteista, joita hän on ollut hoitamassa viestinnän suunnittelu- ja tilannekuvatehtävien kautta.

- Toisinaan työskentely voi venyä inhimillisyyden äärirajoille. Erityisesti näissä tilanteissa korostuu se, että ympärillä on osaavat ja työhön sitoutuneet työkaverit, joihin voi luottaa. Yhdessä olemme aina enemmän, Tähti summaa.

Suurimmat muutokset uran aikana ovat koskeneet toiminnan laajentumista ensin kuntaliitosten ja viimeksi yhtiöittämisen myötä.

Vesipostit ja kaivonkannet tulee katsottua myös lomareissuilla ulkomailla.
Kirsi Tähti, lakiasiainpäällikkö

- Tehtäväkenttä ja erityisesti aluetuntemuksen tarve on laajentunut koko ajan. Myös vesihuoltoalan digitalisaatio on iso edistysaskel, Tähti tiivistää.

Vesilaitostyön kannalta Kirsi Tähti pitääkin tärkeänä säännöllistä täydennyskoulutusta, valmiuksien ylläpitoa sekä mentorointia ja verkostoitumista kollegoiden kanssa.
- Mukavuusalueelle ei voi jämähtää. Vesihuoltoalalla meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus keskusteluun ja verkostoitumiseen valtakunnallisestikin, sillä laitoksina emme kilpaile keskenään.

Ratkaisukeskeinen ambivertti

Luonteeltaan Tähti kertoo olevansa ratkaisukeskeinen, innostuva ja ystävällinen, mutta tarpeen mukaan myös tiukka ambivertti.

– Viihdyn ihmisten parissa, mutta tarvitsen rinnalle oman tilani ja aikani.

Oikeudenmukaisuus on Tähdelle tärkeä perusarvo työssä, johon sisältyy paljon päätös- ja ratkaisuesityksiä, lausuntoja, kannanottoja sekä edunvalvontatehtäviä ja yhteistyöpalavereja – asioihin perehtymistä ja valmistelua. Lisäksi Tähti osallistuu yhtiön strategian mukaiseen toiminnan kehittämiseen.

Kaiken tämän keskellä kirjoittaminen on tärkeä ajattelun sekä pysähtymisen väline.

– Koen, että asioilla on aina vähintään kaksi puolta, ja molemmille niistä on rakennettavissa perustelut. Kun asiat on laitettu paperille, ratkaisuvaihtoehdotkin alkavat yleensä hahmottua.

Vapaalla perhekeskeinen muumimamma ja keittiöpsykologi

Vapaalla Tähti viihtyy kotona läheisten ja eläinten seurassa harrastaen käsitöitä, äänikirjoja sekä lukemista ja valokuvausta. Myös luonto ja hidastempoinen liikunta tuovat mielihyvää.

Matkustaminen ulkomaille kiinnostaa sitten taas tulevaisuudessa koronan hellittäessä.

- Havainnoin vettä ja vesihuoltoa myös lomalla. Vesipostit ja kaivonkannet ovat katukuvassa näkyvimmin esillä, ja ne tulee katsottua myös lomakohteissa ulkomailla, Tähti paljastaa.

 

Teksti: Anne Korkala
Kuva: Mikko Käkelä

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa