Pisaroita-Logo

Kuopion veden asiakaslehti

2/2020

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Klooriamiini- ja aktiivihiilimenetelmillä maukkaampaa vettä

Itkonniemen vesilaitoksella meneillään olevalla saneerauksella parannetaan vedenpuhdistusta. Ensi ­kesänä uudistus maistuu myös kuluttajan lasissa.

Itkonniemen vesilaitoksen työmaa käynnistyi elokuussa 2020. Aktiivihiilisuodattimien rakentaminen vaatii massiivisia putkitöitä ja rakenteiden uusimista. Vaikka laitos on poikkeustilassa vajaan vuoden, hanke ei juuri vaikuta normaaliin vedenpuhdistusprosessiin ennen käyttöönottoa.

Nykyisen prosessin jatkoksi rakennettava aktiivihiilisuodatus puhdistaa vettä poistamalla tehokkaasti erilaisia orgaanisia yhdisteitä. UV- ja klooriamiinidesinfioinnilla varmistetaan veden hygieenistä laatua. Lisäksi klooriamiinidesinfiointi vaikuttaa vesijohtoverkostossa varmistaen veden laatua myös verkoston äärilaidoilla.

– Kaikki vedenkäsittelyprosessien eteen tehtävä työ ei maistu kuluttajan vesilasissa, tämä voi tarkemmille maistuakin, toteaa Kuopion Veden tuotantopäällikkö Markku Lehtola. Kloorauskemikaalin muuttuuessa veden makukin todennäköisesti paranee.

Taustalla insinöörityö aktiivihiilipilotista

Aktiivihiilisuodatuksessa epäpuhtauksien poistajana toimii hiilen huokoinen rakenne, joten oikean hiilityypin valinta on tärkeää. Hiilien kilpailutuksesta vastaa Kuopion Veden projekti-insinööri Jenni Heikkinen. Suuntaviivoja aktiivihiilen käytölle antoi Heikkisen Kuopion Vedelle vuonna 2018 tekemä aiheeseen liittyvä insinöörityö.

– Aktiivihiilen ominaisuuksien pitää vastata käyttökohteen vaatimuksia, joten olemme testanneet pilot-mittakaavassa erilaisia hiililaatuja, kertoo Heikkinen ja myöntää, että on hienoa olla mukana projektissa, jossa oma insinöörityö antaa potkua ison mittakaavan rakentamiselle.

Vanhan saneeraaminen voi tuoda yllätyksiä

Pääurakoitsijana hankkeessa on Ramago Oy. Osaava suunnittelu, urakointi ja työnjohto sekä laadukas omavalvonta ovat isossa roolissa vanhaa rakennusta saneeratessa. Muutostyöt tehdään keskellä vedenpuhdistamoa rajatussa tilassa vaikeiden kulkureittien keskellä. Vanhan talon rakenteissa tulee aina yllätyksiä vastaan.

– Kokonaisuudesta pitää saada toimiva. Jokainen yllätys tarkoittaa uudelleenmäärittelyä ja palaamista suunnittelun ääreen, Kuopion Veden rakennuttajainsinööri Pekka Sairanen kertoo.

Hanke on aikataulutettu valmistumaan huhtikuussa 2021.

Teksti: Anne Korkala
Kuva: Matias Honkamaa

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa