Pisaroita-Logo

Kuopion veden asiakaslehti

1/2020

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Väinölänniemen pumppaamo saneerattiin nykyaikaan

Väinölänniemen jätevedenpumppaamon perusteellinen saneeraus valmistui marraskuussa. Nyt pumppaamo on entistä energiatehokkaampi, käyttövarmempi ja hajuttomampi.

Kuopion keskusta-alueelle 1970-luvulla rakennetuista kahdesta jätevedenpumppaamosta Haapaniemi saneerattiin viime vuonna, ja tänä syksynä oli Väinölänniemen vuoro.

Kuopion Vesi teetti Väinölänniemen saneerauksen vaativiin saneerauskohteisiin erikoistuneella kuopiolaisella Suomen Maastorakentajat Oy:llä. Pari kuukautta kestäneen perusteellisen saneerauksen aikana pumppaamolla uusittiin sähköt, automaatio ja ilmanvaihto kokonaan, uusittiin koneistoja, ja tehostettiin hajuhaittojen poistoa.

Pumppaamon kolmesta siirtopumpusta yksi uusittiin pari vuotta sitten, ja nyt loput kaksi 70-luvun pumppua saivat tehdä tilaa uusille. Pumppaamo toimi koko saneerauksen ajan normaalisti.

– Siirtyminen vanhoista tasavirtapumpuista uusiin vaihtovirtapumppuihin poisti tarpeen muuntaa sähkö tasavirraksi pumppaamolla. Lisäksi uudet pumput ovat huomattavasti vanhoja energiatehokkaammat ja käyttövarmemmat. Pumput ovat pumppaamon suurimmat energiankuluttajat, mutta energiansäästöä saadaan myös uusituilla sähkö- ja instrumenttilaitteilla sekä LVI-tekniikalla, kertoo Kuopion Veden käyttöpäällikkö Jarmo Hiltunen.

Saneerauksen yhteydessä myös pumppaamon hajunpoistojärjestelyjä parannettiin. Otsonointiin perustuneen vanhan järjestelmän sijaan pumppaamosta ulos menevä ilma kulkee nyt aktiivihiilisuodattimen läpi.

– Aktiivihiilisuodatus on paras ja toimintavarmin tällä hetkellä tarjolla oleva hajunpoistomenetelmä, ja sen avulla hajuongelmat pienenevät entisestään, kertoo Kuopion Veden puolelta saneerausurakkaa valvonut rakennuttajainsinööri Pekka Sairanen.

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa