Pisaroita-Logo

Kuopion veden asiakaslehti

2/2021

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Miksi kinkunpaistorasvoja ei saa kaataa viemäriin?

Kun kuumaa kinkunpaistorasvaa kaadetaan wc-pöntön tai tiskialtaan kautta kylmään viemäriveteen, rasva hyytyy jäähtyessään ja aiheuttaa helposti tukoksia kiinteistön viemäriputkissa.

Paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan sitä tulee käsitellä biojätteenä. Rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä kunnolla ja laittaa se sitten jähmettyneenä biojätteen sekaan tai kompostiin. Jos jäähtynyt rasva laitetaan sekajätteeseen, se pitää pakata esimerkiksi maitotölkkiin ja sulkea tölkki tiivisti teipillä.

Mitä tarkoittaa veden kovuus ja miten se vaikuttaa kodinkoneisiin?

Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämän kalsiumin ja magnesiumin määrää. Kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l).

Vedessä oleva kalkki voi näkyä vaaleana saostumana veden pinnalla tai vesikalusteissa. Kalkki voi saostua osittain myös vesijohtoverkostoon, jolloin se suojaa metalliputkia korroosiolta. Useimmat suomalaiset vesilaitokset lisäävät tämän takia veteen kalkkia.

Pyykinpesukoneissa veden kovuus kannattaa huomioida annostellessa pyykinpesuainetta. Ohjeet löytyvät pesuainepaketista.

Kahvin- ja vedenkeittimet kannattaa ajoittain käsitellä talousetikkaseoksella tai kaupasta saatavalla tarkoitukseen sopivalla puhdistusaineella. Vedenpehmennyssuolan käytössä kannattaa noudattaa astianpesu­konevalmistajan ohjeita. Huuhtelukirkasteen käyttö vähentää kalkkitahrojen kertymistä astioihin.

Kalkin kertymistä pintoihin voi vähentää kuivaamalla pinnat käytön jälkeen. Kalkkitahrat poistuvat parhaiten happamilla pesuaineilla. Myös etikka poistaa tehokkaasti kalkkitahroja.

Kuopiossa veden kovuus on 5,4 °dH ja Siilinjärven kirkonkylällä 6,7 °dH. Lisätietoa löytyy nettisivuiltamme

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa